UHAPŠEN PRINC HAJNRIH XIII: Sumnjiči se za planiranje državnog udara u Nemačkoj (FOTO)

Novosti online

07. 12. 2022. u 13:04

ZA planiranje državnog udara u Nemačkoj jutros je uhapšeno 25 ljudi, za koje se sumnja da su delovali u okviru pokreta "Građani Rajha", koji je označen kao teroristička organizacija.

УХАПШЕН ПРИНЦ ХАЈНРИХ XIII: Сумњичи се за планирање државног удара у Немачкој (ФОТО)

Foto: Tanjug/DPA

Kao vođe označeni su uhapšeni princ Hajnrih XIII Rojs i bivša poslanica Bundestaga Birgit Malzak-Vinkeman.

Princ Hajnrih XIII Rojs ima 71 godinu i radi kao privatni konsultant. On je pripadnik kraljevske kuće Rojs koja je vladala u 12. veku.

U prošlosti je princ Hajnrih privlačio pažnju antisemitskim izjavama u pokretu "Građani Rajha". U govorima je tvrdio da Nemačka nije suverena država i da jevrejska elita podstiče ratove jer im je od koristi.

On je tokom leta bio prisutan na incidentu u Bad Lobenštajnu kada je tamošnji gradonačelnik napao novinarku. Portparol kuće Rojs, čiji je deo princ Hajnrih, tada se ogradio od princa, nazvavši ga "zbunjenim starcem".

Prema navodima nemačke policije, organizacija je sada planirala da postavi princa za novog lidera Nemačke. Kao pomoć, angažovao je Ruskinju Vitaliju B. koja je takođe uhapšena.

Njen zadatak navodno je bio da mu omogući kontakt sa ruskim vlastima, kako bi od njih zatražio podršku za svrgavanje aktuelne vlasti u Nemačkoj i uspostavljanje monarhije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)