HASANOVI "TIGROVI" ČEKAJU TURKE: SAA rasporedila 25. diviziju specijalnih snaga u Alepu i Raki (VIDEO)

Novosti online

03. 12. 2022. u 23:59

SIRIJSKA arapska armija (SAA) rasporedila je 25. diviziju specijalnih snaga, uglavnom poznatu pod nekadašnjim imenom Tigrove snage, duž zapadne obale reke Eufrat u Alepu i Raki, izvestili su različiti sirijski novinski izvori 1. i 2. decembra.

ХАСАНОВИ ТИГРОВИ ЧЕКАЈУ ТУРКЕ: САА распоредила 25. дивизију специјалних снага у Алепу и Раки (ВИДЕО)

Foto: Tviter

Elitne snage su raspoređene u oblastima koje drže Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima u severoistočnom Alepu i južnom delu Rake. Prema neproverenim izveštajima, neke od jedinica su već prešle na istočnu obalu Eufrata.

Dovezena je i inženjerska oprema i teško naoružanje, uključujući borbene tenkove, borbena vozila pešadije, haubice i višecevne raketne bacače. Do raspoređivanja je došlo usred priprema turske vojske i njenih zastupnika za pokretanje nove kopnene ofanzive protiv SDF-a i njegovih filijala u severnoj Siriji.

25. diviziju specijalnih snaga, koju predvodi istaknuti sirijski oficir general-major Suheil al-Hasan, direktno podržava Rusija.

Turska je 20. novembra pokrenula operaciju pod kodnim imenom "Mač kandže" protiv kurdskih snaga u Siriji i Iraku kao odgovor na napad u Istanbulu 13. novembra. Do sada je operacija bila ograničena na vazdušne i artiljerijske udare. SAA je već ojačala brojne svoje pozicije u oblastima koje drži SDF u severnoj Siriji, a koje su uspostavljene u skladu sa sporazumima uz rusko posredovanje tokom turskih invazija 2018. i 2019. godine.

Damask možda planira da brzo premesti 25. diviziju specijalne misije da obezbedi ključna područja u Raki i severoistočnom Alepu ako Turska pokrene novu kopnenu ofanzivu protiv SDF-a. Ranije ove godine, snage su uz pomoć ruske vojske obučavale prelazak vodenih barijera i padobranstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024