I GRČKA TRAŽI RATNU ODŠTETU OD NEMAČKE

Novosti online

05. 10. 2022. u 23:10

NIKOS Dendijas, šef grčke diplomatije, nakon sastanka sa poljskim kolegom u Varšavi izjavio je da Grčka traži ratnu odštetu od Nemačke za ratne zločine počinjene tokom oba svetska rata.

И ГРЧКА ТРАЖИ РАТНУ ОДШТЕТУ ОД НЕМАЧКЕ

Foto: Profimedia

- Za grčku vladu i grčko društvo ovo pitanje ostaje otvoreno, i njegovo rešavanje je pre svega pitanje principa. Mislim da će biti od koristi za sve uključene zemlje i EU - rekao je Dendijas.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau potpisao je zvaničnu notu u kojoj se od Nemačke traži da toj zemlji plati ratnu odštetu a za štetu koju su joj pričinili nacisti tokom nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu.

Rau je izjavio da će nota biti uručena nemačkom ministarstvu spoljnih poslova, a do potpisivanja je došlo uoči predstojećeg sastanka Raua sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok u Varšavi.

Rau je ocenio da nota održava njegov stav da dve strane treba "bez odlaganja" da preuzmu korake u vezi sa efektima nemačke okupacije Poljske 1939-1945 na "trajan, kompeksan, pravno obavezujuć i materijalan način".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!