ŠOLC: DOBRODOŠLI U ALISINU ZEMLJU ČUDA! U Bundestagu svađa posle napada lidera demohrišćana zbog manjeg rasta vojnog budžeta

I. STANOJEVIĆ

24. 11. 2022. u 08:21

NESTABILNA od samog formiranja, vlada u Berlinu, ponovo "lupka" staklenim nogama. U Bundestagu naočigled brojnih federalnih poslanika, verbalno su zaratili socijaldemokratski kancelar Olaf Šolc i Fridrih Merc, lider, sada opozicione, Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

ШОЛЦ: ДОБРОДОШЛИ У АЛИСИНУ ЗЕМЉУ ЧУДА! У Бундестагу свађа после напада лидера демохришћана због мањег раста војног буџета

Merc i Šolc u nemačkom Bundestagu, Foto AP

Katalizator svađe bio je vojni budžet koji, kako je istakao Merc, nije, prema dogovoru, porastao za najmanje dva procenta, nego je, naprotiv, skresan za bezmalo 300 miliona evra.

Merc je vladi prebacio da je prekršila dato obećanje u vezi sa budžetom za odbranu i da nije došlo do najavljene "prekretnice". Kritikovao je činjenicu da vlada odbija saradnju i optužio lično Šolca za kršenje obećanja datog Bundestagu i Bundesveru. Iz dodatnog fonda, 100 milijardi evra koje je Šolc obećao u februaru po otpočinjanju ruske intervencije u Ukrajini, do sada nije dat nijedan evro, niti odaslat ijedan nalog, tvrdi Merc.

- Čujem da ste vi, gospodine Merc, na skupštini vaše stranke tvrdili da nisu problem tih 16 godina koliko je CDU vodila vladu, nego poslednjih 16 nedelja "semafor koalicije" - odgovorio mu je Šolc.

- Umanjujete ono što je zaista veliko. U tim frazama, zamagljuje se šta se zapravo dogodilo i ko je za sve to odgovoran. A ono što na početku zvuči logično je, u stvari, čista glupost. Na to mogu samo reći - ko to poveruje, veruje i u bele zečeve koji govore "Dobro došli u Alisinu zemlju čuda!"

Foto AP

Šolc je potom objasnio da nema sumnje u Mercove namere, dodajući da "govori gluposti u pokušaju da sakrije istinu". Ali, to nije ućutkalo šefa demohrićana.

- Umesto motivacionog govora koji treba da mobiliše najbolje snage u zemlji, vi i vaša koalicija davite se u stalnim međuresornim raspravama vaših ministara i u sve jasnijem gubitku poverenja, jer ne samo domaće stanovništvo, nego i naši evropski susedi, ne uspevaju da pronađu argumente zbog kojih bi verovali u ovu saveznu vladu - nastavio je Merc sa optužbama na račun Šolca.

Ovaj obračun koji je eksplodirao tokom jučerašnje debate o saveznom budžetu, nije nimalo neočekivan, naprotiv, komentarišu nemački mediji. Nesporazumi između vlasti i opozicije toliko su nabujali, da su postali nepremostivi. U izuzetno delikatnoj spoljnopolitičkoj situaciji, usred pretnji nuklearnim sukobom, taj jaz postaje sve veći, kao što su i juče potvrdile Mercove optužbe na račun Šolca i vlade.

- Suočavanje sa obavezama i odnos sa partnerima u EU i NATO s pravom izaziva nepoverenje. Kako Nemačka treba da ostane kredibilna unutar Alijanse? - upitao je Merc, dodajući da članice NATO imaju sve manje poverenja u obećanja iz Berlina.

Vlada Olafa Šolca gubi poverenje u zemlji, sve je više tenzija u odnosima Berlina i Pariza, a dobrano su se zaljuljali i transatlantski odnosi, jer Vašington nije zadovoljan tempom kojim Nemačka ispunjava svoje obaveze.

PODELjENI OKO PUTINA

LIDER parlamentarne frakcije CDU Fridrih Merc kazao je juče u Bundestagu da će "zbog ruskih napada na infrastrukturu Ukrajine i ratnih zločina najgore vrste, ruski predsednik Vladimir Putin i njegov režim na kraju morati da odgovaraju svetskoj zajednici". Pošto je za ovu rečenicu dobio aplauz, Merc je kritikovao "činjenicu da se u krajnje levim i krajnje desnim klupama Bundestaga nije pomerila nijedna ruka", što jasno svedoči o podeljenosti unutar nemačkog parlamenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a