TALIBANI "PREVASPITAVAJU" MLADE NOVINARE: Novim nastavnim programom protiv "zapadnog" izveštavanja

Đ.G.

09. 01. 2023. u 13:34

MINISTARSTVO visokog obrazovanja Avganistana objavilo je planove za reviziju nastavnog plana i programa novinarstva kako bi se osiguralo da mladi zaposleni „ne šire laži protiv vlasti ili islamskih vrednosti“, izvestio je Kama pres, citirajući Nidu Mohamed Nadim, ministra odeljenja u talibanskoj vladi.

ТАЛИБАНИ ПРЕВАСПИТАВАЈУ МЛАДЕ НОВИНАРЕ: Новим наставним програмом против западног извештавања

Talibani na skupu u Moskvi, Foto AP

Kako napominje agencija, ministar visokog obrazovanja je rekao da Zapad koristi medije kao moćno oruđe za sopstvene interese, vodeći intelektualni i propagandni „rat” protiv muslimana.

- Privremena administracija planira da značajno revidira nastavni plan i program novinarstva kako bi pripremila mlade novinare da služe zemlji časno i pošteno, a ne da šire laži protiv vlasti ili islamskih vrednosti - napisala je agencija, citirajući Nida Mohameda Nadima.

Kako navodi agencija, talibani su po dolasku na vlast uveli ograničenja aktivnosti medija. Predviđena su ograničenja u pokrivanju pitanja koja su u suprotnosti sa islamom, vređaju nacionalne ličnosti ili kritikuju vlasti.

Početkom avgusta 2021. talibani su pojačali ofanzivu protiv avganistanskih vladinih snaga, 15. avgusta ušli su u Kabul i sutradan proglasili da je rat završen. Ašraf Gani, tadašnji predsednik Avganistana, rekao je da je napustio zemlju "kako bi sprečio masakr".

U noći 31. avgusta, američka vojska je napustila aerodrom u Kabulu, okončavši skoro 20 godina vojnog prisustva SAD u Avganistanu. Početkom septembra objavljen je sastav privremene vlade Avganistana, koju je predvodio Mohamed Hasan Akhund, koji je bio na čelu Ministarstva spoljnih poslova tokom prve vladavine talibana i koji je pod sankcijama UN od 2001. godine - prenela je RIA.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave