MEDVEDEV OBJASNIO: "Evo šta su sve legitimne mete naših oružanih snaga"

Novosti onlajn

16. 12. 2022. u 15:15

ZAMENIK šefa Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da legitimna meta ruske vojske može biti vojno-političko rukovodstvo zemlje koja je neprijatelj Rusiji, ali i oružane snage drugih zemalja koje su saveznice našeg neprijatelja.

МЕДВЕДЕВ ОБЈАСНИО: Ево шта су све легитимне мете наших оружаних снага

Foto: AP - Alexei Nikolsky

Naime, on je na svom Telegram kanalu napisao da se pitanje legitimnih vojnih ciljeva tokom istorije čovečanstva na razne načine tumačilo, kao i da se to različito tumači i tokom aktuelnog konflikta u Ukrajini.

Na primer, kako je kazao, o toj temi vole da pričaju brojni američki rusofopski senatori, uprkos tome što postoje pravila ponašanja za vreme oružanih sukoba (jus in bello).

Medvedev je ujedno i nabrojao koje su to legitimne vojne mete danas:

  • Bilo koja vojska protivnika koja nije izvučena iz sastava oružanih snaga,
  • Bilo koja vojna i pomoćna tehnika protivnika,
  • Svi objekti koji se odnose ka vojnoj infrastrukturi i koji doprinose realizaciji vojnih ciljeva (mostovi, stanice, putevi, energetski objekti, fabrike i radionice koje izvršavaju vojne zadatke),
  • Vojno-političko rukovodstvo zemlje neprijatelja,
  • Oružane snage drugih zemalja koje su zvanično ušle u rat, a koje se smatraju saveznicima neprijatelja, kao i objekti koji se nalaze na teritoriji neprijatelja.
  • - Međutim, danas se postavlja i glavno pitanje – da li može hibridni rat, koji je de fakto objavljen Rusiji od strane NATO-a, da se smatra i ulaskom Alijanse u sukob sa Moskvom?

    Pored toga, postavlja se pitanje i da li može da se isporuka ogromne količine naoružanja Ukrajini smatra napadom na Rusiju?

    - I, naravno, da li se prve četiri stavke računaju i kao legitimni vojni ciljevi kada je reč o Severnoatlantskom bloku - zapitao se Medvedev.

    Ruski političar je dodao i da rukovodstvo država-članica NATO-a jednoglasno tvrde da njihove zemlje ne ratuju protiv Rusije, iako svi dobro razumeju da je stvar potpuno drugačija.

    (Sputnjik)


     

    Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

    Pratite vesti prema vašim interesovanjima

    Novosti Google News

    Komentari (1)

    VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije