NA NOVOM ZELANDU GLASAĆE SA 16 GODINA? Posle Austrije, Malte, Brazila, Kube i Ekvadora još jedna zemlja razmišlja da spusti starosnu granicu

I.S.

21. 11. 2022. u 13:52

PARLAMENT Novog Zelanda glasaće narednih meseci o tome da li da se smanji starosna granica za glasanje sa 18 na 16 godina, izjavila je danas premijerka Džasinda Ardern.

НА НОВОМ ЗЕЛАНДУ ГЛАСАЋЕ СА 16 ГОДИНА? После Аустрије, Малте, Бразила, Кубе и Еквадора још једна земља размишља да спусти старосну границу

Foto: Tanjug

Premijerka Novog Zelanda je to saopštila nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud odlučio da nedopuštanje mladima sa 16 i 17 godina da glasaju predstavlja starosnu diskriminaciju.

Ardernova je rekla da se lično zalaže za snižavanje starosne granice za pravo glasa, najavljujući da će glasanje u parlamentu verovatno biti održano u narednim mesecima, ali da eventualna promena neće stupiti na snagu pre opštih izbora naredne godine.

Da bi novozelandski parlament usvojio tu promenu izbornog zakona, za nju bi trebalo da glasa 75 odsto poslanika.

Dve glavne konzervativne opozicione stranke u Novom Zelandu rekle su da se protive promeni.

Brojne zemlje raspravljaju o tome da li da smanje starosnu granicu za glasanje. Zemlje koje dozvoljavaju glasanje starijima od 16 godina su Austrija, Malta, Brazil, Kuba i Ekvador.

Starosna granica za glasanje na Novom Zelandu je ranije smanjena sa 21 na 20 godina 1969, a zatim na 18 godina 1974. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024