FINCI SE IZJASNILI: Ne žele stalne NATO baze u svojoj zemlji

Đ.G.

09. 01. 2023. u 08:52

OKO polovine ispitanika u Finskoj izjasnilo se protiv stvaranja stalne baze NATO-a u zemlji čak i nakon što se ta zemlja pridružila Severnoatlantskoj alijansi, izvestio je lokalni TV kanal MTV Uutiset.

ФИНЦИ СЕ ИЗЈАСНИЛИ: Не желе сталне НАТО базе у својој земљи

Foto: Profimedia

- U anketi, uspostavljanje stalne baze NATO-a u Finskoj nailazi na više zamerki nego podrške: 48 odsto je protiv, a 39 odsto za. Pitanje međunarodne uloge Finske u NATO-u prilično ravnomerno deli mišljenje. Nešto više ljudi (49 odsto) želelo bi da Finska, pored zaštite sopstvene zemlje, aktivnije učestvuje u međunarodnim vojnim operacijama i aktivnostima NATO-a - objasnili su novinari.

U anketi je od 27. decembra 2022. do 4. januara 2023. učestvovalo 1.009 ljudi. Intervjui su obavljeni telefonom, a nasumični uzorak uzet iz informacionog sistema stanovništva predstavlja stanovnike Finske starosti od 18 do 79 godina.

Finska i Švedska su 18. maja, u pozadini ruske specijalne operacije u Ukrajini, podnele zahteve generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu za pridruživanje alijansi. U ovom trenutku, prijave Švedske i Finske u NATO nisu ratifikovale samo dve zemlje od trideset – Mađarska i Turska, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!