PROTIVTAS NA GLOBALISTIČKOJ VAGI: Poruka susreta Putina i Šipinga u Uzbekistanu

I. STANOJEVIĆ

16. 09. 2022. u 20:29

OSOVINA Moskva-Peking, mogla bi da bude protivtas na globalističkoj vagi, na kojoj zasada pretežu sve ogoljeniji pokušaji stvaranja unipolarnog sveta.

ПРОТИВТАС НА ГЛОБАЛИСТИЧКОЈ ВАГИ: Порука сусрета Путина и Шипинга у Узбекистану

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File/Shutterstock/Ilustracija

Ovo je zaključak razgovora ruskog i kineskog predsednika Vladimira Putina i Si Đinpinga u Uzbekistanu, u gradu Samarkandu tokom samita centralnoazijske bezbednosne Šangajske organizacije za saradnju.

Dvojica lidera izrazila su spremnost da odigraju vodeću ulogu i izvedu svet koji se ubrzano menja na put održivog i pozitivnog razvoja.

- Rusija i Kina se zalažu za uspostavljanje pravednog, demokratskog i multipolarnog svetskog poretka, zasnovanog na međunarodnom pravu i centralnoj ulozi UN, a ne na nekakvim pravilima koje je neko izmislio, a ne mari da objasni šta predstavljaju - ističe Putin.

Sve je duža lista tema o kojima dva predsednika, Si Putina naziva "starim prijateljem", dele isto mišljenje. Osim što podržava politiku "jedne Kine" i protivi se provokacijama iz SAD u vezi sa Tajvanom, Kremlj sa Pekingom deli mnoštvo ekonomskih interesa, među kojima su nafta i gas. Geografski, dve zemlje povezuju Transsibirska železnica i prvi drumski most, preko reke Amur, otvoren u junu. Ova saobraćajnica, duga 1.000 metara koštala je oko 300 miliona evra, a spaja gradove Hejhe u kineskoj provinciji Hejlungđang i Blagoveščensk, na ruskom Dalekom istoku.

Rusija i Kina, obelodanile su u junu da zajedno prave novu rezervnu svetsku valutu, da bi se i monetarno suprotstavile dominaciji američkog dolara. U međusobnoj trgovinskoj razmeni, dve zemlje već trguju "fifti-fifti" u rubljama i juanima.

Jasno je da bi nova valutna korpa bila konkurentna alternativa MMF kojom dominiraju Sjedinjene Države i omogućila Rusiji da proširi svoj uticaj, kažu analitičari. Dominacija dolara već opada, jer se centralne banke diversifikuju na kineski juan i manje valute.

I ostale zemlje BRIKS, uz Kinu i Rusiju, izjasnile su se da će prihvatiti novu monetu. BRIKS inače predstavlja 42 odsto globalne populacije i zauzima trećinu svetske teritorije.

Rusija, Kina, Iran i Venecuela još od 2019. razvijaju zajedničku kriptovalutu kako bi parirali finansijskoj kontroli SAD. Vlade ovih zemalja eksperimentišu sa tehnologijom koja podržava kripto tržište, a sve u cilju suprotstavljanja finansijskoj moći SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

BIZARAN SLUČAJ U HRVATSKOJ: Rekla ćerki da je muž VARA, ćerka je prijavila POLICIJI