RAT U UKRAJINI: SAD podržavaju Kijev u napadu na Krim; Rusi napreduju u Bahmutu i Zaporožju; Zelenski bi da zabrani UPC (VIDEO/MAPA)

Novosti onlajn

19. 01. 2023. u 07:04 >> 02:50

RAT u Ukrajini – 330. dan. Kahovska hidroelektrana zaštićena je od rizika od uništenja zbog granatiranja, ne postoji opasnost od pucanja brane na Dnjepru, izjavio je v. d. guvernera Hersonske oblasti Vladimir Saljdo. Britanija će poslati više od 200 oklopnih vozila u Ukrajinu pored 14 tenkova „čelendžer 2“.

РАТ У УКРАЈИНИ: САД подржавају Кијев у нападу на Крим; Руси напредују у Бахмуту и Запорожју; Зеленски би да забрани УПЦ (ВИДЕО/МАПА)

Foto AP

 

Dnevni rezime rata u Ukrajini: Ruske snage zauzele 4 naselja u Zaporožju, Vagnerovci napreduju u Bahmutu


Pogranične teritorije Ruske Federacije
Ukrajinske formacije izvele su raketni napad na Unečki okrug Brjanske oblasti, ali su sistemi PVO oborili sve projektile.
Oružane snage Ukrajine izvele su i udare na naselja Lenjinskoje, Dolgoje, Cerkovnoje i Balki u Belgorodskoj oblasti, oštetivši civilnu infrastrukturu i dalekovode. Istovremeno, u napadu niko nije povređen.

Front kod Starobeljska
U Kupjansko-Svatovskom sektoru ukrajinske formacije su uz podršku oklopnih vozila krenule u napad na Novoselovskoe sa jugozapada. jedinice VSU su se približile lokalnoj železničkoj stanici i čekaju pojačanje kako bi nastavili napad na Kuzemovku sa severozapada. Samo Novoselovskoje je i dalje u „sivoj zoni“.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine prebacuje dodatno ljudstvo i opremu u to područje radi jačanja grupacije u ovom pravcu.

Ilustracija


U sektoru Liman, VSU očekuje ofanzivu Oružanih snaga RF u nekoliko pravaca. Bliže liniji dodira, jedinice se prebacuju iz Donjecka i drugih sektora.
Vazdušno-jurišne trupe ukrajinske vojske planiraju da napadnu ruske položaje kod Dibrove.

Ukrajinske formacije su izvele masovni napad na Belovodsku oblast LNR koristeći bespilotne letelice, ali su većinu dronova oborili PVO sistemi. Jedan od dronova udario je u mašinsku radionicu ergele Derkul, objekat je oštećen.


Soledarski front
Nakon oslobođenja Soledara i stanice Soli, borci PMC Vagnera kreću se ka Blagodatnom, kao i utvrđenom rejonu Oružanih snaga Ukrajine na liniji Krasnopolje-Razdolovka-Veseloje.

Severoistočno od Bahmuta (Artjomovsk) vode se žestoke borbe za Krasnu goru i Paraskovjevku. Komanda VSU na ovaj sektor raspoređuje dodatne jedinice teritorijalne odbrane, od kojih neke odbijaju da se bore.

Oružane snage Ukrajine nameravaju da napadnu položaje ruskih padobranaca na liniji Ševčenko-Podgorodnoje kako bi zadržale kontrolu nad ključnim putevima na severu Bahmuta.

U samom Bahmutu vode se žestoke borbe na jugoistoku grada. Vagnerovci su preuzeli kontrolu nad nekoliko visokih zgrada na jugu grada i napredovali u Zabahmutku. Komanda Oružanih snaga Ukrajine rotira i pojačava grupaciju VSU mobilisanim građanima.

Jugozapadno od Bahmuta, jurišni odredi PMC „Vagner“ oslobodili su selo Kleščejevku, izbacivši 3. jurišnu brigadu i teroodbranu iz naselja.

Borbe se i dalje vode u okolini sela, ali njegovo oslobađanje i zauzimanje obližnjeg utvrđenog područja omogućiće ruskim jedinicama da drže autoput Časov Jar-Bahmut pod artiljerijskom kontrolom i obezbede još jednu „ulaznu tačku“ u grad sa jugozapada.


Donjecki pravac
VSU nastavlja da udara na Donjeck, Gorlovku, Jasinovatu i druga okolna naselja Donjecke aglomeracije, ima žrtava među civilima.

Zaporoški pravac
U sektoru Orehovski, ruske trupe izvode borbeno izviđanje na položajima Oružanih snaga Ukrajine na linijama Mali Ščerbaki-Stepovoje i Mala Tokmačka-Nesterjanka.

Neočekivani napad na uporišta 65. i 128. brigade primorao je VSU na povlačenje, ostavljajući, prema nekim izveštajima, četiri naselja u rukama jedinica RF.

Uskoro komanda Oružanih snaga Ukrajine namerava da izvede kontranapad i povrati izgubljene teritorije. Većina sela u blizini linije dodira je u „sivoj zoni”.

Na sektoru Pologovski, ukrajinske formacije se takođe pripremaju za ofanzivu Oružanih snaga RF, ojačavši svoje pozicije mitraljeskim posadama i protivoklopnim sistemima.

Oružane snage Ukrajine rasporedile su dodatne artiljerijske posade u rejon Iskre i Kamiševahe na granici DNR i Zaporoške oblasti u slučaju mogućeg napada ruskih snaga na Boljšu Novoselku.

35 puta gađana naselja u DNR

Ukrajinske trupe su tokom proteklog dana 35 puta granatirale teritoriju Donjecke Narodne Republike, ispalivši ukupno 219 projektila, saopštila je kancelarija DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

 

Amerika podržava ukrajinski napad na Krim

Sjedinjene Američke Države će podržavati Ukrajinu, uključujući moguću operaciju zauzimanja Krima, izjavila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing.

-SAD pomažu Ukrajini i Ministarstvo odbrane je saopštavalo da ćemo biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno. To uključuje i operaciju na Krimu, izjavila je Sing.

Istovremeno je dodala da SAD smatraju Krim ukrajinskom teritorijom, te da Kijev „ima pravo“ da ga povrati.

Foto Tanjug/AP

-Pitate da li se Ukrajina konsultuje sa nama? Mi ne diktiramo ukrajinskoj strani kako da vodi operacije. Ukrajinci donose odluke o svojim operacijama i o tome kada će ih sprovoditi. Ako oni odluče da sprovedu operaciju na Krimu, onda imaju pravo. Imaju sva prava da ga vrate, poručila je Sing.

Berns i Zelenski u Kijevu

Direktor CIA Vilijam Berns otputovao je u tajnosti u glavni grad Ukrajine krajem prošle nedelje da se sastane sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, objavio je danas "Vašington post".

Foto Tanjug/AP

 

Pistorijus: Nismo dobili zahtev za tenkove

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je danas da ne zna za zahtev da Ukrajina istovremeno dobije američke i nemačke tenkove.

On je to izjavio pred sutrašnji sastanak na kojem će se razgovarati o budućim isporukama Kijevu, preneo je Rojters.

 

Sve manje plaćenika u Ukrajini

Otprilike 1.000-3.000 stranih plaćenika sada deluje na strani ukrajinskih trupa, piše Vašington post, pozivajući se na analitičare i istraživače koji prate situaciju.

Napominje se da su prošlog proleća ukrajinski zvaničnici govorili o 20.000 plaćenika iz 50 zemalja na strani njihovih trupa. Međutim, čini se da se velika većina vratila u domovinu pre leta.

Foto Tanjug/AP

 

Borac Vagnera: VSU nema ljudstva, i sada pozadinci ginu u Bahmutu

Ukrajinska komanda povlači pozadinske trupe ka Artemovsku, rekao je za RIA Novosti borac PMC Vagner.

-Nemaju dovoljno snage. Povlače pozadinske trupe sa pozadinskih položaja, rekao je izvor.

Prema njegovim rečima, Kijev trpi velike gubitke u ovom pravcu.

Artjomovsk (Bahmut) se nalazi u delu DNR koji kontroliše Kijev, severno od velikog grada Gorlovke, i služi kao važno transportno čvorište za snabdevanje ukrajinske grupe trupa u Donbasu. Soledar se nalazi otprilike deset kilometara od Artjomovska.

Foto Tanjug/AP

Prošle nedelje je rusko Ministarstvo odbrane izvestilo da je oslobađanje Soledara, koje je završeno 12. januara uveče, važno u smislu razvoja ofanzivnih operacija, omogućava da ukrajinske trupe u Artemovsku budu odsečene od snabdevanja i potom uvedene u kazan.

 

Moravjecki: Evropa je umorna od Ukrajine

Premijer Poljske Mateuš Moravecki priznao je da je Zapad "umoran" od Ukrajine, ali Poljska želi da oživi ovu temu.

-Vidim u zapadnom svetu pad interesovanja za ono što se dešava van naše istočne granice. Mi Poljaci treba da oživimo diskusiju o Ukrajini, o tome koliko je bitna borba protiv Rusije, jer se Zapad sve više zamara od onoga što je dešava tamo, rekao je Moravecki novinarima.

Foto: EPA/Zbigniew Meissner

Mateuš Moravjecki

On je dodao da je „veoma važno da javno mnjenje na Zapadu razume ta da se ovde odlučuje o budućnosti Evrope, ako ne i sveta”.

Moravjecki je dan ranije već primetio da su zapadne zemlje umorne od pomoći Ukrajini.

Peskov: Zelenski bi više voleo da ni Putin ni Rusija nikada nisu postojali

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je danas da za ukrajinskog predednika i ceo režim u Kijevu samo prisustvo Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina "na ovom svetu predstavlja problem".

-Vladimir Zelenski i njegovo okruženje osećali bi se mnogo udobnije u drugačijoj stvarnosti, u kojoj ni Rusija ni Putin nikada nisu postojali, rekao je Peskov, a preneo TASS.

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

Vladimir Putin i Vladimir Zelenski

 

Zelenski traži zabranu UPC

Vlada Ukrajine podnela je parlamentu zakon koji je pripremljen na zahtev predsednika Vladimira Zelenskog i koji ima za cilj zabranu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve ako ukrajinske vlasti pronađu da da je povezana sa Rusijom, navodi se na sajtu Vrhovne rade.


Mađarska blokirala 500 miliona evra pomoći Ukrajini

Mađarska je blokirala sedmu tranšu evropske pomoći namenjene Ukrajini, javila je radio-stanica „RMF FM“.

-Reč je o oko 500 miliona evra iz takozvanog Evropskog fonda mira iz koga Evropska unija od početka rata finansira smrtonosno oružje i zaštitna sredstva za Ukrajinu, saopštila je radio-stanica.

Kako je precizirano, zemlje EU vršiće pritisak na Mađarsku po tom pitanju u ponedeljak tokom sastanka ministara spoljnih poslova članica unije. Ističe se da evropske diplomate negoduju zbog mađarskog veta, stoga se razmatra plan odobravanja sedme tranše pomoći bez učešća Budimpešte.

-Ne može se desiti da mala proruska država, koja je izuzeta od svih sankcija, diktira stav cele EU, rekao je neimenovani evropski diplomata, prenela je „RMF FM“.

 

Foto Tanjug/AP

 

Saliven u Izraelu o Ukrajini

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven razgovarao je o ratu u Ukrajini sa izraelskim liderima tokom posete Izraelu i Zapadnoj obali, saopštila je danas Bela kuća.

 

Prigožin: Vagner je zauzeo strateško mesto

Trupe Vagner grupe zauzele su strateško selo Kleščejevka u ruskoj Donjeckoj oblasti od ukrajinskih snaga, rekao je šef privatne vojne kompanije Jevgenij Prigožin.

-Može se sa sigurnošću reći da je naselje Kleščejevka, koje je jedno od važnih predgrađa Bahmuta (koji se u Rusiji zove Artimovsk), potpuno pod kontrolom jedinica Vagnerovog PMC-a, rekao je Prigožin u izjavi koju je distribuirala njegova pres-služba. u četvrtak.

Ali dok je Kleščejevka navodno „oslobođena“, oko naselja se nastavljaju intenzivne borbe, a „protivnik se drži za svaki metar zemlje“, istakao je on.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

 

IAEA zabronjava nemarnost sveta u odnosu na NE Zaporožje

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas da ga brine činjenica da svet nemarno gleda na značajnu opasnost koju predstavlja Zaporoška atomska elektrana u Ukrajini.

Foto Tanjug/AP

I Holandija šalje PVO sistem Patriot Kijevu

Holandija dovršava planove za slanje sistema protivvazdušne raketne odbrane Patriot Ukrajini zajedno sa Nemačkom i SAD, a u petak će objaviti planove za dalju vojnu podršku Kijevu, izjavila je u Davosu holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren.

-Pridružujemo se SAD i Nemačkoj u njihovom projektu da obezbede Patriot za Ukrajinu, rekla je Olongren Rojtersuna marginama Svetskog ekonomskog foruma koji se održava u ​​Davosu u Švajcarskoj.

Foto Tanjug/AP

Grupa od devet zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Poljsku i Holandiju, obećala je danas posle sastanka u Estoniji da će nastaviti da pruža još veću vojnu pomoć Ukrajini, uključujući borbene tenkove.

Desetine saveznika Ukrajine sastaju se u petak u vojnoj američkoj bazi u Ramštajnu u Nemačkoj kada će najaviti novu vojnu pomoć Kijevu vrednu milijarde dolara.

 

Nemački mediji najavljuju isporuku "leoparda" Kijevu

Handelsblat: Koncern Rheinmetall spreman je da preda Ukrajini tokom ove godine više od 100 tenkova "leopard"

Foto: Printskrin/Jutjub/WELT Documentary

 

Ruska vojska zauzela četiri naselja

U Zaporoškoj oblasti ruska vojska je preuzela operativnu kontrolu nad 4 naselja u blizini grada Orehovo, rekao je Vladimir Rogov, član administracije oblasti, napominjući da je ovo „lokalni uspeh“.

Foto: Tanjug/AP

 

Načelnik poljskog Generalštaba: Ukrajina možda i ne izdrži, Rusija ostaje jaka

-Ukrajina možda jednostavno neće izdržati ovaj sukob. Rusija ostaje velika i jaka – načelnik poljskog generalštaba general Rajmund Andžejčak

-Rusi imaju moćne zalihe oružja ili municije, možda ne tako moderne, citira komandanta poljsko izdanje Vpolitice.

Andžejčak napominje da i Rusija ima novca za rat i ljudstvo.

On je naglasio da u Poljskoj ima dva miliona ukrajinskih izbeglica. Ovo pominjanje na zanimljiv način rezonuje sa nedavnom izjavom bivšeg komandanta poljskih kopnenih snaga generala Skrzipčaka, koji je predložio mobilizaciju ukrajinskih izbeglica za potrebe Oružanih snaga Ukrajine.

Foto: EPA

FRONT KOD STAROBELjSKA: Udarna grupa VSU započela napad, probili se do železničke stanice u Novoselovskom (MAPA)


Na odseku Kupjansko-Svatovski do 100 ljudi, 134 bataljona iz 103. i 114. brigade trupa, u sastavu malih grupa od deset ljudi, ojačanih sa dva tenka 92. Ombre Oružanih snaga Ukrajine, januara u 07.00 časova 19, započeo je napad na Novoselovskoe sa jugozapada naselja.

Oružane snage Ukrajine stigle su do železničke stanice i trenutno čekaju pojačanje za nastavak ofanzive na Kuzemovku sa severozapada. Samo selo je poslednjih nedelja bilo u „sivoj zoni” kroz koju aktivno deluju i ruske i ukrajinske obaveštajne grupe.

Za pojačanje napredujuće grupacije, četa 92. ombr Oružanih snaga Ukrajine na šest oklopnih vozila i grupa snaga za specijalne operacije Ukrajine prebačeni su u Novoselovski za pojačanje napredujuće grupe.

Ilustracija rybar


Artiljerici Oružanih snaga Ruske Federacije gađaju pozadinske položaje Oružanih snaga Ukrajine. Određivanje cilja daju izviđačko-diverzantske grupe koje deluju skoro celom dužinom fronta od Kamenke do Kolomjičihe.

Na sektoru Limanski, Oružane snage Ukrajine se pripremaju za ofanzivu na određenim sektorima. Do 20. januara očekuje se dolazak tenkovskog bataljona 66. brigade Oružanih snaga Ukrajine iz Očeretina u DNR u Izjumskoje (do 160 ljudi i 20 tenkova).

U okviru pripreme, konsolidovani jurišni odredi 25. vazdušno-desantne brigade, 80. i 95. desantno-jurišne brigade Vazdušno-desantnih snaga Ukrajine planiraju da izvedu borbeno izviđanje kod Dibrova i na liniji Torskoe-Terni u iznosu od do do 80 ljudi u 5-6 borbenih oklopnih vozila.

Foto Tanjug/AP



Pored toga, 2. i 3. bataljon 77. vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga Ukrajine biće raspoređeni na pravcu Starobelsk nakon preopreme na poligonu Perljavka u Žitomirskoj oblasti. 1. i 4. oamb veze se nalaze u Paraskovievki i Zaliznjansku u blizini Bahmuta.

Ekipe bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine vrše izviđanje položaja i aktivnosti ruskih trupa u pravcu Kremenske. Sa aerodroma Čugujev iznad Izjuma, primećeno je i dejstvo bespilotnih letelica Bajraktar.

 

 

Šalju novu pomoć Ukrajini

Grupa 10 zemalja saopštila je danas, u vojnoj bazi Tapa u Estoniji, da će poslati novu vojnu pomoć Ukrajini, uoči ključnog sastanka o slanju oružja za Kijev koji je zakazan za petak u Nemačkoj.

Pomoć 10 zemalja, među kojima su i Estonija, Letonija i Poljska, uključiće desetine sistema protivvazdušne odbrane "stinger", protivavionske topove S-60, mitraljeze, kao i obuku ukrajinskih vojnika, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Novi paket pomoći Ukrajini iz Poljske uključiće protivvazdušne artiljerijske sisteme S-60 sa 70.000 municije, prenosi Rojters, pozivajući se na saopštenje deset zemalja NATO-a.

-Nova pomoć Poljske Ukrajini sastoji se od protivvazdušnih artiljerijskih sistema S-60 sa 70.000 municije, navodi se u saopštenju agencije.

Britanski ministar odbrane Ben Volas je prethodno u toj vojnoj bazi najavio da Velika Britanija planira da pošalje 600 projektila "brimston" u Ukrajinu, kao podršku toj zemlji u borbi protiv Rusije.

Foto EPA

 

Opasnost od sukoba Rusije i NATO-a

Šef vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer izjavio je da opasnost od sukoba između NATO-a i Rusije ostaje, bez obzira na ishod sukoba u Ukrajini.

- Verujem da se svi slažu sa činjenicom da će Rusija, bez obzira na ishod sukoba, imati iste ambicije... dakle, pretnja ne nestaje - rekao je Bauer, odgovarajući na pitanje novinara nakon sastanka Vojni komitet NATO-a, da li opasnost od sukoba ostaje savezništvo sa Rusijom.

Rusi u ofanzivi

Ruska vojska prešla je u lokalnu ofanzivu u oblasti grada Orehov u Zaporoškoj oblasti, izjavio je predstavnik regionalne administracije Vladimir Rogov.

- Naše snage prešle su u lokalnu ofanzivu u oblasti grada Orehov, koji su privremeno okupirale ukrajinske snage - rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, linija fronta na orehovskoj deonici neznatno je pomerena, a ukrajinske snage su bile primorane da se povuku na rezervne položaje.

- Naša vojska zadržava zauzete pozicije. Teritorija Zaporoške oblasti, koja je oslobođena od ukrajinskih militanata, postepeno se povećava - naglasio je Rogov.

On je ove sedmice rekao za Sputnjik da je ukrajinska vojska, koja se nedavno pripremala za ofanzivu u Zaporoškoj oblasti, počela da se priprema za odbranu i da ubrzano gradi utvrđenja.

Britanija šalje rakete Kijevu

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas je izjavio da će Velika Britanija poslati Ukrajini 600 visokopreciznih raketa „brimston“.

- Planiramo da pošaljemo još 600 raketa ‘brimston’, što je veoma važno za Ukrajinu - rekao je Voles nakon sastanka sa ministrom odbrane Estonije Hano Pevkurom. On smatra i da će konflikt u Ukrajini dugo trajati, kao i da NATO zemlje moraju biti spremne da planiraju vojnu podršku za naredne godine.

Šojgu s beloruskim kolegom razgovarao o merama strateškog obuzdavanja

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu razgovarao je telefonom s beloruskim kolegom Viktorom Hreninom o merama strateškog obuzdavanja i toku priprema regionalne grupacije vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Šefovi vojnih resora su razmotrili kompleks mera strateškog obuzdavanja, kao i tok priprema regionalnih snaga - navedeno je u saopštenju.

Šarl Mišel doputovao u Kijev

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel doputovao je u Kijev. On će se sastati sa predsednikom i premijerom te zemlje i obratiti se parlamentu.

Duda: Sukob u Ukrajini završiće se za pregovaračkim stolom

Sukob u Ukrajini će se pre ili kasnije završiti za pregovaračkim stolom, ali do sada se nisu razvili uslovi za to, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Poljski predsednik se složio sa mišljenjem generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da će se ono što se dešava u Ukrajini završiti za pregovaračkim stolom.

- Najverovatnije, da. Takav je red stvari. Tako se obično završavaju ratovi. I ovaj, koji je toliko važan za ceo svet, završiće se na isti način - konstatovao je Duda.

On je istakao da će pre ili kasnije strane na ovaj ili onaj način sesti za pregovarački sto, ali „teško je reći kakvi će tačno biti uslovi. Jedno je jasno – danas takvih uslova nema“.

Foto: Printscreen

Duda je dodao da Poljska i Litvanija lobiraju u NATO-u da se Ukrajini pruže bezbednosne garancije. On je precizirao da je ovu temu pokrenuo na sednici Svetskog ekonomskog foruma.

- Pokrenuo sam ovu temu na forumu. I tema se pojavila na ovom otvorenom političkom kanalu. Sada počinje diskusija. Videćemo kakvi će biti rezultati, ali možete biti sigurni da će Poljska i Litvanija, od kojih je Ukrajina zatražila podršku, raditi na tome da NATO pruži ove garancije - istakao je poljski lider.

Ruske snage zauzele povoljnije položaje u južnodonjeckom pravcu

Odredi Istočnog vojnog okruga su tokom ofanzivnih dejstava u južnodonjeckom pravcu zauzeli povoljnije položaje, likvidiravši više od 30 ukrajinskih vojnika, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.

- U pravcu Donjecka odredi Južnog vojnog okruga nastavili su uspešna ofanzivna dejstva i izveli vatrene napade na protivnika u oblastima naselja Galicinovka, Krasnogorovka i Neveljsko u Donjeckoj Narodnoj Republici - rekao je Konašenkov novinarima.

Prema njegovim rečima, ruska sredstva protivvazduhoplovne odbrane su u protekla 24 sata uništila pet bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine.

U Donjeckoj Narodnoj Republici ruske snage su uništile ukrajinsko skladište municije i radarsku stanicu američke proizvodnje AN/TPQ-50.

Ruska vojna avijacija je tokom proteklog dana iznad naselja Poltavka u Donjeckoj Narodnoj Republici oborila ukrajinski vojni avion Su-25.

Foto: Profimedia/jutjub printskin/2022 VERUM VINCET BELLUM

Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija Oružanih snaga Rusije pogodile su u protekla 24 sata 67 artiljerijskih odreda Oružanih snaga Ukrajine na vatrenim položajima.

U pravcu Kupjanska i Krasnog Limana ukrajinske snage su izgubile do 90 ljudi, dok je u oblasti naselja Nevsko, u Luganskoj Narodnoj Republici, uništeno skladište artiljerijske municije Oružanih snaga Ukrajine.

- Gubici protivnika u protekla 24 sata u tom pravcu iznose više od 60 ubijenih ili ranjenih vojnika, a uništen je i jedan oklopni transporter, tri pikapa i haubica D-20 - naveo je Konašenkov.

Odredi Južnog vojnog okruga su u donjeckom pravcu uništili tri samohodna artiljerijska uređaja „Cezar“ francuske proizvodnje, američku haubicu M777, a do 80 ukrajinskih vojnika je ubijeno ili ranjeno.

Konašenkov je, takođe, rekao da je od početka specijalne vojne operacije uništeno: 374 aviona, 200 helikoptera, 2.903 bespilotne letelice, 401 raketni kompleks, 7.569 tenkova i drugih borbenih oklopnih vbozila, 985 borbenih vozila višecevnih raketnih sistema, 3.865 uređaja poljske artiljerije i minobacača, kao i 8.113 jedinica specijalne vojne automobilske tehnike.

Švedska šalje "arčer"

Švedska će poslati Ukrajini samohodno artiljerijsko oruđe „arčer“, javlja agencija AFP.

Premijer Švedske Ulf Kristerson je na pres konferenciji izjavio da je vlada donela odluku o paketu vojne pomoći Kijevu iz tri dela. To se odnosi i na prvu odluku o početku isporuka artiljerijskog sistema „arčer“.

Krajem prošle godine švedski parlament je odobrio slanje Ukrajini vojne tehnike, uključujući sisteme PVO u vrednosti od preko 287 miliona dolara. Taj paket pomoći nije obuhvatio sisteme „arčer“ koje je tražila Ukrajina.

Moskva zahvalna Izraelu što ne isporučuje oružje Ukrajini

Moskva se nada da će Izrael pokazati mudar pristup kada je reč o ukrajinskoj krizi i da Kijevu neće isporučivati naoružanje, bez obzira na pozive da to uradi, rekao je ambasador Rusije u toj zemlji Anatolij Viktorov.

- Zadovoljni smo što su izraelski partneri zauzeli izbalansiran stav bez obzira na mnogobrojne pozive da isporuče oružje Ukrajini. Za obe zemlje je važno da se takav kurs nastavi - rekao je ambasador.

Vagner: Svaki dan im uzimamo delove Artjomovska

Ruske jedinice uspešno napreduju na području Artjomovska u DNR, javlja izveštač Sputnjika sa lica mesta.

- U gradu su stalne borbe. Neprekidno radi artiljerija, pucnji, čujemo ih, neprekidno je rat, stalno ih likvidiramo i napredujemo - rekao je jedan od komandanta grupe „Vagner“.

Industrijska zona je praktično pod njihovom kontrolom, a sada je u toku čišćenje stambenih oblasti.

- Situacija je napeta. Svaki dan im oduzimamo delove kako u gradu, tako i van grada - rekao je komandat.

Uzbuna u celoj Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine.

Vašington ne planira da uključe tenkove „abrams“ u novi paket pomoći Kijevu

SAD ne planiraju da uključe svoje tenkove „abrams“ u novi paket vojne pomoći Ukrajini koji bi mogao biti objavljen u petak, zbog poteškoća u logistici i održavanju, a ne zbog straha od eskalacije, piše list „Politiko“, pozivajući se na anonimne izvore upoznate sa tokom diskusije.

Zvaničnici javno odbijaju da govore o izgledima za predaju glavnog američkog tenka, ali pozdravljaju nameru Velike Britanije da pošalje svoje tenkove „čelendžer 2“ Ukrajincima i nazivaju usvajanje takvih odluka suverenim pravom svake zemlje.

- Administracija (predsednika SAD Džozefa) Bajdena u ovom trenutku ne planira da predaje ‘abrams’, glavni borbeni tenk američkih kopnenih snaga od 60 tona... Nevoljnost proizilazi iz logističkih i poteškoća u održavanju, a ne od straha da će ovaj transfer dovesti do eskalacije sukoba - navodi se u članku.

Foto EPA/AP

Kako prenosi „Politiko“, naredni paket vojne pomoći Ukrajini biće predstavljen u petak i uključivaće artiljeriju, municiju i oklopna vozila – verovatno oklopne transportere „strajker“. Ranije su Sjedinjene Američke Države najavile da će Kijevu prebaciti pedesetak borbenih vozila pešadije „bredli“.

U svetlu specijalne operacije u Ukrajini, Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici iz NATO-a podržavaju Kijev isporučujući mu oružje vredno desetine milijardi dolara. Moskva je sa svoje strane više puta govorila da isporuke zapadnog oružja samo produžavaju sukob, a transport sa oružjem postaje legitimna meta ruske vojske.

Ukrajinska brigada koja je ušla u Herson praktično uništena u Soledaru

Šezdeset prva brigada ukrajinske vojske, koja je ušla u Herson nakon što ga je ruska vojska napustila u novembru prošle godine, skoro potpuno je uništena u Soledaru, izjavio je za Sputnjik vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

- U Soledaru su ‘vagnerovci’ praktično uništili 61. brigadu protivnika, koja je pompezno, sa video-snimcima, u novembru ulazila u prazan Herson. Pokazalo se da je boriti se protiv Rusa teže od snimanja pseudoherojskih video-reportaža - rekao je Saljdo.

On je dodao da je pod kontrolom ruskih snaga trenutno 75 odsto teritorije Hersonske oblasti.

- Cela leva obala Hersonske oblasti nalazi se pod kontrolom legitimnih ruskih vlasti. To je 75 odsto površine regiona, sedam od njegovih devet gradova, 13 od 18 okruga, znatno više od polovine stanovništva, posebno uzimajući u obzir odlazak stanovništva i evakuaciju sa desne obale - objanio je Saljdo.

Prema njegovim rečima, pod kontrolom Rusije je i zapadni deo Kinburnskog spruda sa nekoliko naselja koja su deo Nikolajevske oblasti Ukrajine.

Foto: Printskrin/Tviter

- Međutim, nećemo se smiriti dok ne oslobodimo celu Hersonsku oblast i, pre svega, naravno, Herson. Za to je potrebno da se izvrši vojna operacija, odgovarajuća naređenja vojne komande i, što je najvažnije, naredbe političkog vrha - naglasio je Saljdo.

Govoreći o Kahovskoj hidroelektrani, Saljdo je rekao da je ona zaštićena od opasnosti od uništenja zbog ukrajinskog granatiranja.

- Sada je hidroelektrana dobro zaštićena – neprijateljsko granatiranje je više ne oštećuje. To znači da ne postoji čak ni maloverovatna opasnost od uništenja stanice ili pucanja brane sa plavljenjem donjeg toka Dnjepra i kahovskog akumulacionog jezera - precizirao je političar.

Na Donjeck ispaljeni projektili koje koristi NATO

Ukrajinske snage od jutros granatiraju Donjeck. Na grad je ispaljeno pet projektila kalibra 155 milimetara koji obično koristi NATO.

Francuska šalje Ukrajini "leklerk"

Francuska razmatra mogućnost isporuke Kijevu tenkova „leklerk“, piše „Politiko“ pozivajući se na neimenovanog francuskog zvaničnika.

- To je komplikovano pitanje i Pariz ga nije rešio. Ali razmišljamo o tome. Videćemo šta će biti odlučeno na zajedničkoj sednici vlada Francuske i Nemačke - rekao je taj zvaničnik.

Foto Tanjug/AP

Putin: Pobeda Rusije neizbežna

Tokom jučerašnjeg dana srušio se helikopter kod obdaništa u blizini Kijeva, poginulo je 14 osoba, uključujući ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Denisa Monastirskog i jedno dete.  

Ruski predsednik Vladimir Putin naglasio je da je cilj akcije da se zaustavi rat u istočnoj Ukrajini, te da je pobeda Rusije neizbežna.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da još nema ozbiljnih predloga za pregovore, i da su ideje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o toj temi neprihvatljive.

Poručio je i da će Moskva biti prinuđena da preduzme "odgovarajuće mere" na svojoj granici s Finskom dugoj 1.300 kilometara, ukoliko Helsinki pristupi NATO-u.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski apelovao je na svetske lidere da brzo snabdeju Ukrajinu oružjem.  

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Ukrajini potrebno značajno povećanje naoružanja u ključnom trenutku rata.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će Berlin ostati saveznik Kijevu i da će nastaviti da isporučuje oružje, uključujući i artiljeriju. 

Foto: AP

Pomoć su, takođe, obećale Kanada – 200 oklopnih transportera i Velika Britanija – tenkove "čelendžer 2".

Moskva odgovara da bi snabdevanje Kijeva britanskim tenkovima "čelendžer 2" dovelo do eskalacije sukoba u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja