ZELENSKI UČESTVOVAO NA SASTANKU G7: Predsednik Ukrajine optužio Moskvu da pokušava da uvuče Belorusiju u rat i zatražio vojnu pomoć

Novosti online

11. 10. 2022. u 17:03

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski oglasio se na svom Telegram nalogu nakon sastanka lidera G7, na kom je i on učestvovao. On je tokom sastanka optužio Rusiju da pokušava da uvuče Belorusiju u rat.

ЗЕЛЕНСКИ УЧЕСТВОВАО НА САСТАНКУ Г7: Председник Украјине оптужио Москву да покушава да увуче Белорусију у рат и затражио војну помоћ

Foto AP

- Ne možemo da imamo dijalog sa ovim ruskim liderom koji je u završnoj fazi svoje vladavine i koji i dalje traži novu eskalaciju. Dijalog bi mogao da bude nastavljen sa drugim liderom koji bi se složio sa osnovnim principima humanosti koju nalaže UN i koji bi poštovao teritorijalni integritet Ukrajine. Jedna osoba blokira mir i ta osoba je u Moskvi - rekao je Zelenski i dodao da je to "pretnja za sve".

On je dalje zatražio da lideri G7 pomognu Kijevu da kupi i postavi sisteme protivvazdušne odbrane nakon što su ruski projektili teško oštetili energetske objekte Ukrajine, i naveo da Putin nastoji da uvuče Belorusiju u sukob.

- Rusija pokušava da direktno uvuče Belorusiju u ovaj rat, izvodeći provokaciju da navodno spremamo napad na ovu zemlju - rekao je Zelenski i pozvao da se međunarodni posmatrači postave na granicu Ukrajine i Belorusije kako bi nadgledali bezbednosnu situaciju.

On je još rekao da bi na taj način bili korak bliži uspostavljanju mira, tako što bi podstakli Rusiju da razmišlja o miru i neprofitabilnom ratu.


BONUS VIDEO: KARAĐORĐEVO ZVONO ODJEKUJE 210 GODINA: Vožd ga je darovao da bi objavilo slobodu narodu
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)