IZVEŠTAJI NISU BAŠ DOBRI: Pridruživanje NATO-u moglo bi Finsku učiniti metom

Novosti online

29. 09. 2022. u 23:34

FINSKU će buduće članstvo u NATO-u učiniti interesantnijom metom za ruske obaveštajne službe i operacije, upozorila je finska sigurnosno-obaveštajna služba (SUPO).

ИЗВЕШТАЈИ НИСУ БАШ ДОБРИ: Придруживање НАТО-у могло би Финску учинити метом

Foto: AP/Sara Spirković

Izveštaj SUPO-a ukazuje na činjenicu da je tradicionalni glavni pristup Rusije u prikupljanju obaveštajnih podataka bila obaveštajna služba pod diplomatskom zaštitom, ali da je nakon rata sa Ukrajinom i proterivanja ruskih diplomata sa Zapada, Moskva usmerila svoje aktivnosti na sajber prostor i druge obaveštajne izvore.

Kako prenosi "RTCG", u izveštaju se navodi i da se kao mete za prikupljanje obavještajnih podataka mogu smatrati stranci koji žive u Rusiji ili posećuju Rusiju, kao i Rusi koji rade u zapadnim državama.

Navodi se da bi ulazak u NATO u budućnosti Finsku učinio interesantnijom metom za ruske obaveštajne službe i operacije i da bi Moskva mogla pokušati da preko skandinavske države dobije obaveštajne podatke vezane za NATO.

Finska i Švedska su ove godine zajedno podnele zahtev za članstvo u NATO-u, a Finska sa Rusijom deli kopnenu granicu dugu 1.340 kilometara.


BONUS VIDEO: TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u Njujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

BRISEL SE IGRA VATROM: Orban - Zapad na korak od slanja vojnika u Ukrajinu