PUTIN U SVOM STILU: SAD i EU baš drže do svoje reči - kad požele daju je, kad požele povuku je

Novosti online

15. 09. 2022. u 15:15

ODNOSI Rusije i Irana se razvijaju u svim pravcima koji su bili složeni tokom prethodnih godina, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa predsednikom Irana Ibrahimom Raisijem.

ПУТИН У СВОМ СТИЛУ: САД и ЕУ баш држе до своје речи - кад пожеле дају је, кад пожеле повуку је

Foto: Shutterstock/Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

- Novi veliki sporazum Rusije i Irana je u završnoj fazi i on će obeležiti našu saradnju - rekao je Putin.

Ruski predsednik je naveo da Rusija čini sve kako bi Iran postao punopravni član Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i dodao da su ostale samo neke formalnosti.

Putin je naveo da se na bilateralnom planu saradnja razvija pozitivno i da raste promet, podsetivši da je 9. avgusta s kosmodroma Bajkonur lansiran satelit „Hajam“ koji će ispitivati Zemlju, a koji je napravljen na zahtev Irana.

Putin je objasnio da je promet Rusije i Irana porastao za 81 odsto prošle godine i za još 30 odsto u prvih pet meseci ove godine.

Ruski predsednik je saopštio da će sledeće nedelje u Iran otputovati delegacija ruskih biznismena, koju će činiti oko 80 kompanija.

Ibrahim Raisi se zahvalio Rusiji za podršku za članstvo Teherana u ŠOS-u i naveo da će to biti od značaja ne samo za Iran već i za sve članove organizacije.

- Ozbiljno razmišljamo o razvoju bilateralnih odnosa i ti odnosi nisu obični, oni su strateške prirode. Saradnja se može dalje razvijati u političkoj, trgovinsko-ekonomskoj, svemirskoj i vazduhoplovnoj sferi - rekao je Raisi.

Iranski predsednik se dotakao i teme američkih sankcija protiv Rusije i Irana i istakao da će uspeti da efekat neutrališu.

- Mi ne priznajemo sankcije protiv Rusije i nećemo ih zvanično priznati, imamo nameru da razvijamo trgovinsko-ekonomske odnose. Saradnja dveju država, protiv kojih su SAD uvele sankcije, kao na primer Rusije i Irana, mogu da nivelišu značajan deo problema. Veliki deo tih sankcija ili pretnji SAD protiv Rusije i Irana ćemo uspeti da neutrališemo - rekao je Raisi.

Putin je sa ironijom prokomentarisao pristup zapadnih zemalja ispunjavanju sopstvenih obećanja i dogovora.

Na sastanku je Raisi napomenuo da Iran nikada neće napustiti pregovarački sto, ali da su SAD nesposobne da pregovaraju i „krše sve obaveze“.

- I, naravno, sve su uverili da je i Evropska unija u pasivnoj situaciji – oni takođe nisu u stanju da ispune svoja obećanja - naglasio je iranski predsednik.

- Drže do svoje reči. Kad požele daju (reč), kad požele – povuku je - prokomentarisao je Putin.

Ruski i iranski predsednik su se sastali u okviru samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) koji se održava u gradu Samarkand u Uzbekistanu 15. i 16. septembra.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ĆERKA VODITELJKE IVONE PANTELIĆ: Preslikana majka - pružila joj najveću podršku tokom teške bolesti