AMERIKA UDARILA NA GUTERESA: "Očigledno je popustio pred ruskim pretnjama"

Novosti online

20. 12. 2022. u 18:04

SJEDINjENE Države optužile su generalnog sekretara UN Antonija Guteresa da je "očigledno popustio pred ruskim pretnjama".

АМЕРИКА УДАРИЛА НА ГУТЕРЕСА: Очигледно је попустио пред руским претњама

Gensek UN dolazi na svečanost, Foto AP

Kako su naveli, on nije poslao zvaničnike u Ukrajinu da pregledaju dronove koje koristi Rusija za koje Vašington i drugi kažu da ih je isporučio Iran, preneo je Rojters.

Rusija je, kako se navodi, negirala da su njene snage koristile iranske bespilotne letelice u Ukrajini i tvrdi da zvaničnici UN nemaju mandat da putuju u Kijev da istraže poreklo dronova.

Iran je, s druge strane, priznao da je snabdevao Moskvu bespilotne letelice, ali je rekao da su oni poslati pre nego što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.

Velika Britanija, Francuska, Nemačka, SAD i Ukrajina ističu da isporuka dronova iranske proizvodnje Rusiji krši rezoluciju Saveta bezbednosti UN iz 2015. kojom se potvrđuje nuklearni sporazum Irana. Oni očekuju da Guteres pošalje zvaničnike u Kijev da istraže problem.

- Žalimo što UN nisu pokrenule normalnu istragu o tom kršenju - rekao je zamenik američkog ambasadora pri UN Robert Vud na sastanku Saveta bezbednosti u ponedeljak o rezoluciji iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

U izveštaju Savetu ranije ovog meseca, Guteres je rekao da zvaničnici UN ispituju dostupne informacije i da će svi nalazi biti dostupni vlastima u dogledno vreme.

Upitan u ponedeljak o pritisku sa kojim se suočava, Guteres je rekao novinarima da su zapadne optužbe da je Iran isporučio Rusiju bespilotnim letelicama koje se koriste u Ukrajini viđene u širem kontekstu svega što UN rade u vezi sa tim ratom i kako će odrediti da li i kada treba poslati zvaničnike u Kijev.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna