HAKERI UCENJUJU BOLNICE: Bura u Francuskoj pošto je grupa "Lokbit 3.0" na internetu otkrila poverljive podatke pacijenata

G. ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

26. 09. 2022. u 08:10

HAKERI su se ustremili na bolnice, a najnoviji napad u Francuskoj rezultirao je otkrivanjem poverljivih podataka pacijenata, što je izazvalo veliku buru u javnosti.

ХАКЕРИ УЦЕЊУЈУ БОЛНИЦЕ: Бура у Француској пошто је група Локбит 3.0 на интернету открила поверљиве податке пацијената

Foto AP

Grupa pirata s interneta pod nazivom "Lokbit 3.0" ucenila je veliku bolnicu u mestu Korbej Eson u pariskoj okolini krajem avgusta i blokirala joj pristup elektronskim podacima. Imajući u vidu da se u ovom sektoru informacije odavno čuvaju u kompjuteru, rad s pacijentima postao je izuzetno komplikovan, jer nisu imali pristup zdravstvenim kartonima.

Hakeri su dali rok rukovodstvu bolnice da im isplati 10 miliona dolara do 23. septembra, pod pretnjom da će obelodaniti ili uništiti podatke. Suma je, u međuvremenu, spuštena na dva miliona. Rok je istekao, novac nije isplaćen, pa su napadači počeli da ispunjavaju obećanje. Do sada je, prema informaciji koju je javnosti prosledila bolnica, u eter pušteno 11 gigaokteta podataka koji se tiču pacijenata, zaposlenih i partnera.

Među podacima su i rezultati laboratorijskih i radioloških analiza, ali, na primer, i administrativne informacije, kao što su brojevi socijalnog osiguranja. Poznavaoci prilika kažu da hakeri na ovaj način mogu da nanesu ogromnu štetu, naročito ako među pacijentima prepoznaju poznatu ličnost. Takođe, mogu da izvrše i ekonomsku špijunažu, u slučaju da se sazna da je, na primer, neki direktor velike firme oboleo od određene bolesti.

Zbog svega, od 22. avgusta pacijenti su upućivani u druge zdravstvene ustanove. Hitna služba ove bolnice u normalno vreme prima dnevno 230 osoba kojima je potrebna pomoć.

Od trenutka napada, još nije pronašla standardni ritam aktivnosti.

Bolnice su među omiljenim metama hakera, jer novac tako traže od države, a zdravstvenim ustanovama je, opet, u cilju da funkcionišu normalno. Vlasti uveravaju da postoji politika da se ovakve ucene nikada ne plaćaju. S druge strane, posle ovog napada, država je obećala da će izdvojiti dodatnih 20 miliona evra, u cilju bolje zaštite podataka u bolnicama.

PIRATI KAO FIRMA

ZA hakersku grupu "Lokbit 3.0" ističe se da je u samom vrhu svetske internet piraterije i da funkcioniše kao prava firma. Imaju, navodi se, između ostalog, informatičko odeljenje, ekonomsku službu, statističare, pa čak i pregovarače, koji određuju konačnu visinu za isplatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili