NIŠTA OD SPORAZUMA: Šolc odbacio mogućnost dogovora

Novosti online

12. 09. 2022. u 21:18

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc odbacio je danas mogućnost obnavljanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu sa Teheranom u skorije vrijeme.

НИШТА ОД СПОРАЗУМА: Шолц одбацио могућност договора

Foto: AP Photo/Martin Meissner, Pool

Šolc je ovu procenu izneo tokom posete izraelskog premijera Jaira Lapida, koji je rekao da Izrael predstavlja "kredibilnu vojnu pretnju" zalažući se za jačanje pritiska na Teheran.

Lapid ulaže diplomatski napor da ubedi zapadne sile da odbace sporazum sa starim suparnikom jevrejske države. Izrael se odavno protiv sporazumu iz 2015. godine o ublažavanju nuklearnih ambicija Irana.

Sporazum se ne primenjuje od 2018. godine, kada je tadašnji američki predsednik Donald Tramp povukao svoju zemlju iz ovog pakta.

Šolc je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lapidom u Berlinu rekao da žali zbog toga što "Iran još nije dao pozitivan odgovor na predloge" Evropljana.

- Sada nema razloga da Iran ne pristane na ove predloge. Ali, moramo uzeti u obzir činjenicu da se to ne dešava i da se sigurno neće desiti u bliskoj budućnosti - rekao je nemački kancelar.

Lapid je izjavio da je "vreme da se krene dalje posle propalih pregovora sa Iranom" i da se na taj način neće postići cilj da Iran ne dobije nuklearno oružje.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije