RAT U UKRAJINI: Arestovič šokirao Ukrajinu - Rusi pronašli ključ za našu PVO - imaju dronova za 2-3 meseca napadanja (FOTO/VIDEO/MAPA)

Novosti online

17. 10. 2022. u 07:06 >> 02:43

RAT u Ukrajini danas je ušao u 236. dan. Tokom noći proglašena je vazdušna opasnost u Odesi, Čerkaškoj, Poltavskoj i Nikolajevskoj oblasti. U centru Kijeva od jutros odjekuju eksplozije. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je sinoć da se teške borbe vode kod Soledara i Bahmuta.

РАТ У УКРАЈИНИ: Арестович шокирао Украјину - Руси пронашли кључ за нашу ПВО - имају дронова за 2-3 месеца нападања (ФОТО/ВИДЕО/МАПА)

Foto Tanjug/AP

Raktirani ciljevi širom Ukrajine, VSU dovlači sveže snage za nove ofanzive (MAPA)

Oružane snage RF nastavile su sa udarima po kritičnim infrastrukturnim objektima širom Ukrajine. Tokom dana gađani su ciljevi u oblastima Lavov, Hmeljnicki, Rivne, Vinica, Sum i Odeska, kao i u Kijevu. Zbog havarije u više delova zemlje, ponovo su privremeno prekinuti snabdevanje strujom i vodom.


Granatiranje teritorija Ruske Federacije:

*Ukrajinske formacije ponovo su granatirale Belgorod. Ruski sistemi PVO presreli su metu u blizini gradskog aerodroma.

Smer Starobeljski:
*Komanda Oružanih snaga Ukrajine priprema se za još jedan juriš na odbrambenu liniju ruskih trupa Kislovka-Kotljarovka od Petropavlovke i Berestova.

Ilustracija telegram rybar


*Na sektoru Limansko-Svatovski, Oružane snage Ukrajine upućuju dodatne snage nu Krasni Liman za ofanzivu na linijama Torskoje-Terni i Nadija-Makejevka.

Soledarski pravac:
*Nema značajnih promena na liniji fronta: vode se borbe na periferiji Bahmuta i Soledara.

Donjecki pravac:
*Ukrajinske formacije su granatirale Donjeck, Golmovski, Kaštanovje, Mineralnoe, Jasinovataju i druga naselja aglomeracije.

Zaporožški pravac:
*Ruska artiljerija pogodila je uporište 9. odvojenog puka Nacionalne garde Ukrajine u Maloj Tokmački.

*Komanda Oružanih snaga Ukrajine počela je opremanje utvrđenog područja na desnoj obali Dnjepra kako bi se suprotstavila potencijalnoj ruskoj ofanzivi u pravcu Nikopolja.

Južni front: pravac Nikolaev-Berislav
*U sektoru Posad-Pokrovski, artiljerijske posade 50. brigade Oružanih snaga Ukrajine gađale su rejon Ternovog Poda. Raketna baterija od 57 MPBR pogodila je uporišta Oružanih snaga RF na liniji Kostromka-Bruskinskoje-Iščenko.

*U sektoru Berislav, komanda Oružanih snaga Ukrajine popunjava gubitke 60. pešadijske brigade u pripremi za još jedan pokušaj napada na ruske položaje, koji je planiran u narednih nekoliko dana.

Arestovič šokirao Ukrajinu: Rusija može da šalje dronove 2-3 meseca

Predstavnik Zelenskog i obaveštajac, Aleksij Arestovič šokirao je ukrajinsku javnost svojom izjavom.

-Pronašli su ključ naše protivvazdušne odbrane, a to je da nas nateraju da ispalimo čitavu zalihu raketa u borbi protiv dronova. Prva serija bespilotnih letelica je bila 300 komada, druga tura je bila mnogo, mnogo veća - 2400 komada. Ovim tempom, čak 100 dnevno, imamo mesec dana aktivnih udara, rekao je predstavnik Zelenskog.

Četvrta uzbuna u Kijevu danas za vazdušni napad

Uzbuna za vazdušni napad proglašena je u Kijevu četvrti put u jednom danu, saopštila je večeras gradska uprava.

"Pažnja! U Kijevu je proglašena uzbuna za vazdušni napad! Pozivamo sve da odmah krenu u skloništa civilne zaštite", navodi administracija u saopštenju objavljenom na Telegramu, prenosi agencija TASS.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinske vlasti su danas već tri puta proglasile uzbunu za vazdušni napad u Kijevu.

Uzbuna za vazdušni napad proglašena je i u oblasti Odese u kojoj se čula eksplozija.

U Nikolajevskoj oblasti je takođe proglašena uzbuna za vazdušni napad, a nju je proglasio načelnik regionalne vojne uprave Vitalij Kim.

Rusija podržava stvaranje bezbednosne zone oko NE Zaporožje

Rusija u principu podržava uspostavljanje zone operativne i fizičke nuklearne bezbednosti oko nuklearne elektrane Zaporožje, ali odbacuje demilitarizaciju tog postrojenja, izjavio je danas zamenik direktora odeljenja za kontrolu oružja pri Ministarstvu spoljnih poslova Konstantin Voroncov.

-Posle posete elektrani, generalni direktor IAEA Rafael Grosi predložio je uspostavljanje zaštitne zone za operativnu i fizičku bezbednost oko nuklearne elektrane Zaporožje. U principu, mi to podržavamo, ali je neophodno da se dogovorimo o parametrima te zone, rekao je on na sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, prenela je agencija TASS.

Foto Tanjug/AP

Voroncov je rekao da Rusija upotpunosti isključuje takozvanu demilitarizaciju NE Zaporožje i perimetra oko nje, jer bi to dovelo, prema njegovim rečima, do smanjenja stepena njene zaštite i povećanja opasnosti od terorističkih akata, kao i stvaranja uslova za kontraofanzivu oružanih snaga Ukrajine.

Zelenski: Ruske snage pokrenule novi talas napada dronovima

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da su ruske snage pokrenule novi talas napada dronovima i dodao da su neke od bespilotnih letelica oborene.

Zelenski u video obraćanju nije rekao gde su se napadi dogodili, preneo je Rojters.

Ruske snage su jutros izvele napade na brojne ukrajinske gradove, prilikom kojih su najmanje četiri osobe poginule u stambenoj zgradi u Kijevu.

Pentagon razmatra mogućnost plaćanja usluga Starlinka u Ukrajini

Pentagon je za RIA Novosti potvrdio da zaista razmatra mogućnost izdvajanja sredstava za obezbeđivanje rada satelitskog komunikacionog sistema Starlink u Ukrajini, u vlasništvu američkog milijardera i preduzetnika Elona Maska.

-Razmatramo sve dostupne opcije, a ovo je jedna od mogućih opcija, rekao je agenciji portparol Pentagona, odgovarajući na pisani zahtev za takvu mogućnost.

Kako je Politiko ranije preneo, pozivajući se na svoje izvore, američko odeljenje odbrane može da koristi sredstva za ove svrhe iz Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini, specijalnog programa koji je osmišljen da pruži stalnu podršku ukrajinskoj vojsci.

Foto: Tanjug/AP

Austrija odbila EU i Kijev: Neće obučavati ukrajinske trupe


Austrija ne planira da učestvuje u vojnoj misiji EU za obuku ukrajinskih vojnika, izjavio je u ponedeljak ministar spoljnih poslova te zemlje Aleksandar Šalenberg. Njegove primedbe su usledile kada se Savet za spoljne poslove bloka složio da uvežbava oko 15.000 ukrajinskih vojnika tokom dve godine i da dodeli dodatnih 500 miliona evra za snabdevanje Kijevom oružja.

-Podržavamo ovu misiju, takođe ćemo glasati za nju, ali učešće trenutno nije planirano, rekao je Šalenberg po dolasku na samit u Luksemburgu.

Prema Evropskoj komisiji, Misija vojne pomoći za podršku Ukrajini (EUMAM Ukrajina) „pružiće individualnu, kolektivnu i specijalizovanu obuku ukrajinskim oružanim snagama, uključujući njihove snage teritorijalne odbrane“. Projekat sa sedištem u Briselu pod komandom francuskog pomorskog oficira, viceadmirala Ervea Bležana, ima budžet od skoro 107 miliona evra.

Nuklearku Zaporožje snabdeva enegrijom elektrana na ugalj

Nuklearna elektrana u Zaporožju (ZNPP), koju je zauzela Rusija, snabdeva se rezervnom energijom iz obližnje elektrane na ugalj nakon što je danas ujutro ponovo prekinut njen glavni dalekovod od 750 kilovolti, saopštile su UN.

Jedan od 20 dizel generatora ZNPP-a za hitne slučajeve radio je desetak minuta nakon jutrošnjeg prekida dalekovoda, prenosi Rojters.

Foto Tanjug/AP

VSU: Ruska ofanziva kod Bahmuta ne jenjava

U Ukrajini su Rusi tokom dana izveli 9 raketnih i 39 vazdušnih udara, a izveli oko 30 raketnih napad iz VBR, saopštio je GŠ VSU.

-U toku današnjeg dana, ruske jedinice su izvele izveo 9 raketnih i 39 vazdušnih udara, izveo oko 30 napada iz VBR. Područja više od 25 naselja pogođena su od strane armije RF, navodi se u poruci.

Zabeleženo je da su među ovim naseljima Kijev, Zaporožje; Kozački Lopan i Streleča Harkovske oblasti; Krasnohorivka, Terni, Soledar i Mariinka u Donjeckoj oblasti, Bilogorka Hersonske oblasti; kao i druga naselja Vinicke, Dnjepropetrovske, Nikolajevske i Sumske oblasti.

Prema podacima Oružanih snaga, Rusija je za udare koristila krstareće, avio i protivvazdušne vođene rakete. Pored toga, Ruska Federacija nastavlja da koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje Šahid-136.

Generalštab je naveo da Ruska Federacija pokušava da zadrži privremeno osvojene teritorije i koncentriše napore na obuzdavanju dejstava Odbrambenih snaga u određenim oblastima. Istovremeno, Rusi ne prestaju da pokušavaju da sprovode ofanzivne akcije u oblastima Bahmuta i Avdejevke.

Prema navodima vojske, jedinice Odbrambenih snaga su tokom proteklog dana odbile ruske napade u oblastima naselja Sporno, Bahmutskoje, Bahmut, Majorsk, Marinka, Krasnogorovka, Pobjeda i Nevelske u Donjeckoj oblasti.

 

Najmodernije nemačke haubice na putu ka Ukrajini?

Velika Britanija je preko Holandije poslala u Rumuniju (potom u Ukrajinu) najmodernije haubice nemačke proizvodnje Rheinmetall HKS 10k10 kalibra 155 mm saopštili su bugarski telegram kanali. Ove haubice imaju mogućnost dejstva od 360 stepeni i predviđeno je da zamene sve postojeće u Bundesveru.

 

Dokle god Kijev bude dobija pomoć NATO nema pregovora o miru

Umešanost Sjedinjenih Država u sukob u Ukrajini dovešće do neizbežne eskalacije između Vašingtona i Moskve, pa bi vlada Zelenskog trebalo da traži mirne načine za rešavanje krize, rekao je Dmitrij Sajms, izdavač časopisa The National Interest.

-Kijev ima pravo da donosi sopstvene odluke, ali ne može da diktira koji nivo podrške će dobijati od NATO-a i koliko dugo će je dobijati, posebno kada je u pitanju samo postojanje članica alijanse, navodi se u članku.

Prema rečima autora, bila bi velika greška misliti da Zapad treba da podržava Ukrajinu „koliko god bude potrebno“ bez traženja diplomatskog rešenja konflikta, koji bi „lako mogao da izmakne kontroli“.

Foto Tanjug/AP

Malo je verovatno da će Zelenski, uz uverenje u stalnu podršku Sjedinjenih Država i Evrope, lako ići na mirno rešenje, ali na Zapadu bi takva želja mogla da se pojača u narednim mesecima, dodao je autor.

Ekstremizam u ime liberalnog svetskog poretka je i dalje ekstremizam“, zaključio je Sajms.

Mask: Gubitak Krima za Rusiju je kao da SAD izgube Havaje

Američli milijarder Ilon Mask izjavio je danas da Rusija gleda na Krim kao SAD na Havaje ili Perl Harbur.

-Sviđalo se to nekome ili ne, Rusija apsolutno vidi Krim kao svoj ključni deo. Krim je takođe od ključnog značaja za nacionalnu bezbednost za Rusiju, jer je to njihova južna mornarička baza. Gubitak Krima je za njih kao da SAD izgube Havaje i Perl Harbor, napisao je Ilon Mask u objavi na društvenoj mreži Tviter.

Mask je podelio i svoj pogled na potencijalnu upotrebu nuklearnog oružja, upozoravajući na opasnost od nuklearnog rata.

 

Vraćeno 108 žena pripadnika VSU i 72 ruska civilna mornara

Ministarstvo odbrane: 110 ruskih državljana vratilo se sa teritorije Ukrajine

Kao rezultat pregovaračkog procesa, sa teritorije Ukrajine vraćeno je 110 ruskih državljana. Ovo je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane.

Prema podacima ministarstva, među vraćenim ljudima su 72 ruska mornara sa civilnih brodova.

Istovremeno, Rusija je Kijevu predala 108 žena vojnika Oružanih snaga Ukrajine.

Ministarstvo je dodalo da su dve Ukrajinke dobrovoljno odbile da se vrate u Ukrajinu pre razmene, želeći da ostanu u Rusiji.

Ranije je vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin najavio danas razmenu sa Kijevom po formuli 110 za 110.

Foto: Tanjug/AP

 

Ukrajina ide u EU i NATO

Ukrajina definitivno neće ostati zemlja sa neutralnim statusom, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

-Ukrajina definitivno neće ostati ‘neutralna’, lobisti Kremlja ne treba tome da se nadaju. Kurs ka evroatlantskim integracijama je upisan u Ustavu Ukrajine, a nedavno podnošenje zahteva za članstvo je izraz osećanja preko 70 odsto građana koji nedvosmisleno podržavaju i nastoje da ostvare pravo Ukrajine na učešće u sistemu kolektivne bezbednosti, napisao je Reznikov na društvenim mrežama.

 

Nova ofanziva VSU kod Kupjanska i Krasnog Limana


U sektoru Kupjanski, jedinice 14. ombre Oružanih snaga Ukrajine nameravaju da izvrše još jedan juriš na granice Oružanih snaga Rusije na liniji Kislovka-Kotljarovka do Nižnje Duvanke. Posle neuspeha prethodnih pokušaja da se ruski položaji direktno zauzmu, sadašnja ofanziva se planira sa dva sektora: od Petropavlovke i Berestovoje.

*Ukrajinska artiljerija gađa liniju fronta odbrane Oružanih snaga Rusije na liniji Liman 1 – Olšana – Peršotravneve – Kislovka – Kotljarovka.

*Usled udara Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, VSU prebacuje sisteme PVO na liniju fronta. U okolini Sinkovke nalazi se protivvazdušni raketni sistem, a u Petropavlovki posada MANPADS-a.

Ilustracija telegram rybar



*Da bi održali borbenu gotovost Oružanih snaga Ukrajine, planiraju da prebace dodatne odbrambene jedinice iz Malinovke u rejon Kupjanska. Kontrola trupa u toj oblasti dolazi sa komandnog mesta na teritoriji fabrike mašina za izgradnju Kupjanskog.

U sektoru Limansko-Svatovski, komanda taktičke grupe Liman nastavlja prebacivanje trupa za ofanzivu na linijama Torskoje-Terni i Nadija-Makejevka.

*Na liniji fronta na liniji Novosadovo-Nevskoe, mobilna izviđačka grupa VSU deluje da „sondira” odbranu Oružanih snaga RF. Zapadno od Rajgorodka nalazi se i mangrupa RER-a Oružanih snaga Ukrajine.

*U Liman stižu mehanizovane jedinice Oružanih snaga Ukrajine i odredi stranih plaćenika, koje ukrajinska komanda planira da uputi u rejon Torskoe.

*Ruska artiljerija i avijacija udaraju po položajima Oružanih snaga Ukrajine duž cele linije dodira. Da bi nadoknadili gubitke od udara Oružanih snaga RF, na liniju fronta stiglo je 55 službenika Nacionalne garde Ukrajine.

 

Reznikov: Stižu nam NASAMS PVO sistemi

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov izjavio je da Kijev uskoro očekuje isporuku prvih raketnih kompleksa NASAMS.

-Uskoro očekujemo isporuke prvih sistema protivvazdušne odbrane NASAMS. Naši vojnici završavaju obuku korišćenja tehnike, naveo je Reznikov.

Pod Hersonom VSU izgubika 9.800 vojnika i 1.500 komada tehnike

Situacija u hersonskom pravcu je pod kontrolom, grad Herson nije ni u kakvoj opasnosti, izjavio je predstavnik administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

-Objektivno govoreći, situacija je potpuno pod kontrolom Ministarstva odbrane Rusije, Ruske garde. Ništa u ovom trenutku ne preti gradu Hersonu, rekao je Stremousov za ruski „Prvi kanal“.

Foto Tanjug/AP

Kijev je u proteklih mesec i po dana izgubio više od 1,5 hiljada komada tehnike u hersonskom pravcu, uključujući 36 aviona i sedam helikoptera. Poginulo je više od 9,8 hiljada ukrajinskih vojnika, među kojima su i plaćenici, rekao je Stremousov.

Stremousov je precizirao da su ukrajinske snage izgubile oko 320 tenkova, oko 250 borbenih vozila pešadije, 542 borbena oklopna vozila, 335 pikapa sa mitraljezima, 36 aviona i sedam helikoptera. Ukupno – 1.590 jedinica tehnike i to samo u herosonskom pravcu.

 

Mađarski prst u oko Zapadu

Mađarska je jedina zemlja Evropske unije koja nije podržala inicijativu o obuci ukrajinskih vojnika u Evropi i neće u tome učestvovati, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

On je objasnio da je Mađarska jedina zemlja EU koja je zauzela takav stav, jer ne podržava korake koji vode eskalaciji sukoba, nego se, naprotiv, zalaže za to da što pre počnu mirovni pregovori.

Diplomata je na kraju sednice ministara inostranih poslova Evropske unije u Luksemburgu izjavio da Mađarska nastavlja da insistira na odbijanju isporučivanja oružja Ukrajini, kako ne bi bila uvučena u sukob.

Sijarto je ranije objašnjavao da Budimpešta teži da obezbedi teritoriju Zakarpatja, na kojoj žive etnički Mađari, jer bi isporuke oružja preko te teritorije postale legitimna vojna meta.

Danas razmena zarobljenika

Lider Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin saopštio je da će Rusija i Ukrajina danas razmeniti ukupno 220 zatvorenika.

EU nastavlja da se meša u sukob 

Ministri spoljnih poslova EU danas su u Luksemburgu odobrili početak misije za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriji EU i dodelili Ukrajini novih 500 miliona evra za nabavku oružja.

Misija nosi ime EUMAM Ukrajina.

Medvedev upozorio Izrael da ne isporučuje oružje kijevskom režimu

Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da bi izraelske isporuke oružja Kijevu bile nepromišljen korak i da bi mogle da naruše odnose Izraela s Rusijom.

- Čini se da Izrael planira da isporučuje oružje kijevskom režimu. To je veoma nepromišljen korak. On će razrušiti sve međudržavne odnose zemalja - naveo je Medvedev na Telegramu.

Američki profesor plaši Italiju

Bili bi to apokaliptični brojevi mrtvih u Italiji ako bi Rusija upotrebila nuklearno naoružanje i napala izvesne vazdušne i pomorske NATO baze, u Napulju 20.000, u Vićenci 12.000 žrtava samo u prvim satima.

Reč je o predviđanjima koja se baziraju na modelu scenarijuma kojeg je elaborirao Aleks Velerstin, istoričar nauke na Stivensovom institutu za istoriju nuklearnog oružja u Nju Džersiju, na osnovu simuliranog nuklearnog ruskog napada, a ovaj alarm je lansirao Međunarodni Institut za istraživanje „Iriad – Arhiv za razoružanje“.

(Milica Ostojić - dopisnik iz Rima)

Snimak dejstva "Šehida" u Kijevu 

Na društvenim mrežama je objavljen snimak koji je navodno nastao danas u Kijevu, na kom se vidi lansiranje ukrajinske PVO raketa, kao i udar drona kamikaze u objekat ukrajinske distribucije.

Minsk: Vojska preuzela kontrolu nad železnicom kod granice

Beloruska vojska preuzela je kontrolu nad železničkom infrastrukturom u pograničnim oblastima sa Ukrajinom kako bi sprečila provokacije, saopštilo je ministarstvo odbrane iz Minska.

- Beloruske oružane snage nastavljaju da izvode svoje zadatke kako bi ojačale bezbednost u pograničnoj oblasti. U nameri da spreče akt sabotaže i provokacije, vojnici nadgledaju mostove, drumske prelaze preko pruge, koloseke, i stavljaju ih pod zaštitu, uspostavljajući položaje za potencijalnu upotrebu malokalibarskog oružja, kao i vojne opreme - dodaje se u saopštenju, preneo je Tass.

Sobjanin: U Moskvi završena delimična mobilizacija

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je da su ciljevi delimične mobilizacije ispunjeni u potpunosti i da posete vojnim odsecima rezervista nisu više potrebne.

Kancelarije vojnih odseka za mobilizaciju se zatvaraju danas u 14.00 po lokalnom vremenu, dodao je Sobjanin.

Foto V. N.

"Pozivi koji su poslati u procesu mobilizacije na adrese stanovanja ili kompanija više nisu na snazi", istakao je gradonačelnik glavnog grada Rusije.

Putin je potpisao ukaz o delimičnoj mobilizaciji 21. septembra za potrebe rata u Ukrajini, a ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je tada da će u sklopu mobilizacije biti pozvano 300.000 rezervista.

Rojters: Troje stradalo u napadu dronom na Kijev

Kirilo Timošenko, pomoćnik ukrajinskog predsednika, saopštio je da su tri osobe stradale u napadu dronom na stambenu zgradu u Kijevu.

On navodi i da je 19 osoba spaseno, kao i da je akcija spasavanja još u toku.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova rekao je ranije da je nekoliko osoba stradalo širom zemlje, ali nije pružio više detalja.

Rusko MO: Masovni napadi pomoću oružja visoke preciznosti

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su izvršeni masovni napadi na vojne mete i energetsku infrastrukturu pomoću oružja visoke preciznosti.

Na brifingu je rečeno novinarima da su pogođene sve mete, kao i da je sprečen pokušaj Ukrajine da probije rusku odbranu u regionu Hersona.

Rusija pogodila infrastrukturni objekat u Odesi

Ukrajinska operativna komanda "Jug" izvestila je da je Rusija danas lansirala raketu H-59 sa aviona Su-35 koji je došao iz pravca Crnog mora.

Raketa je pogodila infrastrukturni objekat u Odesi.

Za sada nema izveštaja o žrtvama.

Ruski vojnik pokazuje kako se koristi kvadkopter naoružan granatama od 30 mm

Kličko: Jedna žrtva ruskog napada na Kijev

Jedna žena je ubijena u napadu dronom kamikazom "Šahed 136" na centar Kijeva 17. oktobra, izvestio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Njeno telo su izvukle hitne službe ispod ruševina stambene zgrade koju je pogodio dron.

Još jedna osoba je i dalje pod ruševinama, a tri osobe su hospitalizovane.

Rojters: Iran negira da je Rusiji isporučio dronove

Teheran je saopštio da nije isporučio Rusiji dronove koje koristi u ratu u Ukrajini.

- Objavljene vesti o tome kako Iran isporučuje Rusiji dronove imaju političku ambiciju i šire je zapadni izvori. Nismo isporučivali oružje nijednoj strani u ratu - rekao je iranski portparol ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani.

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn rekao je prethodno da nove sankcije protiv Irana ne bi trebalo da budu ograničene na pojedince, ako se potvrdi umešanost Teherana u rat u Ukrajini.

Nova vazdušna opasnost u Nikolajevskoj, Odeskoj i Poltavskoj oblasti

Vlasti Nikolajevske, Odeske i Poltavske oblasti Ukrajine proglasile su vazdušnu opasnost na tim područjima.

Jutros od šest sati, prema navodima ukrajinskog "Petog kanala", vazdušna opasnost je bila objavljena u Žitomirskoj, Vinickoj, Čerkaskoj, Kirovgradskoj, Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti.

Protok gasa ka istoku Evrope preko gasovoda Jamal na nuli

Protok gasa preko gasivoda Jamal-Evropa iz Nemačke do Poljske pao je danas na nulu, pokazuju podaci Gaskejda, nemačkog operatera gasovoda, dok su isporuke ruskog gasa Evropi preko Ukrajine ostale stabilne.

Podoljak: Rusiju treba izbaciti iz G20

Savetnik predsednika Ukrajine Mihailo Podoljak izjavio je danas, nakon novog talasa ruskih napada dronovima na Kijev, da bi Rusiju trebalo izbaciti iz grupe G20 i ostalih međunarodnih organizacija.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Oboreno 26 "Šaheda"

PVO preko noći oborila 26 dronova kamikaza Šahed-136. Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 26 dronova kamikaza iranske proizvodnje Šahed-136 tokom noći, izjavio je portparol Vazduhoplovstva Jurij Ihnat.

On je rekao da se još uvek razjašnjava tačan broj dronova koji su učestvovali u napadu na Kijev rano jutros.

Zastrašujući snimak napada "Šaheda 136" u Kijevu

Rojters: Na dronu u Kijevu je pisalo "Ovo vam je za Belgorod"

Dve osobe ostale su zatrpane ispod ruševina nakon jutrošnjeg napada drona kamikaze na Kijev, saopštio je gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Vitalij Kličko, dok je Rojtersov izveštač iz Kijeva naveo da je na delu drona video da piše "Ovo vam je za Belgorod".

Ruski zvaničnici iz Belgoroda optužili su Ukrajinu da stoji iza jučerašnjeg napada na vojni poligion u regionu Belgorod u Rusiji, kada je ubijeno 11 regruta.

Kličko je, prethodno, izjavio da je kao rezultat napada dronom na Kijev došlo do eksplozije u stambenoj zgradi u Ševčenkovskom okrugu

- U ovom trenutku, znamo da je 18 ljudi izvučeno iz zgrade, a prema preliminarnim podacima, dve osobe su ostale ispod ruševina. Spasilačke operacije su u toku, uklanjaju se porušeni delovi zgrade - naveo je Kličko na Telegramu, preneo je "Gardijan".

Rogov: Kijev prebacuje vojsku i vojnu tehniku na jug Ukrajine

Kijevske vlasti prebacuju na jug Ukrajine vojsku i vojnu tehniku iz zapadnih oblasti radi izvođenja ofanzivne operacije, izjavio je za Sputnjik predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Sada dobijamo informacije da na liniju borbenog kontakta u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti režim Zelenskog prebacuje borce Oružanih snaga Ukrajine koji su prošli specijalnu obuku u Poljskoj i Britaniji, a koji su prvobitno bili usmereni na popunjavanje rezervnih korpusa kod Lavova - tvrdi Rogov.

Prema njegovim rečima, uočeno je i prebacivanje vojne tehnike, pre svega tenkova i artiljerije, u odrede ukrajinskih snaga u Nikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i u severnom delu Zaporoške oblasti koja je delimično pod kontrolom Kijeva, i u Zaporoškoj oblasti.

Rogov smatra da se kijevske vlasti pripremaju za ofanzivnu operaciju, pošto sada ukrajinska grupacija "Jug" ima najveću borbenu gotovost i najbrojnija je, iskusna je i opremljena na vojno-tehničkom planu.

Energoatom: Zaporožje isključeno sa ukrajinske EDB mreže

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje isključena je danas sa elektrodistribucione mreže Ukrajine nakon ruskog granaturanja, saopštila je ukrajinska kompanija za atomsku energiju "Energoatom".

- Ruski teroristi su još jednom granatirali podstanice ključne infrastrukture na ukrajinskoj teritoriji, što je rezultiralo isključenjem poslednjeg dalekovoda Zaporožje - Dnjeprovska u 03.59 jutros - navodi se u saopštenju ukrajinske kompanije, a prenosi Rojters.

U centru Kijeva delimično obustavljen saobraćaj

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je obustavljen saobraćaj na nekoliko deonica u centru prestonice i pozvao žitelje da ne idu u tom pravcu.

- U centru prestonice saobraćaj je obustavljen na nekoliko deonica. Obraćam se žiteljima Kijeva: ne idite u centar grada bez preke potrebe - napisao je Kličko na svom Telegram kanalu.

Rusko Ministarstvo saobraćaja: Ponovo autobuski saobraćaj preko Krimskog mosta

Autobuski saobraćaj ponovo funkcioniše preko Krimskog mosta, koji je do danas bio otvoren samo za automobile, saopštilo je rusko ministarstvo saobraćaja.

- Autobuske trase su obnovljene u oba pravca ovog jutra. Prethodno, autobusi su koristili trajekte. Sada putnici mogu da prelaze Krimski most automobilima, vozovima, kao i autobusima - navelo je ministarstvo, prenosi agencija TASS.

Sputnjik: Rusi utvrđuju odbranu leve obale Dnjepra

Ruska vojska pojačala je odbranu leve obale Dnjepra duž cele linije kontakta s oružanim formacijama Ukrajine, rekao je za Sputnjik komandant jednog od odreda Ruske garde.

Sputnjik: Tokom noći vazdušna opasnost u Odesi

Tokom noći je proglašena vazdušna opasnost u Odesi, Čerkeskoj oblasti Ukrajine, kao i u Poltavskoj i Nikolajevskoj oblasti, piše Sputnjik.

Na društvenim mrežama objavljeni snimci napada na Kijev

Vojna administracija Kijeva: Napadnuta ključna infrastruktura

Vojna administracija Kijeva saopštila je da ruske snage izvode napade na ključnu infrastrukturu u ukrajinskoj prestonici.

- Neprijatelj nastavlja da izvodi napade na objekte ključne infrastrukture - navedeno je u saopštenju na Telegram kanalu kijevske vojne administracije.

Vazdušna opasnost proglašena na celoj teritoriji Ukrajine

Ukrajinski mediji prenose da je u ponedeljak ujutru vazdušna opasnost proglašena na celoj teritoriji Ukrajine.

- Vazdušna opasnost širom Ukrajine - prenosi ukrajinski televizijski kanal "Prjamoj".

Vlasti Volinske, Poltavske i Ivano-Frankovske oblasti Ukrajine potvrdile su informaciju o proglašenju vazduđne opasnosti.

Staruh: Raketni napad na Zaporožje

Ruske snage izvele su noćas raketni napad na regionalni centar Zaporožja, ali nije bilo razaranja ni povređenih, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Aleksandr Staruh.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost ponovnih napada.

Regionalni zvaničnici saopštili su da su napadi izvedeni i na Dnjepropetrovsku i Sumsku oblast, preneli su ukrajinski mediji.

Kličko: Još dve eksplozije u Kijevu

U Ševčenkovskom okrugu u Kijevu jutros su odjeknule još dve eksplozije, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko, prenosi Unian.

Foto: Printskrin

Ministri EU o obuci ukrajinskih vojnika i pomoći od 500 miliona

Očekuje se da će se ministri spoljnih poslova zemalja Evropske unije, danas na sastanku u Luksemburgu, dogovoriti o misiji obučavanja 15.000 ukrajinskih vojnika počev od sledećeg meseca i o novoj vojnoj pomoći Kijevu vrednoj 500 miliona evra, javlja Rojters.

Ministri će najverovatnije uvesti dodatne sankcije Iranu zbog žestokog odgovora Teherana na demonstracije građana, a jedna od tema biće i odnosi evropskog bloka sa Kinom.

Dva visoka zvaničnika EU rekla su da bi obuka ukrajinskih vojnika mogla da počne polovinom novembra i da će se desiti na teritoriji EU, na vežbalištima u Poljskoj i Nemačkoj.

Kličko: U napadu dronom oštećeno nekoliko stambenih zgrada

U napadu dronovima u Ševčenkovskom okrugu u Kijevu, koji su izvele ruske snage, oštećeno je nekoliko stambenih zgrada, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Naveo je da je izbio požar u zgradi koja nije stambena i da su vatrogasci na terenu, prenosi Ukrinform.

Kličko je prethodno saopštio da je u centralnom delu Kijeva odjeknulo nekoliko eksplozija, a šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak izjavio je da su ruske snage napale Kijev bespilotnim letelicama kamikazama.

Dronovi kamikaze "šahed" iznad Kijeva

 

Ukrajina za Igora Strelkova nudi 100.000 dolara

Ukrajinska vojna obaveštajna služba (GUR) nudi 100.000 dolara za bivšeg agenta Federalne službe bezbednosti Rusije Igora Girkina Strelkova.

- GUR jamči 100.000 dolara za zarobljenog Igora Girkina Strelkova - objavilo je na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

- Glavno obaveštajno odeljenje Ministarstva obrane Ukrajine jamči isplatu 100.000 dolara za transfer Igora Girkina (Strelkova) u ukrajinsko zarobljeništvo - objavilo je Ministarstvo na Fejsbuku.

Strelkov se navodno poslednjih dana uključio u rat u Ukrajini, o čemu su pisali ukrajinski mediji.

Strelkov je 2014. godine bio u središtu događaja u Ukrajini.

Sputnjik: Zelenski o nestašicama struje

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je sinoć rekao da postoje ograničenja u isporukama električne energije u nizu ukrajinskih gradova, piše Sputnjik.

Zelenski je takođe pozvao Ukrajince da smanje potrošnju struje u periodu od 17 do 23 časa.

Ukrajinski mediji: Eksplozije i požari u Nikolajevu

Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama i požaru u Nikolajevu.

Kako javlja agencija UNIAN, u Nikolajevu je sinoć gorelo skladište goriva i maziva.

Mediji takođe javljaju o eksplozijama u Odeskoj i Harkovskoj oblasti.

Zelenski: Žestoke borbe se vode oko Soledara i Bahmuta

Žestoke borbe vode se oko dva grada u Donbasu - Soledara i Bahmuta, izjavio je sinoć predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

- Ključna žarišta u Donbasu su Soledar i Bahmut - rekao je Zelenski u večernjem video-obraćanju, preneo je Rojters.

Foto AP

Tamo se vode veoma žestoke borbe, istakao je on.

Grad Bahmut je bio sledeća meta ruskih oružanih snaga u njihovom napredovanju kroz region Donjecka otkako su u junu i julu zauzeli ključne industrijske gradove Lisičansk i Severodonjeck, prenela je agencija.

Soledar se nalazi severno od Bahmuta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)