INCIDENT KOJI JE MOGAO DA USMRTI HILJADE LJUDI: Kako su sovjetski kosmonauti 1985. godine spasili Zemlju

Novosti online

13. 11. 2022. u 18:23

U FEBRUARU 1985. godine pokvarila se sovjetska kosmička stanica „Saljut 7“. U tom momentu na njoj nije bilo kosmonauta, tako da niko nije mogao da upravlja njom.

ИНЦИДЕНТ КОЈИ ЈЕ МОГАО ДА УСМРТИ ХИЉАДЕ ЉУДИ: Како су совјетски космонаути 1985. године спасили Земљу

Foto Tanjug/AP

Ogromni kosmički aparat nekontrolisano i brzo se približavao zemlji, preteći da se sruši na neko naseljeno mesto na planeti.

U opasnosti su bili ljudski životi, ali i ugled sovjetske kosmonautike, zbog čega je doneta odluka da se na stanicu hitno upute dvojica najiskusnijih kosmonauta, kako bi rešili problem i sprečili strašnu katastrofu.

Kosmonauti kreću na opasan let

Prema zvaničnoj verziji, posada u čijem su sastavu bili Vladimir Džanibekov i Viktor Savinih trebalo je da na stanici „Saljut 7“ obavi planske tehničke eksperimente. U stvarnosti, stanicom se nije moglo upravljati zbog čega je postojala opasnost da se sruši na Zemlju velikom brzinom i da sravni neko naseljeno mesto. To bi bio nezapamćen incident u istoriji kosmonautike.

Američka stanica „Skajbel“ pretrpela je sličan kvar i pala na teritoriju Australije. Nije se smelo dopustiti da se tako nešto ponovi.

Vladimiru Džanibekovu je to bio već peti let, a Viktoru Savinihu drugi. Kandidate je predložio lično Aleksej Leonov. Složeni zadatak je podrazumevao let na brodu „Sojuz T-13“, spajanje sa stanicom i njen remont, kako bi se sprečila tragedija.

Najsloženiji let u svetskoj istoriji kosmonautike

Do danas se taj let smatra najsloženijim u istoriji kosmonautike. Kada su se kosmonauti prikačili, odmah su se latili popravljanja kvara. Sve je bilo u veoma lošem stanju. U potpunoj tami i na ogromnoj hladnoći Džanibekov i Savinih su pažljivo proveravali svaki blok, menjajući sve koji su bili neispravni. To su bili dugi sati teškog rada u neljudskim uslovima. Pored toga, bili su opterećeni ogromnom odgovornošću za hiljade ljudskih života koji su bili u opasnosti.

Do tog trenutka niko nikada nije radio ništa slično. Taj istorijski trenutak je ušao u udžbenike.

Internetom, inače, kruži anegdota o tom opasnom putovanju, za koju se ne zna da li je istinita. Kada je napetost dostigla vrhunac, Džanibekov je, navodno, iznenada iza svojih leđa začuo glas koji je izgovorio: „Zdravo, starci!“ Kosmonaut je odmah pomislio da je reč o halucinaciji, a kada se oprezno okrenuo prema Savinihu, video je da je i on prebledeo.

Ubrzo su, međutim, počeli histerično da se smeju, jer se ispostavilo da je reč o snimku iz sovjetskog filma „Belo sunce pustinje“ koji se čuo s video-rekordera koji se automatski uključio čim se obnovilo napajanje uređaja električnom energijom, usled otklanjanja kvara. Kasetu je u video-rekorderu ostavila prethodna posada.

Kazniti ili nagraditi

Kada su se heroji vratili na Zemlju, državno rukovodstvo je bilo u velikoj nedoumici kako da reaguje. Čitavih mesec dana većalo se da li da se Džanibekov i Savinih kazne ili da se nagrade. S jedne strane, izveli su veliki podvig, spasili su čovečanstvo, a s druge – narušili su praktično sve važeće instrukcije, često se oglušavajući o komande. Najzad je odlučeno: Viktor Savinih je dobio drugu Zvezdu heroja, a Vladimir Džanibekov je unapređen i postao je general-major avijacije.

sputnikportal.rs

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije