NI REČ O PREGOVORIMA SA RUSIJOM: Zelenski naveo osam zadataka ukrajinske diplomatije

Novosti online

23. 12. 2022. u 22:54

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski održao je sastanak sa ukrajinskim ambasadorima tokom koga je nabrojao osam zadataka ukrajinske diplomatije u 2023. godini. Međutim, među njima nema planiranih mirovnih pregovora sa Rusijom.

НИ РЕЧ О ПРЕГОВОРИМА СА РУСИЈОМ: Зеленски навео осам задатака украјинске дипломатије

Foto AP

Jedan od glavnih zadataka ukrajinskih diplomata, po rečima Zelenskog, je početak pregovora o ulasku Ukrajine u EU.

- Ukrajina je ujedinila Evropsku uniju bez presedana i dobila je status kandidata za članstvo u EU. To je veliko dostignuće. Podneli smo zahtev za ulazak u NATO - saopštio je Zelenski na konferenciji. Kako je istakao, zadatak diplomata je priprema za samit NATO-a i postizanje konkretnih rezultata za Ukrajinu.

Sledeća tačka koju je naveo bilo je zadovoljavanje odbrambenih potreba zemlje, ili drugim rečima – snabdevanje Ukrajine oružjem iz zapadnih zemalja.

- Morate stalno raditi na tome kako bi odbrambene potrebe bile zadovoljene - rekao je ukrajinski lider.

Još jedna stavka na listi je obnova ukrajinske energetike. Zelenski je zatražio da u toj sferi ambasadori maksimalno sarađuju sa vladom, predsedničkim kabinetom, međunarodnim organizacijama i državama-partnerima, kako bi postigli rezultate.

Ukrajinski predsednik je spomenuo i Rusiju, mada ni reč nije rekao o pregovorima. Štaviše, predložio je da se intenzivira rad na uvođenju sankcija protiv Moskve, organizovanju tribunala u vezi sa specijalnom operacijom i blokiranju ruske imovine, povezane „ne samo sa državnim predstavnicima, nego i sa biznisom“.

Osmi zadatak koji je Zelenski naveo je podrška Ukrajinaca širom sveta.

- Radite na tome da se naši ljudi vrate u zemlju i da sva njihova prava i zakoniti interesi budu zadovoljeni u zemljama u kojima borave - poručio je ukrajinski lider ambasadorima.

(Sputnjik)

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (3)

EKSKLUZIVNA PONUDA ZA LETOVANJE: U ponudi egzotična destinacija - ovo su cene