OD ZATVORENIKA DO PREDSEDNIKA: Levičar Luis Inasio Lula da Silva, tri godine posle izlaska iza rešetaka, treći put na kormilu Brazila

I. STANOJEVIĆ

01. 11. 2022. u 07:31

BIO je predsednik države, pa zatvorenik, a sada je ponovo na državnom kormilu. Luis Inasio Lula da Silva (77), kome u biografiji stoji "čistač cipela" i "ulični prodavac", kao i da je "dvaput obavljao najvišu funkciju u Brazilu, izabran je i treći put da vodi ovu latinoameričku zemlju.

ОД ЗАТВОРЕНИКА ДО ПРЕДСЕДНИКА: Левичар Луис Инасио Лула да Силва, три године после изласка иза решетака, трећи пут на кормилу Бразила

Foto AP

Ovaj kontroverzni levičar je, do pre tri godine, služio 12-godišnju robiju zbog korupcije, a sada je opet - predsednik.

Da Silva je tesno pobedio na izborima u Brazilu minulog vikenda sa osvojenih 50,9 odsto biračkog tela, prema 49,1 procenat koliko je inkasirao dosadašnji desničarski kandidat Žair Bolsonaro. Tokom svog prvog mandata, od 2002. godine, Da Silva je zagovarao drastičnu reformu društva, a zatim "spustio loptu", što je razočaralo saborce. Ipak, njegovi socijalni programi iskorenjivanja gladi i finansijske pomoći za porodice koje uredno školuju i vakcinišu svoju decu, upisali su ga u anale nacionalne istorije. Tu, pored ostalog, piše i da je, tokom njegovog prvog predsednikovanja, broj siromašnih u Brazilu smanjen za 27,7 odsto.

Rođen kao sedmo od osmoro dece u siromašnoj radničkoj porodici u saveznoj državi Pernambuko, naučio je da piše sa deset godina, pa napustio školu. Godine 1975. postaje predsednik sindikata metalaca u okolini Sao Paula, a pet godina kasnije, sa grupom intelektualaca i sindikalnih radnika, osniva Radničku partiju. Ova levičarska stranka, funkcionisala je u uslovima vojne diktature.

Da Silvi će biti izuzetno teško da ponovi ranije uspehe, pošto se politička i privredna situacija dramatično promenila. Brazilski rast u prva dva Da Silvina mandata, podsticala je rastuća globalna potražnja za proizvodima kao što su soja i gvožđe, kao i otkriće najvećih rezervi nafte u istoriji zemlje. Danas, Brazil, kao i dobar deo ostatka sveta, pokušava da se izvuče iz privrednog ponora posle pandemije, boreći se sa inflacijom i rastućim cenama goriva.

Zemlja, osim toga, nikada nije bila dublje podeljena. Polarizacija je počela da pušta korene od sudskog procesa Da Silvi, u kom su ga teretili za korupciju, kao i posle opoziva njegove naslednice Dilme Rusef. Levica okrivljuje desnicu da manipuliše pravosuđem, a Bolsonarove pristalice optužuju Da Silvu da "je lopov koji je ukrao izbore".

- Vladaću u ime 215 miliona Brazilaca, a ne samo onih koji su glasali za mene. Ne postoje dva Brazila. Mi smo jedna zemlja, jedan narod, jedna velika nacija - poručio je Da Silva, koji je stigao na postizborni miting u Sao Paulu mašući sa krova automobila, dok su ga ushićene pristalice čekale, skandirajući parole podrške.

- Do sada me Bolsonaro nije zvao da prizna moju pobedu i ne znam da li će.

Sa svih strana sveta Da Silvi su stigle čestitke najviših državnika, među kojima američkog, ruskog i kineskog predsednika, Džozefa Bajdena, Vladimira Putina, Si Đinpinga. Njegovu izbornu pobedu pozdravili su i visoki predstavnici EU.

GOVEDINA I ZA PROSEČNE

POVRATAK na vlast Lula da Silva može da zahvali borbenosti i populističkom šarmu, ali i sve većoj zabrinutosti građana zbog nejednakosti. Kad je izgledalo da mu je politička karijera gotova, pušten je iz zatvora 2019. pošto je "sudija koji je predsedavao suđenjem bio pristrasan". Uspešno je iskoristio čežnju Brazilaca za prosperitetnijim danima, kad je zemlja, do tada 13, postala sedma najveća privreda sveta i kad su, kako je često isticao u predizbornoj kampanji, prosečni ljudi sebi mogli da priušte govedinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)