MEKARTI PRETI KINI: Stavićemo tačku na krađu intelektualne svojine

Novosti online

21. 11. 2022. u 18:29

VOĐA republikanaca u Predstavničkom domu američkog Kongresa Kevin Mekarti rekao je da namerava da oformi poseban komitet koji bi se bavio Kinom - ako bude izabran za predsedavajućeg Predstavničkog doma.

МЕКАРТИ ПРЕТИ КИНИ: Ставићемо тачку на крађу интелектуалне својине

Foto: EPA

On je optužio administraciju predsednika Džozefa Bajdena da se nije suprotstavila Pekingu.

- Po pitanju krađe intelektualne svojine, Kina je na prvom mestu. Stavićemo tačku na to i nećemo više dopuštati da administracija ne preduzima ništa i dozvoljava da Kina radi ono što radi u Americi - rekao je Mekarti.

U intervjuu za "Foks njuz", čije je delove preneo Rojters, istaknuti republikanac reagovao je na nedavnu izjavu direktora FBI Kristofera Vreja koji je preneo javnosti da je federalna agencija zabrinuta zbog toga što kineska vlada otvara "servisne stanice" u gradovima SAD.

Nevladina organizacija "Sejfgard difenders" objavila je u svom izveštaju da je cilj ovih kancelarija da izvrše pritisak na kineske građane optužene za krivično delo u domovini da se vrate u Kinu, kao i da šire "komunističku propagandu". Kineska ambasada u Vašingtonu navela je da se radi o servisima koje vode volonteri za pomoć kineskim građanima.

Ambasada je saopštila da to nisu "policijske stanice", ali republikanac Makarti očigledno ne veruje u to budući da je izjavio da će stranka čiji je član zabraniti kineske "policijske stanice" u više gradova u SAD.

On je govorio i o drugim planovima za Predstavnički dom u kojem su, nakon završenih međuizbora i prebrojanih glasova u većini američkih država, republikanci osvojili većinu.

Mekarti uverava da će održati obećanje i izbaciti iz nekoliko ključnih odbora Predstavničkog doma pojedine demokrate. Takvu sudbinu, namenio je Adamu Šifu, predsedavajućem odbora za obaveštajna pitanja, kao i Eriku Svalvelu iz istog odbora i Ilanu Omaru iz odbora za spoljno-političke poslove.

Lider republikanaca u Predstavničkom domu u trci je da postane predsedavajući ovog tela Kongresa i na tom mestu eventualno zameni sadašnju predsedavajuću Nensi Pelosi. Da bi postigao taj cilj, Mekarti mora da pridobije dovoljno republikanaca da glasaju za njega, kako bi i zvanično bio izabran kada novi članovi Kongresa budu preuzeli dužnost u januaru, prenosi RT.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SEDMICA TRI MILIONA EVRA: Vidite izvučene brojeve - šestice veoma izdašne