ZELENSKI U BORBI POTIV RUSKE NAFTE: EU da pokaže jedinstvo u vezi s cenom - "Uvedite stroga ograničenja!"

Tanjug

25. 11. 2022. u 12:15

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski pozvao je danas Evropu da ostane ujedinjena u osudi rata koji Moskva vodi protiv njegove zemlje i da uvede stroga ograničenja na cenu ruske nafte.

ЗЕЛЕНСКИ У БОРБИ ПОТИВ РУСКЕ НАФТЕ: ЕУ да покаже јединство у вези с ценом  - Уведите строга ограничења!

Foto: Printscreen/UN

- Nema podele, nema raskola među Evropljanima i to moramo da sačuvamo. Ovo je naša misija broj jedan ove godine - rekao je Zelenski u obraćanju putem video-veze učesnicima konferencije u Litvaniji, prenosi Rojters.

On je izjavio da Moskva ne vodi samo rat protiv Ukrajine već i protiv cele EU i da je jedinstvo efikasan način u suprotstavljanju agresiji.

- Evropa pomaže sebi. Ne pomaže ovo Ukrajini da se suprotstavi Rusiji, ovo pomaže Evropi da se suprotstavi ruskoj agresiji - naglasio je Zelenski.

Veći deo Ukrajine ostao je bez grejanja i struje nakon, kako ocenjuje Rojters, najrazornijih ruskih vazdušnih udara na njenu energetsku mrežu od početka rata, a stanovnici Kijeva su upozoreni da se pripreme za nove napade i da spreme zalihe vode, hrane i toplog odeće.

Vlade članica Evropske unije nisu postigle saglasnost oko pitanja na koji nivo da ograniče cene ruske nafte, kako bi se smanjila sposobnost Moskve da finansira rat, a Zelenski je pozvao lidere EU da dogovor bude najniži predlog od 30 dolara po barelu, navodi britanska agencija.

- Smanjenje cena je veoma važno. Čuli smo da su predlozi da se postavi granica po barelu na 60 ili 70 dolara. To više liči na ustupak Rusiji - rekao je Zelenski.

On je dodao da je "veoma zahvalan baltičkim i poljskim kolegama na njihovim predlozima", koji su, po njegovom mišljenju, "sasvim razumni" i koji granicu postavljaju na cenu od 30 dolara po barelu.

- To je mnogo bolja ideja - naglasio je ukrajinski predsednik.

Države EU u sredu nisu uspele da postignu dogovor o graničnoj ceni ruske nafte koja stiže morskim putem, jer je predlog Grupe sedam (G7) za ograničenje na 65-70 dolara po barelu nekima bio previsok, a drugima prenizak, prenosi Rojters.

Poljska želi da se gornja granica postavi na 30 dolara, s obrazloženjem da bi sa ruskim proizvodnim troškovima koje neki procenjuju na 20 dolara po barelu, predlog G7 omogućio Moskvi previše profita, a Litvanija i Estonija podržale su ovaj poljski predlog, navodi britanska agencija.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati