DESNICA UDVOSTRUČILA GLASOVE: Analitičari o izborima u saveznoj pokrajini Donjoj Saksoniji

I.S.

10. 10. 2022. u 15:37

USPEH desničarske Alternative za Nemačku(AfD) na nedeljnim izborima u saveznoj pokrajini Donjoj Saksoniji, koja je udvostručila broj glasova u odnosu na prethodno izjašnjavanje građana, analitičari najpre povezuju sa nezadovoljstvom birača merama za ublažavanje posledica inflacije.

ДЕСНИЦА УДВОСТРУЧИЛА ГЛАСОВЕ: Аналитичари о изборима у савезној покрајини Доњој Саксонији

Foto Tanjug/AP

Tu je i revolt zbog velikog broja izbeglica, ponajpre iz Ukrajine, a na listi razloga našlo se, i to ne na poslednjem mestu, snabdevanje energentim i (ne)zadržavanje dosadašnjeg standarda i blagostanja.

Ostale dve partije u vlasti, socijaldemokrate (SPD) i demohrišćani (CDU), nisu se proslavile kod birača ove pokrajine na severu Nemačke. Socijaldemokratska partija, uspela je da ostane najjača politička snaga u pokrajinskom parlamentu, a CDU je inkasirala skoro šest odsto manje nego na prethodnim izborima. Izborni rezultat popravili su i Zeleni.

Izjašnjavanje građana minulog vikenda bilo je veliki test za nemačkog kancelara Olafa Šolca. Njegova Socijaldemokratska partija provukla se kroz iglene uši i ipak ostaje na vlasti u ovoj pokrajini. Ne zna se da li će dosadašnji premijer Stefan Vejl (SPD), posle deset godina na čelu pokrajine u kojoj živi oko osam miliona građana, nastaviti koaliciju sa CDU, ili će raditi na formiranju vlade sa Zelenima, kako je najavljivao tokom predizborne kampanje. Sigurno je, međutim, da se težište vlasti u regionu, koji je četvrti po redu po broju stanovnika u celoj zemlji, opasno primaklo desničarima. Donjosaksonski analitičari ističu svoju bojazan da će veliki uspeh AfD doneti posledice po strukturu i funkcionisanje vlasti ove pokrajine sa izrazito razvijenom industrijom i poljoprivredom.

Građani koji su poverenje dali desničarima traže da se smanji priliv izbeglica iz Ukrajine, za šta se, u anketama, izjasnila trećina ispitanika. Gotovo petina, međutim, podržava zahteve AfD za smanjenjem sankcija Rusiji.

BONUS VIDEO - UKRAJINA: Snimci posle raketnog napada na Kijev

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati