RAT U UKRAJINI: Dva ruska pilota izgubila život da bi spasla svoje saborce, Ukrajinci im odali najveće poštovanje

Novosti onlajn

17. 12. 2022. u 07:31 >> 00:57

U TOKU je 296. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Два руска пилота изгубила живот да би спасла своје саборце, Украјинци им одали највеће поштовање

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo

Kličko: Tri četvrtine domaćinstava u Kijevu ponovo dibilo grejanje

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko kaže je tri četvrtine domaćinstava u Kijevu ponovo dobilo grejanje.

U objavi na Telegramu Kličko je naveo da inženjeri nastavljaju sa radom kako bi stabilizovali situaciju sa grejanjem u ukrajinskoj prestonici.

(theguardian.com) 

 

Zelenski: Struja vraćena u domove skoro šest miliona Ukrajinaca

Nakon masovnih ruskih vazdušnih udara na objekte ukrajinske elektro-energetske infrastrukture, Ukrajina je u poslednja 24 sata uspela da vrati struju u domove skoro šest miliona ljudi, izjavio je danas predsednik te zemlje Volodimir Zelenski.

- Posle jučerašnjeg terorističkog napada, popravke i drugi radovi na osposobljavanju elektro-energetske infrastrukture se nastavljaju bez prekida - poručio je Zelenski tokom svog video obraćanja, prenosi Rojters.

 

 

Ukrajina pokušala likvidaciju Valerija Gerasimova načelnika ruskog generalštaba

Ukrajinske vlasti su navodno pokušale da ubiju generala Valerija Gerasimova, načelnika generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, piše Njujork tajms (NT).

Prema pisanju NT, Kijev je navodno izveo napad u trenutku kada se Gerasimov nalazio na prvoj liniji fronta, prenosi TASS i dodaje da se u izveštaju američkog lista ne pominju ni datum napada, niti bilo kakve druge informacije.

U tekstu NT se podseća da je Vašington bio protiv takvih planova vlasti u Kijevu zbog zabrinutosti da bi pokušaj ubistva Gerasimova mogao dovesti do eskalacije.

Američka strana je prećutala Ukrajincima informacije o kretanju ruskog generala i

tražila od Ukrajine da obustavi napad, navodi Njujork tajms.

 

 

Dva ruska pilota uzgubila život da bi spasla svoje saborce

Aleksandar Antonov i Vladimir Nikišin, dvojica pilota formacije Vagner poleteli su 2. decembra na svom Suhoju 24 da izvrše udare po ukrajinskoj koloni koja se kretala na slabo branjeni položaj Wagnera kod Klešejevke, južno od Bahmuta.

Pre nego što su mogli da izvrše napad, su pogođeni projektilom iz sistrema MANPADS a avion im je zapaljen.

Našavši se u smrtnoj opasnosti, njih dvojica nisu međutim pokušali da se spasu katapultiranjem, već su odlučili su se s avionom punim goriva i naoružanim setom projektila zabiju u kolonu koja se kretala ka njihovim saborcima.

Oni su svoj avion usmerili pravo na kolonu, pri čemu su uništili toliko neprijateljske sile da ukrajinska kolona nije mogla da izvršiti borbeni zadatak i napad je obustavljen.

Pre dva dana u Rusiju su posle pregovora sa Ukrajincima vraćena tela dvojice pilota, a pregovorima je prisustvovao i sam osnivač PMC Vagnera Evgenij Prigožin, koji je posle toga izjavio:

 - Poslali su nam naše saborce, vratili ih kućama, vratili ih sa dostojanstvom i poštovanjem. Njih cela država poštuje, mi poštujemo i neprijatelja. Sada su ponovo sa nama - ovo je važno - rekao je on.

On je istakao da je „pregovaračka grupa za povratak tela Vagnerovih boraca uradila ogroman posao kako bi zemlji vratila heroje uz vojne počasti“.

Prema navodima sa društvenih mreža, Ukrajinci toliko poštuju pripadnike ove jedinice, koji se nazivaju i „muzičari“ da su sami prekrili njihove kovčege ruskim zastavama i zastavama „Vagnera“.

Zelenski: Čujem pozive na pregovore ali smatram ih besmislenim

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je čuo pozive na pregovore sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom ali da on u tome ne vidi nikakvog smisla.

 - Znam da pojedini predlažu da sednemo za pregovarački sto, ali ja ne znam o čemu da pregovaram. On želi mir koji odgovara njegovom viđenju stvari, ali naše viđenje je sasvim drugačije - kazao je Zelenski za televiziju „LCI“.

On je takođe rekao i da je skeptičan po pitanju inicijative francuskog predsednika Emanuela Makrona da bude posrednik u dijalogu sa Rusijom.

 - Ne mislim da će pregovori Makrona i Putina dati bilo kakve rezultate - zaključio je Zelenski.

 

Kadirov: Bataljon Zapad-AHMAT artiljerijskom vatrom zasuo neprijatelja

Čečenski lider Ramzan Kadirov objavio je na Telegram kanalu da su ruske snage izvele uspešan napad na odbrambene pozicije protivnika u zoni specijalne operacije.

Prema njegovim rečima, „natovske snage“ u Ukrajini su u veoma nepovoljnom položaju.

 - Bataljon Zapad-AHMAT pod komandom oficira Ismaila Agujeva izvršio je uspešan napad na protivničke odbrambene položaje. Artiljerijskom vatrom su zasuli neprijatelja, zatrpavši čitav odred u sopstvenim rovovima - naveo je on.

 

Putin u štabu ruske vojske 

Kremlj je objavio snimak sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina sa ruskim oficirima i generalima, a susretu su prisustvovali i ministar odbrane Sergej Šojgu, kao i načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov.

Kako je saopšteno iz Kremlja, ruski predsednik je saslušao izveštaj o hodu specijalne vojne operacije i održao sastanke sa komandantima.

Uzbuna za vazdušnu opasnost na celoj teritoriji Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine, saopštavaju ukrajinske vlasti.

Prvo su se sirene oglasile u istočnim regionima Ukrajine, a nekoliko minuta kasnije i u ostatku zemlje.

Podsetimo, tokom jučerašnjeg dana u više ukrajinskih oblasti su vlasti saopštavale da su mete napada ruskih snaga bili energetski objekti.

Naime, Dnjepropetrovska oblast je potpuno bila bez struje, a kapaciteta je bilo samo za kritičnu infrastrukturu, dok su lokalne vlasti Odese i Krivog Roga saopštile da su prilikom bombardovanja uništeni objekti energetske infrastrukture.

 

Ruska vojska: Izvršeni intenzivni napadi na ukrajinske sisteme vojne uprave

Danas je visokopreciznim oružjem velikog dometa vazdušnog i morskog baziranja izvršen je intenzivan napad na sisteme vojne uprave, odbrambeno-industrijske komplekse, kao i energetske objekte Ukrajine koji su povezani sa njima. Cilj je postignut i svi predviđeni objekti su uništeni, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, zahvaljujući napadu osujećen je prenos oružja i municije strane proizvodnje, blokirano je premeštanje neprijateljske rezerve prema područjima ratnih dejstava, kao i zaustavljen rad odbrambenih preduzeća u Ukrajini za proizvodnju i remont oružja, vojne opreme i municije.

Otkriveni su položaji i uništene četiri radarske stanice ukrajinskih protivvazdušninih sistema S-300 na području Dnjepropetrovskoj i Zaporoškoj oblasti.

Poraz Ukrajinaca u pravcu Kupjanska

Ruske snage su u pravcu Kupjanska nanele poraz ukrajinskim snagama i tom prilikom likvidirano je do 40 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, kao i borbeno oklopno vozilo i četiri automobila, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Pored toga, na području Krasnog Limana preventivnim dejstvima ruske vojske nanet je težak poraz neprijateljskoj rezervi u DNR. U napadu je do 30 ukrajinskih vojnika likvidirano ili ranjeno, a uništena su i dva oklopna borbena vozila i dva kamioneta.

Zaharova o devetom paketu antiruskih sankcija

Novi paket sankcija Rusiji imaće isti efekat kao i svi prethodni – pogoršanje socijalno-ekonomskih problema u samoj Evropskoj uniji, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Prema njenim rečima, odluka o novim sankcijama ne donosi ništa principijelno novo u odnosima sa EU.

Foto: Profimedia

- Evropski rukovodioci nesposobni su da se izvuku iz začaranog kruga ograničenja i priznaju štetnost svih antiruskih sankcija i politike pritiska na Rusiju - ocenila je Zaharova, te dodala da su se zbog nepromišljenih koraka Brisela, građani EU već suočili sa energetskim deficitom i neviđenom „sankcionom inflacijom“, kao i da se nad evropskom ekonomijom nadvila realna pretnja deindustrijalizaciji.

Regionalne vlasti: U granatiranju Hersona poginula jedna osoba

Jedan muškarac je poginuo, a jedna žena je povređena u granatiranju Hersona koje su izvele ruske snage, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Jaroslav Januševič.

Muškarac koji je poginuo nalazio se u automobilu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Tri civila poginula u ukrajinskom granatiranju Luganska

Tri civila poginula su u ukrajinskom granatiranju grada Šćastja pod ruskom kontrolom u Lugansku, saopštile su danas ruske regionalne vlasti.

Predstavnici regionalne vlasti su na Telegramu naveli da su tri osobe poginule, dok je pet povređeno, a četiri kuće su uništene u ukrajinskom granatiranju američkim raketama HIMARS, preneo je Rojters.

Sirene za vazdušnu opasnost u celoj Ukrajini

Sirene za vazdušni opasnost oglasile su se danas u celoj Ukrajini, uključujući glavni grad Kijev.

FOTO: AP/Tanjug

- Molimo vas, idite u skloništa! - apelovala je na građane gradska administracija Kijeva, prenosi Rojters. Ruske snage juče su izvele raketne napade na Kijev i više oblasti u Ukrajini, a na meti su bili objekti energetske infastrukture.

Krim reagovao na stav Vašingtona

Stalni predstavnik Krima pri administraciji predsednika Rusije Georgij Muradov prokomentarisao je stav Vašingtona koji Kijevu daje odrešene ruke da sprovodi vojnu operaciju na Krimu rekavši da to predstavlja „objavu rata tuđim rukama“.

Naime, koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio da SAD priznaju Ukrajini pravo da planira i sprovodi vojne operacije na Krimu jer poluostrvo smatraju ukrajinskom teritorijom.

- Kirbijeva izjava o Krimu je objava rata Rusiji, koji SAD nalažu da se vodi tuđim krvavim nacističkim rukama. Smatram da se bez direktnog podsećanja Vašingtona na našu 'batinu' za nuklearno obuzdavanje, koja se uzdiže nad glupim glavama vašingtonskih ludaka, ovo pitanje neće završiti - rekao je Muradov za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, Amerikanci treba da se prisete Bizmarkovih reči, koji je bio poznavalac Rusije – da Ruse ne treba dirati.

- Nasrtanje na ruski Krim za nas Krimljane je jednako pozivu na bombardovanje Vašingtona - istakao je Muradov.

Ukrajina: Izvučeno telo jednogodišnjaka u Krivom rogu

Spasioci su izvukli telo jednogodišnjeg dečaka iz ruševina stambene zgrade u centralnom ukrajinskom gradu Krivi Rog koja je srušena u ruskom napadu, izjavio je danas regionalni guverner Valentin Rezničenko.

Rezničenko je na Telegramu naveo da je teško o tako nečemu pisati, da je dete poginulo u ruskom napadu u petak ujutru, u kojem su poginule ukupno četiri osobe.

Ruske snage su u petak izvršile jedan od najvećih napada na kritičnu ukrajinsku infrastrukturu od početka invazije 24. februara, podseća Rojters.

Moskva: Razgovori o Zaporožju nisu mogući

Rusija smatra da direktni trilateralni razgovori Moskve, Kijeva i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o zaštićenoj zoni oko nuklearke Zaporožje nisu mogući zbog trenutnog stanja rusko-ukrajinskih odnosa, rekao je ruski stalni predstavnik pri IAEA Mihail Uljanov.

- Naravno da bi napredak po tom pitanju mogao biti brži da se vode trilateralni razgovori, ali to je nemoguće zbog trenutnog stanja rusko-ukrajinskih odnosa - rekao je Uljanov u intervjuu za TASS.

On je pojasnio da je iz tih razloga generalni direktor IAEA Rafael Grosi angažovan u šatl diplomatiji, i da naizmenično komunicira sa Kijevom i Moskvom Ruski diplomata smatra da ipak postoje šanse da se postigne dogovor o zaštićenoj zoni oko nuklearke Zaporožje, ali da je prerano govoriti da je on blizu.

Metro u Kijevu od jutros ponovo radi

U Kijevu od jutros ponovo radi metro, nakon što je njegov rad juče bio obustavljen posle raketnog napada ruskih snaga.

- Jutros u 7.30 kijevski metro nastavlja rad - napisao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu.

Metro stanice juče su služile kao skloništa. Ruske snage juče su izvele masovni raketni napad na Kijev i više oblasti u Ukrajini.

Putin u glavnom štabu za specijalnu vojnu operaciju

Ruski predsednik Vladimir Putin obišao je štab ruske vojske zadužen za sprovođenje specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kako je rekao, on je tamo boravio ceo petak i upoznao se sa radom štaba, saslušao izveštaj o toku specijalne operacije i održao sastanke sa glavnokomandujućim.

Putin je takođe izrazio spremnost da sasluša sve predloge po pitanju budućih koraka specijalne vojne operacije.

Nastavljeno granatiranje Donbasa

Ukrajinske snage granatirale su grad Sčastje nedaleko od Luganska koristeći rakete iz američkog višecevnog sistema „himars“, saopštile su vlasti LNR.

Napad je izveden u četiri sata ujutru po lokalnom vremenu.

Granatiran je tokom noći i Donjeck, a najmanje troje ljudi je ranjeno i jedan čovek je poginuo.

U napadima je korišćena municija NATO kalibra 155 milimetara.

Prema DPR-u, ukrajinske trupe su u subotu rano ujutru granatirale Budjonovski okrug u Donjecku, koristeći rakete BM-21 „Grad“, što je rezultiralo povredama tri civila.

U četvrtak je predstavništvo DPR-a pri JCCC saopštilo da su ukrajinske trupe ispalile 40 raketa BM-21 „Grad“ na Vorošilovski i Kijevski okrug u centralnom Donjecku. Prema rečima gradonačelnika Alekseja Kulemzina, granatiranje je bilo najmasovniji udar od 2014. godine.

Rusija je započela svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara, nakon što su Donjecka i Luganska narodna republika apelovala za pomoć u odbrani od ukrajinskih provokacija. Kao odgovor na rusku operaciju, zapadne zemlje su pokrenule sveobuhvatnu kampanju sankcija protiv Moskve i isporučivale oružje Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin i šefovi Donjecke i Luganske narodne republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti potpisali su 30. septembra sporazume o pristupanju ovih teritorija Rusiji, nakon referenduma koji su pokazali da je ogromna većina lokalnog stanovništva podržavao da postane deo Rusije.

FOTO: AP/Tanjug

Tokom noći uzbuna za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost tokom noći bila je na snazi širom Ukrajine, saopštile su ukrajinske vlasti.

Reč je o Černigovskoj, Sumskoj, Čerkaskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i o delovima Zaporoške i Hersonske oblasti koje su pod kontrolom kijevskih snaga.

Takođe, u jutarnjim časovima sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se i u Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)