STIŽE MOĆNI "SARMAT": Na bojevo dežurstvo dolazi nova, interkontinentalna raketa

Branko VLAHOVIĆ, dopisnik iz Moskve

22. 12. 2022. u 08:00

- IMAMO dobro iskustvo u razradi jedinstvenih podvodnih bespilotnih uređaja. Takođe, naša industrija ima sve mogućnosti za pravljenje širokog spektra vazdušnih bespilotnih letelica koje koriste i veštačku inteligenciju.

СТИЖЕ МОЋНИ САРМАТ: На бојево дежурство долази нова, интерконтинентална ракета

Foto AP

Današnje strateške atomske snage imaju čak 91 odsto savremenog oružja. Pukovi ruske vojske dobijaju raketne komplekse sa bojevim hipersoničnim delom "avangard". Uskoro će na bojevo dežurstvo i interkontinentalna raketa "sarmat". I ubuduće ćemo modernizovati bojevu gotovost naše atomske trijade u vazduhu, na moru i kopnu.

Istakao je ovo ruski predsednik Vladimir Putin na kolegijumu ministarstva odbrane, na kome su analizirani rad ruskih oružanih snaga i zadaci za 2023. godinu. Armija će se, rekao je, modernizovati bez žurbe, jer Rusija ima dovoljno potencijala. Ponovio je da hipersonične brodske rakete, kao što je "cirkon", sem Rusije, nema niko na svetu.

Lider Rusije je zaključio da se u Ukrajini protiv ruske armije koriste vojni potencijal i mogućnosti praktično svih zemalja NATO. Uprkos tome, ruski vojnici i oficiri, ocenio je, ratuju hrabro.

MEDVEDEV KOD SIJA

Lider partije Jedinstvena Rusija i potpredsednik saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je u Pekingu kineskom predsedniku Si Đinpingu predao pismo šefa Kremlja. Domaćin je kazao da postoji dugogodišnja saradnja Komunističke partije Kine i Jedinstvene Rusije, što je postao "kanal za jačanje političkog poverenja Pekinga i Moskve". Govoreći o ukrajinskoj krizi, kineski lider je izrazio nadu da će sve strane pokazati razumnu uzdržanost i preći na dijalog.

Istovremeno, Rusija i Kina od juče do 27. decembra održavaju zajedničke pomorske manevre u Istočnom kineskom moru, čiji je cilj, kako se navodi, jačanje pomorske saradnje i održavanje mira i stabilnosti u Azijsko-pacifičkom regionu.

 - Nikakvih ograničenja finansiranja armije nema i zemlja će dati sve što je potrebno, bez namere da se militarizuje država i njena ekonomija - rekao je Putin.

Podsetio je da su strateški neprijatelji Rusije imali cilj da je dezintegrišu jer im je smetala njena veličina.

 - Hteli smo da budemo deo takozvanog civilizovanog sveta, ali se pokazalo da nas oni ne žele, već su pomagali teroriste da razbiju našu zemlju. Devedesetih godina su pomagali teroriste na Kavkazu, ali zahvaljujući čečenskom i drugim narodima, mi smo uspeli da tamo normalizujemo situaciju - kazao je Putin.

Ruski predsednik tvrdi da su Amerikanci i njihovi saveznici "ispirali mozgove" stanovnika na postsovjetskom prostranstvu, što je i dovelo do puča u Ukrajini 2014. godine. Šef Kremlja je rat u Ukrajini nazvao zajedničkom tragedijom dva bratska naroda.

 - Uvek sam smatrao da smo mi jedan narod, ali Zapad je sve učinio da dezintegriše ruski svet. Mi nismo krivi za to što se dogodilo, jer smo hteli da se sva pitanja rešavaju mirnim putem. Ukrajini smo godinama davali kredite, prodavali jeftino energente, ali sve je bilo uzaludno - kazao je Putin.

U izveštaju koji je podneo ministar odbrane Sergej Šojgu je istakao da Rusija u Ukrajini ratuje ne samo protiv tamošnjih jedinica nego i protiv Zapada koji šalje oružje i instruktore. On je detaljno govorio o planovima da se pojačaju ruske zapadne granice, procenivši da broj vojnika i oficira u ruskoj armiji treba dovesti do milion i po. Sada ruska armija, sa građanskim licima, ima nešto manje od milion i dvesta hiljada. Od toga je 695.000 profesionalnih vojnika, po ugovoru.

Rusija i ostale zemlje članice Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) zajedničkom operacijom stabilizovale su situaciju u Kazahstanu početkom godine i sprečile "obojenu revoluciju" u toj zemlji, izjavio je Šojgu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave