BIO PRISTALICA "BREGZITA", KAŽNJEN ZBOG KRŠENJA ZAKONA: Ko je Riši Sunak, prvi Indus i najmlađi premijer Velike Britanije

I. STANOJEVIĆ

26. 10. 2022. u 08:21

VELIKA Britanija dobila je juče i zvanično novog premijera. Riši Sunak (42), koji će voditi vladu u Londonu, istovremeno je i novi lider vladajuće Konzervativne stranke.

БИО ПРИСТАЛИЦА БРЕГЗИТА, КАЖЊЕН ЗБОГ КРШЕЊА ЗАКОНА: Ко је Риши Сунак, први Индус и најмлађи премијер Велике Британије

Foto AP

On je prvi britanski premijer azijskog porekla i najmlađi šef vlade tokom poslednja dva veka.

Sunak, potomak indijskih doseljenika, ali poreklom iz Pandžaba iz istočne Afrike, bio je juče u prvoj audijenciji kod kralja Čarlsa Trećeg. Sunak se i do sada nalazio na prestižnoj funkciji, glavnog sekretara Trezora, pa kancelara blagajne. Političku karijeru otpočeo je kao član Parlamenta za Ričmond. A domaćin susreta, britanski kralj, inače siromašniji od Sunakove supruge, ovih dana prodaje konje i delove nasledstva svoje pokojne majke, kraljice Elizabete Druge.

Najstariji je od troje braće i sestara. Otac Jašvir, lekar opšte prakse, rođen je i odrastao u Keniji, a majka Uša, koja je kao farmaceut vodila lokalnu apoteku, potiče iz Tanganjike, kasnije dela Tanzanije.

Rođen u Sautemptonu, tokom letnjeg raspusta džeparac je zarađivao kao konobar u kući karija u Sautemptonu. Školovao se na Vinčester koledžu, studirao filozofiju, politiku i ekonomiju na Linkoln koledžu u Oksfordu, a kasnije, kao Fulbrajtov stipendista, diplomirao je na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji.

Akšata Murti, Foto EPA

Tokom studija, upoznao je buduću suprugu Akšatu Murti, ćerku N. R. Narajane Murtija, indijskog biznismena milijardera, koji je dobio nadimak Bil Gejts iz Indije. Naslednica bogatstva vrednog više milijardi, Murtijeva se našla u centru pažnje kad se početkom ove godine ispostavilo da ima status nedomicila, što znači da nije morala da plaća porez na zaradu van Britanije. Kasnije je ipak pristala da Londonu namiri porez na prihod stečen širom sveta.

Nova prva dama je vlasnica diplome modnog koledža, a za Sunaka se udala 2009. godine. Par koji ima dve ćerke, Krišnu i Anušku, raspolaže bogatstvom od 730 miliona funti.

Sunak, koji je svojevremeno radio za "Goldman Saks", bio je vatrena pristalica "bregzita", a istakao se i u borbi protiv virusa korona. Tokom skandala "Partigejt", kad su političari iz državnog vrha uhvaćeni kako šenluče dok traje zabrana okupljanja zbog pandemije, postao je prvi državni kancelar u britanskoj istoriji, kažnjen zbog kršenja zakona dok je bio na funkciji. Potom je, početkom jula ove godine, podneo ostavku "zbog neslaganja sa ekonomskom strategijom bivšeg premijera Borisa Džonsona".

Sunak će morati da sprovede duboke rezove da bi popunio manjak u javnim finansijama procenjen na 45 milijardi dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)