ANKARA NE GUBI NADU DA ĆE ORGANIZOVATI SASTANAK PUTINA I ZELENSKOG: Erdogan - "Putin je sada mnogo mekši i otvoreniji za pregovore"

Novosti onlajn

21. 10. 2022. u 12:15

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će uskoro razgovarati telefonom sa predsednicima Rusije i Ukrajine, Vladimirom Putinom i Vladimirom Zelenskim.

АНКАРА НЕ ГУБИ НАДУ ДА ЋЕ ОРГАНИЗОВАТИ САСТАНАК ПУТИНА И ЗЕЛЕНСКОГ: Ердоган - Путин је сада много мекши и отворенији за преговоре

Foto: AP

- Video sam da je gospodin Putin sada mnogo mekši i otvoreniji za pregovore sa Kijevom nego ranije. Videćemo do čega to može dovesti tokom telefonske diplomatije koju ćemo voditi narednih dana kada ćemo saslušati oba lidera - rekao je Erdogan novinarima u avionu prilikom povratka iz Azerbejdžana.

Ankara ne gubi nadu u to da će organizovati sastanak Putina i Zelenskog.

- Tokom telefonskog razgovora sa Zelenskim osetio sam da ni on nema takvu blokadu i da se i on zalaže za rešavanje tog pitanja. Ne gubimo nadu. Nadamo se da ćemo, okupljajući oba lidera, nastaviti put ka miru - dodao je turski lider, istakavši da veruje da „u svetu neće biti gubitnika“.

Nema prepreka za produženje prehrambenog sporazuma

Erdogan je istakao da ne postoje nikakve prepreke za produženje prehrambenog sporazuma.

- Ponovo sam se uverio u to na sastanku sa gospodinom Zelenskim i na sastanku sa gospodinom Putinom. Ako u međuvremenu dođe do neke blokade, nema prepreka da se ona prevaziđe - objasnio je turski lider.

Erdogan je saopštio da su do 20. oktobra 363 broda isporučila osam miliona žita i drugih prehrambenih proizvoda na svetska tržišta.

- Iz ukrajinskih luka u Evropu otišlo je 62 odsto robe, 19,5 odsto u Aziju, 13 odsto u Afriku i 5,3 odsto na Bliski Istok. Najnerazvijenije zemlje dobile su 454.626 tona pšenice, što je svega 5,7 odsto - precizirao je Erdogan.

Kako je dodao, među proizvodima koji se izvoze 96 odsto čine kukuruz, pšenica, suncokretovo ulje, uljana repica i suncokretova sačma.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

BORBA PROTIV DRONOVA: Ruske bespilotne letelice iznad Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)