ALBANSKOG DŽIHADISTU "PUSTILI" DA KOLJE PO BEČU: Oštra kritika za austrijsku policiju, obaveštajci napravili velike propuste

Novosti online

10. 01. 2023. u 08:55

AUSTRIJSKI ombudsman je uputio kritiku na račun Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije zbog propusta u vezi sa terorističkim napadom od 2. novembra 2020. u Beču.

АЛБАНСКОГ ЏИХАДИСТУ ПУСТИЛИ ДА КОЉЕ ПО БЕЧУ: Оштра критика за аустријску полицију, обавештајци направили велике пропусте

Foto: Tviter

U specijalnom izveštaju, prema pisanju dnevnika "Standard", ombudsman zaključuje da je Ministarstvo sprovelo nepotpunu istragu, da je bilo pravnih grešaka, i drugih propusta.

Ombudsman u izveštaju preporučuje ministru unutrašnjih poslova Gerhardu Karneru "disciplinsko-pravno rasvetljavanje" svih propusta obaveštajne službe.

Posebno se kritikuje ponašanje pripadnika Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma Beča (LVT).

U izveštaju se navodi da je bilo više informacija o opasnosti kasnijeg teroriste Kujtima Fejzulaja, Austrijanca, poreklom iz Severne Makedonije, albanske nacionalnosti.

Fejzulaj je u terorističkom napadu, pucajući nasumično na sve prolaznike u centru Beča, ubio četiri osobe, i povredio više od 20 lica, pre nego što ga je policija ubila.

Ombudsman je mišljenja da su pripadnici LVT trebali da informišu državno tužilaštvo o dobijenim informacijama kako bi se bavilo Fejzulajem.

Pripadnici LVT dobili su informacije strane službe da je Fejzulaj u Slovačkoj pokušao da kupi naoružanje, a i postojala je procena da je islamski ekstremista, koji nije deradikalizovan tokom pritvora nakon pokušaja priključenja Islamskoj državi.

Ombudsman kritikuje Ministarstvo i zbog odbijanja da sarađuje, isporuči zatraženu dokumentaciju i odgovori na upućena pitanja.

BONUS VIDEO: UHAPŠENA DVOJICA TERORISTA SA FRANCUSKE POTERNICE - Policija upala u kamp za migrante kod Subotice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna