RAT U UKRAJINI: Rusi ušli u Zajcevo; VSU gomila trupe i tehniku za novi proboj kod Harkova ka Rusiji i LNR (FOTO/VIDEO)

Novosti online

19. 09. 2022. u 12:39 >> 02:42

RAT u Ukrajini danas je ušao u 208. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси ушли у Зајцево; ВСУ гомила трупе и технику за нови пробој код Харкова ка Русији и ЛНР (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

Ruske snage ušle u Zajcevo

Zajcevo su zauzeli vojnici 3. brigade 1. AK DNR Ostap. Sada su se približili Majorsku.

Himarsom po civilima i LNR

Ukrajinske trupe su u utorak uveče ispalile četiri rakete iz MLRS-a HIMARS na naselje Alčevsk u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštava predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

-Sa strane oružanih formacija Ukrajine zabeleženo je granatiranje: 01.32 na naselje Alčevsk korišćenjem HIMARS MLRS (četiri projektila), navodi se u poruci predstavništva na Telegram kanalu.

Foto: Printscreen

Granatirana četiri naselja u DNR

Ukrajinske trupe su za nekoliko sati ispalile granate NATO kalibra 155 milimetara na Donjeck, Jasinovataju, Gorlovku, a četiri puta su granatirale i Makijevku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za Izveštaje o ratnim zločinima Ukrajine (SCKK).

 

Žestoke borbe za Krasni Liman, VSU napada sa dve strane

Prema ruskim izvori u toku su žestoke borbe za Krasni Liman.

Branioci grada doslovno saopštavaju sledeće:

-Oružane snage Ukrajine ponovo su počele da jurišaju na Liman iz dva pravca – sa zapada i severozapada. Imamo gubitke. Držimo se i borimo se svim silama.

Ukrajinski vojnici dobijaju informacije na terenu od stranih obaveštajaca,Foto AP

Podsetimo, dobrovoljci Kubanskog odreda, uz podršku luganskih kozaka i artiljeraca ruske armije, već drugu nedelju odbijaju masovne napade VSU i njihovih plaćenika na administrativni centar Krasnolimanskog okruga DNR.

Nakon vesti o referendumima, neprijatelj je pojačao vatreni pritisak.

Zvaničnik SAD tvrdi: Vagner grupa regrutuje osuđenike

Ruska privatna vojna kompanija Vagner grupa pokušava da regrutuje preko 1.500 osuđenika za učešće u ratu u Ukrajini, ali mnogi odbijaju da se uključe u ratna dejstva, izjavio je danas visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane.

-Naše informacije pokazuju da Vagner grupa trpi velike gubitke u Ukrajini, posebno stradaju mladi i neiskusni boraci, rekao je američki zvaničnik novinarima govoreći pod uslovom da ostane anoniman, prenosi Rojters.

Evropska unija je uvela sankcije Vagner grupi optužujući je za tajne operacije koje sprovodi za račun Kremlja, ali predsednik Rusije Vladimir Putin ukazao je da ta grupa ne predstavlja rusku državu, kao i da "privatni vojni izvođači" imaju pravo da rade bilo gde u svetu sve dok ne krše ruske zakone.

Američki zvaničnik je rekao da je video snimke na društvenim mrežama, na kojima se čini da se pojavljuje Jevgenij Prigožin, za koga ministarstvo finansija SAD i Evropska unija tvrde da je povezan sa Vagner grupom, kako pokušava da regrutuje ruske osuđenike, ali i Tadžikistance, Beloruse i Jermene.

Foto Tanjug/AP

Krvavi neuspeh VSU u Hersonskoj oblasti (VIDEO)

*Oružane snage Ukrajine su 16. septembra uz pomoć dve čete 28. brigade izvele reverznu kontraofanzivu u rejonu Pravdino Hersonske oblasti, tokom koje su nacisti izgubili više od 120 ljudi, 7 tenkova i 13 borbena vozila pešadije.

Zarobljeno je 5 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, prema njihovom svedočenju:

*Ofanziva je trebalo da bude indikativna za NATO generale koji nadgledaju operaciju.

*Dan ranije u Nikolajev je stigao načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine general Sergej Šaptalo sa američkim oficirima iz Pentagona. Deo posete uvaženih gostiju bila je i pokazna predstava sa ofanzivom 28. ombr na položaje Oružanih snaga RF.

*Prema zarobljenicima, popunjenost opreme i ljudstva u 28. brigadi, nakon gubitaka pretrpljenih u prethodnim napadima, iznosila je 30-35% redovnog, ali su ih bacili u nove napade, a da nisu imali vremena da se popune.

VSU se priprema za novu ofanzivu kod Harkova pravac LNR i Rusija

* Komanda Oružanih snaga Ukrajine nastavlja sa pregrupisavanjem snaga i sredstava za izvođenje dalje ofanzive i dolazak do granica LNR.

* Značajan deo jedinica 14. brigade preusmeren je u rejon Harkova. Vojno osoblje i oprema brigade kreću se u nova odredišta. Ranije je veza radila u pravcu Soledara.

Pored toga, sedam tenkova T-72 dobijenih kao zarobljena oprema koju su ostavile Oružane snage RF prebačeno je u 14. Ombre Oružanih snaga Ukrajine.

* Ukrajinska ofanziva je planirana u pravcu Troickog i Pokrovskog iz oblasti Dvurečnoje i Tavolžanka. U ovim naseljima se gomila oružje i oprema.

U Dvurečnom je dan ranije van pogona pontonski prelaz Oružanih snaga Ukrajine. Neki lokalni stanovnici prijavili su upade ruskih diverzantskih i izviđačkih grupa u samo selo.

Slična situacija u Kupjansku: zbog aktivnosti ruskih DRG-a, lokalni stanovnici su danas počeli ozbiljno da veruju da su Oružane snage Rusije ponovo zauzele zapadni deo grada.

U stvari, oba naselja su pod neizvesnom kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, pošto se ruski DRG u njima osećaju opušteno.

Ilustracija rybar

*Na akumulaciji Pečenegski, prelaz se obnavlja kako bi se obezbedila komunikacija i komunikacija između jedinica na prvoj liniji i pozadinskih objekata.

*U oblastima koje se graniče sa Ruskom Federacijom, Oružane snage Ukrajine jačaju svoje pozicije i grade uporišta. U Udiju, Gurjevu Kazačku, Okopu, Konstantinovki, Boljših Prohodah nalaze se jedinice 241. brigade Oružanih snaga Ukrajine.

* U okolini Strelečja raspoređeni su protivtenkovski sistemi 43. brigade Oružanih snaga Ukrajine, a u Malim Prohodima - protivavionski topovi i posade MANPADS-a.

*Meštani iz Dnjepropetrovska prijavljuju prebacivanje novih kontejnera za američki HIMARS MLRS u pravcu Harkova i Donjecka, tvrdeći da bi to mogao biti ATACMS.

U kontekstu svakodnevne upotrebe zapadnih komercijalnih i vojnih satelita za snimanje Belgoroda, Kurska, Voronježa i Milerova, glasine o dolasku ATACMS kontejnera na prve linije teško da bi trebalo odbaciti kao besmislicu u pokretu.

Nestabilno napajanje strujom nuklearke Zaporožje

Juče je isključen rezervni dalekovod koji je korišćen za napajanje nuklearke u Zaporožju strujom iz ukrajinske mreže za osnovne operacije, ali je elektrana ostala povezana na jedan od glavnih elektro-vodova koji je obnovljen prošle nedelje, potvrdio je danas Rafael Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju UN (IAEA).

Foto Tanjug/AP

-Prošle nedelje smo bili svedoci nekih poboljšanja u vezi sa napajanjem NE Zaporožje, ali danas smo obavešteni o novom prekidu snabdevanja električnom energijom, navodi se u saopštenju Grosijeve kancelarije, prenosi Rojters.

Nemački poslanici iz AfD nameravaju da posete Rusiju i Donbas

Poslanici Landtaga savezne države Saksonija-Anhalt iz frakcije Alternativa za Nemačku (AfD) ići će u posetu Rusiji, a planiraju da posete i istočnu Ukrajinu kako bi stekli sopstvenu predstavu o situaciji, rekli su predstavnici te frakcije.

-Grupa nemačkih parlamentaraca otputovaće u Rusiju. Predviđena je poseta istočnom delu Ukrajine. U delegaciji su dva poslanika parlamenta Saksonije-Anhalt iz AfD-a - dr Hans-Tomas Tilšnajder i Danijel Vald, navodi se u saopštenju.

 

Rusi drže istočni deo Kupjanska

Ruske trupe zadržavaju kontrolu nad istočnim delom Kupjanska u oblasti Harkov, prenosi regionalna administracija na svom Telegram kanalu.

-Situacija u Kupjanskom okrugu danas je takva da ruske trupe nastavljaju da održavaju kontrolu nad istočnim delom grada duž reke Oskol. Ali, uprkos tome, ulaz u naselje je pod stalnom vatrom ukrajinske vojske, navodi ministarstvo. navodi se u saopštenju.

 

Slovenački T-55S na putu u Ukrajinu

Slovenački mediji javljaju da je sa Nemačkom postignut dogovor prema kojem će LJubljana Ukrajini poslati 28 tenkova M-55S u zamenu za nabavku 40 vojno-transportnih vozila iz Berlina.

M-55S je slovenačka nadogradnja T-55A sa izraelskim zglobnim reaktivnim oklopom  („Blejzer“ dinamičku zaštitu na kupoli, čelu i bokovima tenka, kao i ekrane od gume), „NATO“ optikom (Vozilo je dobilo FCS sa digitalnim balističkim računarom, nišan nišana SGS-55 sa laserskim daljinomerom, Komandant tenka je dobio uređaj za nadzor Fotona COMTOS-55, a mesto vozača je opremljeno periskopom Fotona CODRIS sa uređajima za noćno osmatranje, Komandant tenka je dobio uređaj za nadzor Fotona COMTOS-55, a mesto vozača je opremljeno periskopom Fotona CODRIS sa uređajima za noćno osmatranje),  poboljšanim motorom od 600 KS i topom L7 kalibra 105 mm, umesto standardnog 100mm, koji su sposobni da uništavaju tenkove T-62M i rane verzije tenkova T-72. Takođe, oklop tornja je dobio dinamičku zaštitu, koja će omogućiti da izdržite pogotke najčešćih protivtenkovskih oružja odeljenja motorizovane pešadije - RPG-7 ili jednokratnih protivtenkovskih granata RPG-18/22/26.

Ukrajinci raketirali su bolnicu u Svatovu sa HIMARS-om

VSU su ponovo upotrebili američki MLRS HIMARS protiv civilnog stanovništva. U gradu Svatovo u LNR, Oružane snage Ukrajine napale su sa četiri rakete civilnu bolnicu u kojoj su bile trudnice, deca i ranjeni vojnici.


Ima mrtvih i ranjenih. Rakete HIMARS su veoma precizne i slučajni udar je potpuno isključen. Pucali su, unapred znajući cilj. Takođe, jedna od raketa je uletela u skladište goriva i maziva, koje se nalazi u blizini bolnice.

 

Odbijen napad VSU u Nikolajevskoj oblasti

Trupe Rusije i DNR odbile su napad na Ternovie Podi, neprijatelj je pretrpeo gubitke, zarobio zarobljenike i trofeje.

Oružane snage Ukrajine nastavljaju bezuspešne pokušaje napada na Herson. Na području naselja Ternovie Podi u Nikolajevskoj oblasti, neprijatelj je u napad bacio značajne snage iz mobilizovane vojske Oružanih snaga Ukrajine.

Borci Oružanih snaga RF i rezerve NM DNR, uz podršku tenkova i artiljerije, uništili su borbeno vozilo pešadije i veći broj ljudstva neprijatelja, jedno borbeno vozilo pešadije je zarobljeno.

Zarobljeni su oficir i lekar 24. brigade Oružanih snaga Ukrajine, ukazana im je lekarska pomoć. Stariji vodnik Oružanih snaga Ukrajine Sova Mihail Ivanovič, rođen 1974. je 25. februara mobilisan je i pored toga što je invalid bez dva prsta na desnoj ruci.

Rezime GŠ Oružanih snaga Ukrajine: Rusi napreduju u DNR

*Oružane snage RF nastavljaju da usmeravaju svoje napore na okupaciju cele teritorije Donjecke oblasti.

*Ruske trupe su napredovale u oblastima naselja Nikolaevka 2, Kurdjumovka i Zajcevo.

*U nekim oblastima ruske trupe sprovode aktivnosti pregrupisavanja, uvode rezerve, a takođe sprovode i vazdušno izviđanje.

*Ruske trupe su napale ciljeve u oblastima više od 24 naselja, posebno - Seversk, Kramatorsk, Serebrjanka, Belogorovka, Sporna, Krasnogorovka, Avdejevka, Novomihajlovka, Stepnoe, Zaporožje, Nikolajev, Aleksandrovka, Olgovskoe, Suhoj Stavovka, Miro Petrovka.

Foto Tanjug/AP

*Na poligonu kod naselja Toreza Ruske trupe postavile su kamp za obuku.

*Građani se evakuišu iz Luganske oblasti na teritoriju Rusije.

*Komanda 58. armije Oružanih snaga RF održala je sastanak sa komandantima jedinica koje deluju na pravcu Zaporožja. Glavno pitanje sastanka je da se spreči upad trupa VSU.

Granatirana Jelenovka

Ukrajinska vojska je granatirala naselje Jelenovka, ispalivši projektile takozvanog „NATO kalibra“ od 155 milimetara, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih s ratnim zločinima Ukrajine.

Naselje Jelenovka se nalazi na oko 10 kilometara južno od Donjecka. U tom naselju je krajem jula prilikom ukrajinskog napada iz američkih sistema HIMARS na zatvor poginulo 50 i ranjeno 73 ukrajinskih ratnih zarobljenika.

Printscreen/Youtube/Military Archive

Tekst potpisa

Lideri DNR i LNR razmatrali sinhronizaciju u priremi referenduma

Lider Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin je u telefonskom razgovoru sa liderom Luganske Narodne Republike (LNR) Leonidom Pasečnikom predložio da se sinhronizuju napori republičkih vlasti u pripremi referenduma o njihovom pridruživanju Rusiji.

-Mislim da treba zajedno da pripremimo neke tačke, neke korake treba sinhronizovati. Imam predlog da se objedine napori administracija šefova republika i aparata parlamenata kako bi oni razvili te korake, algoritam koraka koji će nam omogućiti da pokrenemo pitanje pripreme referenduma, rekao je Pušilin u video-snimku objavljenom na Telegramu.

Novi taktički znak krije velike gubitke VSU u tehnici

Novi „taktički znak“ na BMP Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti potvrđuje velike gubitke oklopnih vozila.

Ono što su Ukrajinci smatrali novim taktičkim znakom ispostavilo se na brzinu prefarbani amblemi slovačke vojske, što potvrđuje teške gubitke i, kao rezultat toga, hitno snabdevanje udarne grupe Oružanih snaga Ukrajine na jugu sa starom opremom (BMP-1) dobijenom od NATO-a.

POGLEDAJTE: Ruski tenk preživep direktan pogodak (VIDEO)

Raketa je pogodila ruski tenk u Ukrajini. Reaktivni oklop je spasio posadu, tenk nije izgubio borbenu sposobnost i uspeo je da odnese borbeno vozilo.

Ukrajinska vojska je za dan ispalila više od 170 granata u DNR

Ukrajinske trupe ispalile su tokom današnjeg dana više od 170 granata na 12 naselja Donjecke Narodne Republike, saopštila je Narodna milicija DNR.

-Neprijatelj je tokom današnjeg dana ispalio više od 170 projektila iz topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača 120 mm. Vatra je otvarana na okruge 12 naselja Republike, saopštio je Telegram kanal Narodne milicije.

Foto Tanjug/AP

U granatiranju je poginulo 13 civila, a devet je ranjeno.

 

Kadirov poručio: Još jedna grupa dobrovoljaca otišla u Donbas, biće ih još

Šef Čečenije Ramzan Kadirov najavio je slanje nove grupe dobrovoljaca u Donbas.

-U Donbas je otišla još jedna grupa dobrovoljaca iz Groznog. Svi su prethodno završili obuku na Ruskom univerzitetu specijalnih snaga u Gudermesu. Pod kompetentnim rukovodstvom najboljih instruktora, dobrovoljci su unapredili svoje taktičko gađanje i generalno savladali osnove vojnih poslova, napisao je Kadirov na kanalu Telegram.

On je napomenuo da ljudi koji žele da uđu u redove dobrovoljaca svakodnevno dolaze u Grozni „na zov srca“.

Foto: Jutjub/Daily Storm/ČGTRK "Groznый"

-Zajedno sa čečenskim dobrovoljcima idu u borbu protiv satanista za dobrobit ljudi. I veoma mi je drago što svakim danom kontingent onih koji žele da se pridruže u redove odreda stalno raste, šef Čečenije rekao.

 

Uhapšena dvojica osumnjičenih jataka ukrajinskih diverzanata

U Berdjansku su privedena dvojica lokalnih stanovnika, proverava se njihova umešanost u diverzantsku grupu, rekao je Vladimir Rogov, predsednik pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“, član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti.

-Policajci su priveli dvojicu lokalnih stanovnika, proverava se njihova umešanost u činjenje zločina u okviru diverzantsko-izviđačke grupe, napisao je Rogov na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, policajci su pronašli i zalihe oružja u jednoj od gradskih garažnih zadruga, u kojima su se nalazile i ukrajinske zastave i municija.

Herson isključen sa napajanja iz Zaporoške NE i TE

Usled granatiranja ukrajinskih trupa oštećeni su dalekovodi, preko kojih je struja iz Zaporoške nuklearke i Zaporoške termoelektrane stizala u Hersonsku oblast, pa je region sada povezan sa drugim izvorima, saopštila je regionalna uprava.

-Ranije smo uzimali struju iz Zaporoške NE i Zaporoške termoelektrane. Ali usled granatiranja od strane Oružanih snaga Ukrajine oštećeni su vodovi koji su snabdevali grad... Sada se napajamo iz drugih izvora, ali koliko je to moguće, radi se na obnavljanju oštećenih linija“, citira direktor regionalne administracije „Hersonoblenergo“ na Telegram kanalu.

Foto: Arhiva

Ukrajinska 115. brigada slomljena, preživeli popunili u 56. brigadu

Ukrajinska komanda pokušava da obuzda napredovanje savezničkih snaga u sektoru Avdejevke, istovremeno nastavljajući da granatira civilne ciljeve u aglomeraciji Donjeck.


* Pokušavajući da zadrže napredovanje savezničkih trupa u odbrambenim linijama Oružanih snaga Ukrajine, neselektivno pucaju na Donjeck, Jasinovatu, Sladki, Marijinku, Peski i Staromihajlovku.

* Poslednjih dana ukrajinske formacije su redovno (do pet dnevno) pokušavale kontraofanzive na Mariinku i Peski. Tokom borbi, jedinice 115. brigade i 79. brigade Oružanih snaga Ukrajine trpele su značajne gubitke u ljudstvu i tehnici, a da zapravo ništa nisu postigle.

Ilustracija rybar* Komanda Donjecke grupacije Oružanih snaga Ukrajine povukla je preostale jedinice 115. OMB u Novoselidovku, gde su stigli i mobilisani građani. Preživeli kadar 115. brigade, zajedno sa rezervnim sastavom, biće prebačen u 56. brigadu. NJihova ubrzana obuka se odvija na poligonima u Suvom Jalahu i Družkovki.

* Za držanje linija u pravcu Donjecka prebacuje se dalekometna artiljerija kalibra 155 mm, uključujući samohodne haubice M109 i samohodne topove CAESAR.

* Na Ugledarskom sektoru fronta, jedinice Oružanih snaga Ukrajine čekaju savezničke snage za napad na Pavlovku sa daljim pristupom Vugledaru. Izviđačke bespilotne letelice rade za praćenje kretanja ruskih trupa.

 

Granatiran Donjeck sa NATO projektilima

Ukrajinske trupe ispalile su granate kalibra 155 milimetara na Kijevski i Kujbiševski okrug Donjecka, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (SCKK).

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Referendum u DNR o pripajanju Rusiji

Javna komora Donjecke Narodne Republike uputila je zahtev lideru DNR Denisu Pušilinu da se hitno održi referendum o prijemu republike u sastav Ruske Federacije.

O ovom zahtevu saopštio je predsedavajući Javne komore DNR Aleksandar Kofman.

Ranije je saopšteno da se Javna komora Luganske Narodne Republika obratila svom lideru LNR Leonidu Pasečniku i Narodnom savetu LNR sa inicijativom da pod hitno sprovede referendum o proglašenju LNR subjektom Ruske Federacije.

Na Krimu je inicijativa OP LNR o referendumu nazvana istorijski neizbežnom

Šef Građanskog veća Krima Aleksandar Formančuk smatra da je inicijativa Građanskog veća LNR da se odmah održi glasanje o pridruživanju Rusiji istorijski neizbežna i neophodna.

Ranije u ponedeljak Javno veće LNR uputilo je apel šefu republike Leonidu Pasečniku i Narodnom veću sa inicijativom da se odmah glasa o priznavanju LNR kao konstitutivnog entiteta Ruske Federacije.

Foto: Profimedia/Ilustracija

-Ova inicijativa je istorijski neizbežna i neophodna. Proglašenje LNR i DNR kao nezavisnih država i njihovo priznanje od strane Rusije je međukorak na putu ka ulasku u sastav Rusije. Status republika omogućava stanovništvu LNR da održati takav referendum. Istovremeno, on mora da se održi, prateći krimske tradicije, za kratko vreme, s obzirom na granatiranje ukrajinskih nacionalista, rekao je Formančuk za RIA Novosti.

PMC „Vagner“ napreduje na Artejomovsk

*U blizini N. p. Borci Vesele Doline vojnici “Orkestra” su oslobodili strateški važan objekat – električnu podstanicu trafostanice Donbaskaja.

*Takođe, Vagnerov odred „Bahmut” je zajedno sa trupama DNR preuzeo kontrolu nad Artjomovskom fabrikom penušavih vina i okolnim mestima. Odbranu područja držale su jedinice 54, 127. i 58. brigade Oružanih snaga Ukrajine, kao i 3 puka specijalnih snaga.
*Zarobljeni militanti saopštili su da Oružane snage Ukrajine postepeno transportuju jedinice i municiju iz ovog pravca u rejon Slavjansk-Kramatorsk.

VSU spremaju ofanzivu u Zapaoružju

Na zaporoškom pravcu Oružane snage Ukrajine gomilaju snage za kontraofanzivu na pojedinim sektorima fronta. U Zaporožju je 16. septembra održan sastanak sa komandnim štabom grupe trupa Dnjepar na kojem se razgovaralo o planovima napada.

* Orehov i Guljajpolj su izabrani kao glavni pravci napada. Da bi skrenuli pažnju Oružane snage Ukrajine takođe nameravaju da sprovedu ofanzivu na liniji Kamenskoje-Vasiljevka.

Ilustracija rybar

* U okviru priprema, posade UAV 44 OBR aktivno izviđaju položaje Oružanih snaga RF. U Novojakovlevku je prebačeno nekoliko jedinica oklopnih vozila, uključujući borbeno vozilo pešadije IPR-765.

* Inženjerske i deminerske grupe 65. brigade Oružanih snaga Ukrajine raščišćavaju teren na pravcima planirane ofanzive nakon što su u prethodnom pokušaju ofanzive digli u vazduh nekoliko komada tehnike.

* Nastavlja se međusobno granatiranje duž cele linije dodira. Istovremeno, ukrajinski vojnici su pojačali aktivnost upotrebe OTRK-a Točka-U na pozadinskim objektima Oružanih snaga RF.

 

General Kirilov: SAD priznale da su iznele biomaterijal iz Ukrajine

Načelnik ruskih jedinica za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu Igor Kirilov izjavio je danas da su, na sastanku država potpisnica konvencije o zabrani biološkog i toksičnog naoružanja u Ženevi, Sjedinjene Države, kako je rekao, priznale da su uzorci patogenih sojeva i biološkog materijala lokalnog stanovništva izneti iz Ukrajine.

Foto: MOD

Kirilov je, na brifingu za novinare, rekao da objašnjenje Sjedinjenih Država i ukrajinske strane za iznošenje tih materijala iz Ukrajine predstavlja poštovanje etičkih standarda u vođenju istraživanja pripadnika vojske, siromašnih građana, kao i jedne od najranjivijih kategorija stanovništva - bolesnika u psihijatrijskim bolnicama - deluje ekstremno neubedljivo, preneo je TASS.

https://telegra.ph/Tezisy-brifinga-nachalnika-vojsk-radiacionnoj-himicheskoj-i-biologicheskoj-zashchity-VS-RF-general-lejtenanta-Igorya-Kirillova-09-19

Američka delegacija priznala je teške činjenice tvrdeći da transfer uzoraka patogenog biomaterijala u SAD nije bio čest, ukazao je Kirilov.

Ranjena tri civila u Donjecku

Četiri civila su povređena u Kujbiševskom okrugu u Donjecku, rekao je u ponedeljak gradonačelnik Aleksej Kulemzin.

Prema njegovim rečima, u Republički traumatološki centar primljena su tri građanina sa minsko-eksplozivnim ranama.

-U Kujbiševskom rejonu povređena su tri muškarca rođena 1960, 1981. i 1987. godine. Žrtve sa minsko-eksplozivnim ranama su primljene u Republički traumatski centar. Ranjena je i žena, rođena 1965. godine, koja je hospitalizovana u Republičkom traumatološkom centru, rekao je Kulemzin u saopštenju na Telegram kanalu.

 

Lavrov razgovarao o Zaporoškoj nuklearki s francuskom koleginicom

Ministri spoljnih poslova Rusije i Francuske, Sergej Lavrov i Katrin Kolona, razgovarali su telefonom o bezbednosti Zaporoške nuklearne elektrane, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Nakon telefonskog kontakta predsednika Rusije i Francuske 11. septembra ove godine, ministri spoljnih poslova su detaljno razgovarali o situaciji u Ukrajini, fokusirajući se na osiguravanje bezbednosti Zaporoške nuklearne elektrane - navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva.

- Ministar je napomenuo da kijevski režim nastavlja da koristi oružje koje isporučuju zapadne zemlje za bombardovanje civilnih i infrastrukturnih objekata, uključujući Zaporošku nuklearnu elektranu, i time izlaže Evropu opasnosti od nuklearne katastrofe. Ruska strana ponovo je istakla potrebu za hitnim i potpunim prekidom granatiranja postrojenja i sprovošenjem objektivne istrage o namernim napadima na ovaj objekat - ističe se u saopštenju.

Foto. Printskrin Youtube

Berlin šalje Kijevu još četiri haubice

Nemačka vojska poslaće Ukrajini još četiri samohodne haubice "pancerhaubice 2000", saopštilo je Ministarstvo odbrane Nemačke.

U saopštenju se navodi da će Ukrajini biti poslat i dodatni paket municije.

Iz Ministarstva ističu da će isporuka biti moguća i uslediće odmah nakon razgovora sa industrijom o ranom preuzimanju obnovljenih ubojnih sredstava iz zaliha za održavanje vojske.

Ponavlja se "krimski scenario"

Glavna urednica televizije RT Margarita Simonjan smatra da uskoro referendume neće tražiti samo u LNR.

- Danas referendum, sutra – priznanje kao deo Ruske Federacije, prekosutra – udari na teritoriju Rusije postaju pravi rat Ukrajine i NATO-a sa Rusijom, odvezujući Rusiji ruke u svakom pogledu. Ako sam dobro razumela, sada se referendumi neće tražiti samo u LNR - napisala je Simonjanova na svom Telegramu.

Ona je napomenula da održavanje referenduma u ​​LNR o pridruživanju Ruskoj Federaciji predstavlja "krimski scenario".

LNR traži hitno održavanje referenduma o ujedinjenju s Rusijom


Javna komora Luganske Narodne Republika obratila se lideru LNR sa inicijativom da pod hitno sprovede referendum o priznavanju LNR za subjekt Ruske Federacije.

Javna komora LNR, kako je navedeno, smatra da će ulazak u sastav Rusije osigurati bezbednost republike, otvoriti nove mogućnosti za povratak mirnom životu.

- Kijevski nacionalisti prešli su sve crvene linije, ali su provokacije samo ujedinile narod - navedeno je u saopštenju Javne komore LNR.

Javna palata LNR je uverena, kako je navedeno u dokumentu, da će žitelji republike podržati inicijativu o održavanju referenduma o ulasku u sastav Rusije.

 


Sastanak komisije za biolaboratorije u Ukrajini zakazan je za 22. septembar u Državnoj dumi

 


U Državnoj dumi je za 22. septembar zakazan redovni sastanak komisije za biolaboratorije u Ukrajini. Na sastanku komisije učestvovaće zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Ranije je načelnik snaga radijacione, hemijske i biološke odbrane Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov rekao da se u blizini granica zemlje nalazi više od 50 bioloških laboratorija koje kontroliše Pentagon.

 


Kremlj: Masovne grobnice u Izjumu su laž

Kremlj je objavio da su masovne grobnice pronađene u Izjumu ukrajinska laž i izmišljotina, prenosi "AFP".

Podsetimo, Kijev je pre nekoliko dana objavio da je pronađeno stotine grobova u okolini Izjuma, nekoliko dana nakon što su ukrajinske snage od Rusa povratile ovaj grad.


U Donjecku stradalo 13 civila


U udaru ukrajinske vojske na trg Bakuskih komesara u donjeckom okrugu Kujbišev ubijeno je 13 civila, rekaeo je gradonačelnik grada Aleksej Kulemzin.

- Prema preliminarnim podacima, u granatiranju Trga Bakuskih komesara u Kujbiševskoj oblasti poginulo je 13 civila - napisao je on na Telegramu.

Kulemzin je dodao da se trenutno precizira broj ranjenih.
 


Ruske oružane snage uništile su radionice fabrike Iskra u Zaporožju, gde su bili servisirani MLRS HIMARS

Foto: Profimedia

 


- U gradu Zaporožje, visokoprecizni udar Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništio je radionice u fabrici Iskra, koja je servisirala američke instalacije višecevnih raketnih sistema HIMARS - saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
 


Pentagon je ranije saopštio da je novi paket vojne pomoći Sjedinjenih Država Ukrajini uključivao dodatnu municiju za MLRS HIMARS, artiljerijske granate, protivartiljerijske radare i sredstva za borbu protiv bespilotnih letelica.
 


Vazdušno-kosmičke snage Rusije ubile više od 200 ukrajinskih vojnika u DNR
 


Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska avijacija sa visokopreciznim oružjem za jedan dan uništila 200 ukrajinskih vojnika u DNR.
 

Foto: Profimedia

 


- Tokom dana visokoprecizno oružje Vazdušno-kosmičkih snaga napalo je mesta koncentracije ljudstva i vojne tehnike 53, 58, i 93. mehanizovane brigade... kao i 80. desantno-jurišne brigade... Više od 200 ukrajinskih vojnika je poginulo, dok je 11 oklopnih vozila uništeno - saopštilo je ministarstvo.
 

Vrhovni sud LNR osudio je službenika OEBS-a na zatvorsku kaznu zbog izdaje

 


Vrhovni sud Luganske Narodne Republike osudio je službenika OEBS-a Dmitrija Šabanova na 13 godina zatvora zbog veleizdaje.

- Veće sudija proglasilo je krivim Dmitrija Pavloviča Šabanova za krivično delo iz čl. 335 KZ LNR i osudilo ga je na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina - navodi se u odluci suda.

Pojašnjeno je da okrivljeni može izjaviti žalbu na presudu u roku od deset dana od dana donošenja presude.

Ranije je Ministarstvo državne bezbednosti Luganske Narodne Republike saopštilo da je pritvorilo dva člana OEBS-ovog tima SMM Lugansk pod sumnjom za veleizdaju. Kasnije je jedan od pritvorenika priznao da je prosleđivao podatke stranim obaveštajnim agencijama.
 


Baltik i Poljska zabranjuju ulazak Rusima sa vizama

Foto: Epa

 

Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska od danas zabranjuju ulazak ruskim državljanima sa turističkim vizama, uključujući šengenske vize koje su izdale treće zemlje.

- Odlučili smo da zajednički ograničimo mogućnosti turizma za ruske građane, kako bismo zaštitili javni red i bezbednost. Trenutno je nemoguće garantovati da ruski turisti koji dolaze preko Estonije u EU, ne predstavljaju bezbednosni rizik - navodi se u saopštenju premijera četiri zemlje, prenosi Interfaks.

 


Kiril Stremousov: Ne postoje preduslovi za ulazak nacista i zapadnih plaćenika na teritoriju Hersonske oblasti

 


Zamenik načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti, Kiril Stremousov, rekao je da je Herson pod potpunom kontrolom savezničkih snaga.

- Napadi na administrativne zgrade neće proći nezapaženo. Odgovor će biti dat u bliskoj budućnosti. Herson je pod potpunom kontrolom savezničkih snaga. Ne postoje preduslovi za ulazak nacista i zapadnih plaćenika na teritoriju Hersonske oblasti - napisao je Stremousov na Telegramu.

Ranije je objavljeno da je nastava na Hersonskom državnom univerzitetu obustavljena zbog opasnosti od raketnih napada na grad iz Ukrajine. 18. septembra pojavile su se informacije da se u centru Hersona čulo šest snažnih eksplozija.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

 


Energoatom: Ruska vojska napala nukelarku Juznoukrajinska
 

Ukrajinska državna kompanija za atomsku energiju Energoatom saopštila je danas da je ruska vojska napala nuklearnu elektranu Južnoukrajinska u južnom regionu Nikolajev.

Energoatom navodi da reaktori nisu oštećeni i da rade normalno, preneo je Rojters.

Eksplozija se dogodila na oko 300 metara od reaktora, ali, kako se dodaje, oštećene su okolne zgrade elektrane.

U napadu su takođe oštećeni obližnja hidroelektrana i dalekovodi.

 


U Nikolajevu ukrajinske vlasti proveravaju sadržaj telefona građana
 

Ukrajinske vlasti u Nikolajevu zaustavljaju ljude na ulicama i proveravaju njihove mobilne telefone da li imaju moguće veze sa Rusijom, prenose "RIA Novosti" pozivajući se na reči stanovnika.


- Oni sada proveravaju apsolutno svu opremu: telefone, kompjutere, njuškaju i traže prisustvo bilo kakvih informacija i veze sa Rusijom - rekao je sagovornik novinske agencije. On je pozvao građane da se pridržavaju sigurnosnih pravila i ne stvaraju osnove za pritvor.

Ilustracija telegram rybar

 


Novi podaci ukrajinske vojske

Foto MO Ukrajine

Ukrajinska vojska rano jutros objavila je da su ruske snage u protekla 24 sata ispalile tri rakete i izvršile 22 vazdušna udara.

- Pogođena je infrastruktura u više od 30 naselja - rekli su.

Dodaju da su ukrajinske snage tokom jučerašnjeg dana pogodile 14 ruskih objekata.


BONUS VIDEO: Ruska vojna moć na vežbi "Vostok 2022"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)