OVAKO VIŠE NE MOŽE: Šolc otkrio da li Nemačka može da prebrodi krizu

Novosti online

23. 11. 2022. u 17:37

NEMAČKA je dovoljno jaka da prebrodi krizu izazvanu sukobom u Ukrajini, i iz nje izađe jača zahvaljujući novom pristupu energetskoj, odbrambenoj i trgovinskoj politici, poručio je danas kancelar Olaf Šolc.

ОВАКО ВИШЕ НЕ МОЖЕ: Шолц открио да ли Немачка може да преброди кризу

Foto Tanjug/AP

- Uklanjamo nedostatke energetske i trgovinske politike koji su nas doveli u jednostranu zavisnost od Rusije i, naročito, Kine - rekao je Šolc u donjem domu parlamenta i dodao da nastavljanje kao ranije nije opcija, prenosi Rojters.

- Nemačka ima snagu da savlada krizu i izađe jača iz nje - rekao je kancelar.

Nakon što je Brisel uveo sankcije Moskvi, a ona zauzvrat "zavrnula" gas, Nemačka - koja u velikoj meri zavisna od ruskog gasa, našla se suočena sa sve većim cenama energenata.

Šolc je priznao da njegova vlada neće moći u potpunosti da zaustavi rast cena energenata kroz subvencije, ali je dodao da može da ih smanji na podnošljiv nivo.

Ograničenja cena električne energije i gasa koje će Berlin uvesti sledeće godine dovešće troškove energije na nivo koji stručnjaci nisu očekivali pre 2024. godine, dodao je on.

- Tada ćemo imati više terminala za tečni gas na mreži, a ubrzana ekspanzija obnovljivih izvora energije će takođe imati još veći uticaj - rekao je Šolc.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju