ŠEF OBAVEŠTAJACA U KIJEVU - GLAVNI DIVERZANT: Načelnik u MO Ukrajine Kiril Budanov optužen da je naručio namerno oštećenje Krimskog mosta

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

14. 10. 2022. u 08:45

KAD se god dogodi neki teroristički napad u Rusiji, kao jedan od glavnih organizatora pomene se general-major Kiril Budanov, načelnik ukrajinske vojne obaveštajne službe.

ШЕФ ОБАВЕШТАЈАЦА У КИЈЕВУ - ГЛАВНИ ДИВЕРЗАНТ: Начелник у МО Украјине Кирил Буданов оптужен да је наручио намерно оштећење Кримског моста

Foto Arhiva

Ruski istražni organi su i ovih dana saopštili da je on lično koordinisao akciju diverzije na Krimskom mostu.

Ko je Kiril Budanov, čije se ime redovno spominje tamo gde ginu civili koji nisu saučesnici ratnih operacija. Budanov je došao do šefovskog mesta u Vojnoj obaveštajnoj službi Ukrajine, učestvujući u diverzantskim akcijama na Krimu, a zatim ratujući u Donbasu.

Rođen je u Kijevu 1986. godine, a u Odesi je 2007. završio Institut kopnene vojske, posle čega je služio u specijalcima ukrajinske vojne obaveštajne službe. Za vreme rata u Donbasu 2014. godine, bio je više puta ranjavan.

U avgustu 2016. učestvovao je u diverzantskoj akciji na Krimu u gradu Armjansk, gde je sa grupom terorista otišao da digne u vazduh važan objekat, ali i da učestvuje u ubistvima proruskih političara i aktivista na Krimskom poluostrvu. Tada su poginula dva ruska vojnika i dva ukrajinska diverzanta.

Foto EPA

Na Budanova je aprila 2019. godine organizovan atentat, kada je pod njegov automobil postavljen eksploziv. Tada su uhapšeni građani Rusije Aleksej Komaričev i Timur Dzortov i osuđeni na sedam i osam godina zatvora. Godinu dana kasnije Budanov je postao zamenik direktora Spoljne obaveštajne službe Ukrajine, a već 5. avgusta 2020. godine predsednik Vladimir Zelenski ga je imenovao za načelnika Glavne uprave obaveštajne službe ministarstva odbrane Ukrajine.

Očigledno je ukrajinsko rukovodstvo smatralo da će se odnosi sa Rusijom pogoršavati i da će diverzantska aktivnost samo biti veća. Budanov je u novembru 2021. godine američkom "Militari tajmsu" kazao da će velike ratne operacije protiv Rusije početi u januaru ili februaru 2022. godine. To potvrđuje tvrdnju šefa kremlja Vladimira Putina da je Rusija morala da uđe u rat jer su Ukrajinci već pripremili plan operacije, što se vidi iz pisanih dokumenata do kojih su došle ruske jedinice.

Foto: Printskrin Youtube / Noticieros Televisa

Dmitrij Kuleba

NEOPREZNO PRIZNAO SABOTAŽU

MINISTAR spoljnih poslova Dmitrij Kuleba priznao je da je Kijev organizovao eksplozije na Krimu i u Belgorodu. Njega su pozvali poznati moskovski pankeri Vladimir Kuznjecov, poznatiji kao Vovan, i Aleksej Stoljarov Leksus, koji su se lažno predstavili kao Majkl Makfol, bivši američki ambasador u Moskvi, sada na strani Ukrajinaca. Kuleba je rekao: "Ako me privatno pitate ko stoji iza tih eksplozija na Krimu i u Belgorodu, to je Kijev." Kuleba je kazao i da je kontraofanziva ka jugu organizovana u tesnoj saradnji sa Amerikancima i požalio se da će brzo potrošiti novac koji su dobili od Zapada.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)