ORBAN NA UDARU: Da li će EU izbaciti Mađarsku?

Novosti online

20. 09. 2022. u 19:18

MAĐARSKA sve više obraća pažnju na to da su antiruske sankcije dovele do inflacije i rasta cena energenata u Evropskoj uniji, pogoršavajući finansijsku situaciju Evropljana.

ОРБАН НА УДАРУ: Да ли ће ЕУ избацити Мађарску?

Foto: John Thys, Pool Photo via AP/Jutjub/M F P

Potez Evropskog parlamenta da osudi Mađarsku zbog navodnog potkopavanja evropskih vrednosti mađarski premijer Viktor Orban okarakterisao je nedavno u Beogradu kao vic i levičarski pamflet.

Orban je, zamoljen da prokomentariše usvajanje odluke Evropskog parlamenta o osudi Mađarske zbog "namernih i sistematskih napora mađarske vlade da potkopa evropske vrednosti", kao i zahtev za rezultatima u procesu koji se vodi protiv Budimpešte, rekao je da smatra kao šalu i nešto što je u domenu vica.

- Mi se tome više ne smejemo, jer je dosadio taj vic. To Evropski parlament čini već dva-tri puta usvajajući odluke kojima se osuđuje Mađarska. Nekada smo mislili da ima značaja, ali vidimo da je vic - rekao je on.

Politikolog Maksim Žarov je u komentaru za FAN objasnio zašto raste pritisak EU na Mađarsku.

- Upravo nedostatak nezavisnosti rukovodstva EU, njegova spremnost da se pokorno povinuje najluđim zahtevima Sjedinjenih Država, toliko izaziva ogorčenje kod evropskih vladara. Međutim, budući da su u rangu vršilaca vlasti u svojim zemljama, oni se plaše da kritikuju odluke nametnute Evropskoj uniji i zato kritikuju samo evropsku birokratiju. Zato je retorika mađarske vlade, koja se ne plaši da govori istinu, toliko popularna u Evropi. Pritisak evropske birokratije zavisne od SAD na Mađarsku u tom pogledu raste, ali značajnijih posledica neće biti. Pred energetskim kolapsom u zimu 2023. godine, EU samo još fali proces razvoda sa Mađarskom po modelu Bregzita - rekao je Žarov.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako "bastion" uništava ciljeve na moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!