RAT U UKRAJINI: Oko Kijeva se grade utvrđenja

Novosti online

02. 11. 2022. u 07:18 >> 00:44

U TOKU je 252. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Око Кијева се граде утврђења

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Kijev u mraku kao Gotam 
Odjekuju eksplozije u Krivom Rogu

Ukrajinski mediji javljaju da su dronovima pogođeni ciljevi u Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine.

Deo grada ostao je bez struje.

Ukrajinski mediji javljaju i da se čuju eksplozije u Harkovu i Nikolajevu.

Milion izbeglica iz Ukrajine stiglo je u Nemačku

Preko milion izbeglica iz Ukrajine stiglo je u Nemačku.

Da bi savezne države mogle da im pruže podršku, kao i građanima drugih država koji traže utočište u Nemačkoj, Vlada će izdvojiti 1,5 milijardi evra ove, kao i 2,75 milijardi evra sledeće godine, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc na sednici Vlade Nemačke.

Zelenski zahvaljuje Erdoganu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je zahvalio turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na njegovoj ulozi u očuvanju prehrambenog sporazuma.

- Zahvalio sam turskom predsedniku Tajipu Erdoganu na njegovom aktivnom učešću u očuvanju prehrambenog sporazuma, čvrstoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine - napisao je Zelenski na Tviteru.

Najnovije vesti iz Hersonske oblasti

Evakuacija sa desne obale Dnjepra u Hersonskoj oblasti je završena. Saobraćaj preko reke je ograničen, saopštile su lokalne vlasti.

U saopštenju se dodaje da zabrana prelaska reke važi za barže, rečne taksije i druga plovila.

- U vezi sa završavanjem mera evakuacije sa teritorije desne obale Dnjepra, kao i zbog povećane vojne opasnosti i povećane pretnje civilnom stanovništvu, uprava Hersonske oblasti donela je odluku da privremeno obustavi kretanje civilnih vozila preko Dnjepra - navodi se u zvaničnom saopštenju, prenosi Sputnjik.

Grade se utvrđenja oko Kijeva

Kopnene snage Ukrajine saopštile su da nastavljaju da jačaju odbrambene linije Kijeva, oko prestonice se grade utvrđenja.

- Nastavlja se unapređivanje sistema inžinjerijske opreme i izgradnja utvrđenja oko prestonice. Na osnovu zaključaka analize odbrane prestonice u periodu februar-april, preduzimaju se dodatne mere za jačanje odbrane - navodi se u saopštenju Kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine na Telegramu.

U resoru su napomenuli da, pre svega, proizvode opremu za vatrene položaje i skloništa za ljudstvo. Takođe se navodi da se ispred položaja trupa postavljaju eksplozivne i neeksplozivne inženjerijske prepreke, čime se stvara višeslojni odbrambeni sistem ojačavanjem linija i položaja.

Zaharova: Više od 8.000 plaćenika se bori u Ukrajini


Više od 8.000 plaćenika iz 60 zemalja se bori u Ukrajini, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

 -Oni su za osam meseci regrutovali više od 8.000 plaćenika iz više od 60 država. Najveće grupe su stigle iz Poljske, SAD, Kanade, Rumunije i Velike Britanije. To se dešava bez obzira na to što je u većini zemalja zakonom zabranjena aktivnost plaćenika i oni krivično odgovaraju za svoja dela. Kako je objavila naša vojska, više od 3.000 stranih plaćenika je ubijeno i isti broj se vratio kući- rekla je ona na nedeljnom brifingu.

Zaharova je navela da se vrbovanjem bave američke i britanske strukture, francuske privatne vojne kompanije, kao i ekstremističke organizacije iz Nemačke, Španije, Češke, Italije i drugih zemalja.

 -Ponašanje zapadnih zemalja, uključujući i masovne isporuke naoružanja i plaćenika, obuke nacističkih vojnika i finansiranje kijevskog režima, dovodi do odugovlačenja ratnih dejstava, povećava stepen njihove upletenosti u dešavanja u Ukrajini i učvršćuje njihov status strane u sukobu- podvukla je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Ranije je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri OEBS-u Maksim Bujakevič na sednici Stalnog saveta OEBS-a rekao da predstavnici NATO-a i strani plaćenici imaju ulogu konsultanata, poljskih komandanata, pa čak i operatera koji upravljaju visokopreciznim naoružanjem u sukobu u Ukrajini.

Ukrajinska vojska granatirala je Severodonjeck iz HIMARS-a

Ukrajinska vojska ispalila je dve rakete iz HIMARS-a na Severodonjeck,prenosi RIA.

SAD: Nema znakova da bi Rusija upotrebila nuklearno oružje

SAD ne primećuju nijedan znak da se Rusija priprema da upotrebi nuklearno oružje, izjavio je danas portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Kirbi je naveo da nema poseban komentar na pisanje Njujork tajmsa da Rusija navodno priprema nuklearne napade, preneo je Rojters.

SAD kontinuirano prate korake Moskve nakon što je Rusija pomenula moguću upotrebu nuklearnog oružja, a trenutno nema indikacija da se takvo nešto priprema, istakao je Kirbi.

Uništeni ukrajinski radar za S-300 i MiG-29

Oružane snage Rusije odbile su sve pokušaje ukrajinske vojske da se probiju u Hersonsku oblast, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Tom prilikom likvidirano je 105 ukrajinskih vojnika, radar sistema S-300, a u Harkovskoj oblasti oboren ukrajinski MiG-29, prenosi RIA.

Zaharova: Rusija ne zatvara vrata u pregovaračkom procesu 

Rusija ne zatvara vrata u pregovaračkom procesu o Ukrajini, spremna je za sve vrste kontakata, ali će se istovremeno voditi nacionalnim interesima, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Italija zamrznula slanje šestog paketa vojne pomoći Kijevu

Operacija vojne pomoći Ukrajini stavljena je na pauzu „samo zato što je prvo potrebno usaglasiti sa NATO-om i detaljno razmotriti vojne zahteve Ukrajine“, rekli su izvori.

 -Tek tada ćemo videti šta je potrebno Kijevu i kakvo oružje možemo da isporučimo- saopštili su u italijanskoj vladi.

Ključni za ovu diskusiju biće razgovori između generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i italijanske premijerke Đorđe Meloni i italijanskog ministra odbrane Gvida Krozeta.

Šef NATO-a bi trebalo narednih dana da stigne u Rim.

Ruski samohodni topovi 2S1 „Gvozdika“ i 2S5 „Zumbul-S“ u akciji
 
U Čerkarskoj oblasti oborena dva drona

Načelnik Čerkaske vojne uprave Igor Taburec rekao je da su u regionu noću oborena dva drona, jedan je pogodio infrastrukturni objekat.

 -Dva šahida su oborile snage PVO. Jedan je pogodio infrastrukturni objekat. Na sreću, ljudi nisu povređeni- napisao je Taburec na svom Telegram kanalu.

 
Eksplozije odjeknule u Kremenčugu, Poltavska oblast Ukrajine, kao i u Nikopolju i Dnjepropetrovsku

Ukrajinski mediji pišu da su eksplozije odjeknule u Kremenčugu, Poltavska oblast Ukrajine, kao i u Nikopolju i Dnjepropetrovsku.

Gradonačelnik Kremenčuga Vitalij Malecki je na svom Telegram kanalu napisao da u gradu dejstvuje PVO.

Pušilin saopštio je da ruska vojska napreduje gotovo u svim pravcima

Vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin saopštio je da ruska vojska napreduje gotovo u svim pravcima, posebno u Marinki kod Donjecka.

 -Postoje i određeni uspesi u pravcu Marinke, zauzete su pozicije u samoj Mariinki- rekao je on u video poruci objavljenoj na Telegram kanalu.

Pušilin je dodao da se bitke za Pavlovku nastavljaju, vode se borbe u pravcu Nevelskog, Opitnog, Pervomajskog.

Prema njegovim rečima, jedna od najtežih situacija je u području Krasnog Limana.
 
Sirene za vazdušni napad oglasile se širom Ukrajine

U pojedinim ukrajinskim regionima proglašeno je jutros upozorenje za vazdušne napade, prema internet servisu „Vazdušne opasnosti u Ukrajini“, prenosi TASS.

U Dnjepropetrovsku proglašena je uzbuna za vazdušni napad kao i u Poltavskoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Harkovskoj oblasti, a takođe i u delu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom Kijeva.

Sirene za vazdušni napad oglašavale su se tokom noći u Kijevskoj, Čerkaskoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine, navodi TASS.

 
U Odesi je proglašena vazdušna opasnost

Sirene za vazdušnu uzbunu oglasile su se u Odesi i Odeskoj oblasti.

 -Uzbuna! Svi u sklonište - napisao je Sergej Bračuk, savetnik načelnika regionalne vojne administracije.

Šolc i Erdogan osuđuju "nuklearnu retoriku" Moskve

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i nemački kancelar Olaf Šolc ocenili su u telefonskom razgovoru da je "nuklearna retorika" Rusije neodgovorna, saopštio je portparol nemačke Vlade Štefen Hebeštrajt.

Šolc je razgovarao sa Erdoganom o aktuelnoj situaciji u regionu.

Šolc je pohvalio tursko zalaganje za nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine preko Crnomorske inicijative.

Optužbe Rusije da Ukrajina priprema primenu takozvane „prljave bombe", Šolc je odlučno odbacio kao neosnovanu.

Šolc i Erdogan su dogovorili da ostanu u stalnom kontaktu u vezi sa aktuelnom bezbednosnom situacijom.

U Kijevu sve upornije zahtevaju da se odmah organizuje napad na Lugansk i Donjeck

 - Oslobađanje Luganska ili Donjecka će izazvati domino efekat, srušiti ru-front i dovesti do političke destabilizacije u Ruskoj Federaciji - piše jedan od savetnika Zelenskog.

U Poltavskoj oblasti objavljena vazdušna opasnost

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Poltavskoj oblasti.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)