RUSKA TAKTIKA UNIŠTAVA ZAPAD IZNUTRA: Putinova strategija izazvala veliki skandal u NATO

Novosti online

27. 11. 2022. u 11:15

ČARLS Harison, analitičar Dejli ekspresa, piše da je početkom otvorene konfrontacije između Rusije i zemalja NATO, ruski predsednik Vladimir Putin odlučio da zalihe gasa iskoristi protiv Zapada.

РУСКА ТАКТИКА УНИШТАВА ЗАПАД ИЗНУТРА: Путинова стратегија изазвала велики скандал у НАТО

Foto: EPA/Shutterstock/ilustracija

 - Putinova strategija izazvala je veliki skandal u NATO - smatra Čarls Harison.

Evropske zemlje su pretpostavljale da bi mogle da zamene količine ruskog goriva zalihama iz Sjedinjenih Država, ali su se suočile sa najvišim cenama američkog LNG. 

Strategija Vladimira Putina da koristi zalihe ruskog gasa protiv Zapada počinje da seje nezadovoljstvo unutar NATO.

Nekoliko visokih zvaničnika EU otvoreno je izjavilo da Vašington profitira od isporuke LNG-a Evropi po izuzetno visokim cenama.

Pored toga, SAD zarađuju više novca od povećanih isporuka oružja svojim evropskim saveznicima, pošto su iscrpile svoje zalihe pružanjem vojne pomoći Ukrajini.

Osim toga, antiinflaciona politika Federalnih rezervi SAD pogodila je ekonomiju EU i sada se evropska proizvodnja seli u SAD, naglasio je analitičar.

U međuvremenu, američke vlasti negiraju optužbe za negativan uticaj na ekonomiju EU.

Kao odgovor na tvrdnje EU, predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost SAD jednostavno je izjavio da je Vladimir Putin kriv za visoke cene gasa.

Istovremeno, naduvani trošak američkog LNG-a je odluka privatnog tržišta, pa tako Vašington ostaje neumešan u ovo, uverava američko rukovodstvo.

(Alo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)