POKRENUTA ISTRAGA: Sumnja se na korupciju među saradnicima Evropskog parlamenta

Novosti online

09. 12. 2022. u 16:11

BELGIJA je pokrenula istragu o mogućoj korupciji u koju je umešana neimenovana zemlja Persijskog zaliva, kao i pomoćnici zaposleni u Evropskom parlamentu, saopšteno je danas iz belgijskog Saveznog tužilaštva.

ПОКРЕНУТА ИСТРАГА: Сумња се на корупцију међу сарадницима Европског парламента

Foto: AP

U saopštenju se navodi da su u sklopu istrage o navodnim prekršaja kriminalne organizacije, korupcije i pranja novca izvršeni pretresi na 16 lokacija u Briselu.

- U proteklih nekoliko meseci, istražioci Savezne pravosudne policije sumnjaju da jedna zemlja Persijskog zaliva pokušava da utiče na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta i da je to činila uplatama velikih novčanih iznosa ili vrednim poklonima trećim stranama sa značajnom političkom ili strateškom pozicijom unutar Evropskog parlamenta - navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo dodaje da je zaplenjeno oko 600.000 evra u gotovini, kao i kompjuterska oprema i mobilni telefoni. Na ispitivanje su privedena četiri lica, među kojima je i bivši poslanik Evropskog parlamenta, prenosi Rojters.

Iz Evropskog parlamenta je saopšteno da neće komentarisati, pošto je istraga u toku, ali da će sarađivati sa lokalnim vlastima ukoliko to bude potrebno.

(Srna)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PREKRETNICA - OVAKO VIŠE NE MOŽEMO Jelena o najtežim trenucima u vezi sa Novakom