ZABRINJAVAJUĆE BROJKE: Ruski stručnjaci objasnili zašto je hospitalizovan veliki broj dece

Novosti online

28. 11. 2022. u 10:13

ŠIROM Rusije je zabeležen veliki broj hospitalizacije dece sa simptomima akutnih respiratornih infekcija i gripe. Statistika je dva puta veća od perioda pre kovida.

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ БРОЈКЕ: Руски стручњаци објаснили зашто је хоспитализован велики број деце

Foto: Unsplash

Najosetljiviji uzrast dece je od 7 do 14 godina, piše „Komersant”.

Razlog širenja gripe, smatraju stručnjaci, mogao bi biti to što su Rusi, posebno deca, prestali da se susreću sa patogenima u periodu njihove cirkulacije.

- Ovo objašnjavamo terminom - princip imunog duga. Vraćanje u kolektive, uključujući predškolske i školske ustanove, dovelo je do porasta slučajeva akutnih respiratornih virusnih infekcija različite etiologije, odnosno ne samo gripa, kovida, već i drugih patogena - izjavio je profesor na ruskom Univerzitetu RNIMU "N. I. Pirogova" Ivan Konovaljov.

Istovremeno, tvrdi infektolog, ako se prođe prirodna „proepidemizacija“, kako stručnjaci nazivaju ovaj proces, onda sledeće sezone možemo očekivati blaži tok sezonskog gripa.

Kao drugi razlog velikog broja hospitalizovanih, stručnjaci su naveli uticaj kovid-19 na organizam i stres.

Prema podacima sekretarijata za zdravlje Moskve broj hospitalizovane dece obolele od gripa i akutnih respiratornih infekcija je 2-2,5 puta veći od proseka iz perioda 2016-2019. godine. Napominje se da se brojke približavaju 400 novih pacijenata dnevno, prenosi Sputnjik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ JE KRALJ AUSTRALIJE: Novak razbio Cicipasa u finalu Australijan opena, jači od povrede, provokatora i Australije!