RAT U UKRAJINI: Zelenski tvrdi da su Ukrajinci zauzeli više od 30 naselja u Harkovskoj oblasti

Novosti online

09. 09. 2022. u 07:25 >> 22:09

RAT u Ukrajini ulazi u sto devedeset osmi dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски тврди да су Украјинци заузели више од 30 насеља у Харковској области

Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP/AP Photo/Alexei Alexandrov

Zelenski je tokom video obraćanja rekao da ukrajinske snage "uspešno nastavljaju aktivna dejstva u nekoliko oblasti"

Ukrajinske snage zauzele su više od 30 naselja u Harkovskoj oblasti tokom kontraofanzive protiv Rusije, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Šef administracije u oblasti Harkov, koju podržava Rusija, Vitalij Gančev priznao je ranije danas da je napredovanje Ukrajine u oblasti Harkova bilo "veoma oštro i brzo" i da su ukrajinske snage ponovo zauzele brojna naselja.

Rusija prebacuje teško naoružanje u oblast Harkova

Ruska vojska raspoređuje teške sisteme bacača plamena TOS-1A Solncepek u pravcu Harkova, a na tom području vode se intenzivne borbe sa ukrajinskim trupama koje su 7. septembra krenule u kontraofanzivu, javlja RIA Novosti.

TOS-1A su dizajnirani da uništavaju ljudstvo, opremu i utvrđenja termobaričkom municijom kalibra 220 mm, od koje se ne možete sakriti u zemunicama, napominje ruska agencija.

Ministarstvo odbrane prethodno je objavilo snimke prebacivanja trupa i opreme, odnosno višecevnih raketnih sistema (MLRS) Uragan, vojnih kamiona KamAZ, artiljerijskih oruđa Msta i borbenih vozila pešadije.

Ruski adminstrator Harkova Vitalij Gančev priznao je ranije danas da je napredovanje Ukrajine u oblasti Harkova bilo "veoma oštro i brzo" i da su ukrajinske snage ponovo zauzele brojna naselja.

Foto: Printscreen

Društvene mreže pišu da je zarobljen ruski general

Fotografije i video snimak koji se dele na društvenim mrežama Tviteru i Telegramu navodno prikazuju 53-godišnjeg general-pukovnika Andreja Sičevoja među grupom zarobljenih ruskih vojnika.

Fotografije i video snimak koji se dele na Tviteru i Telegramu navodno prikazuju 53-godišnjeg general-pukovnika Andreja Sičevoja među grupoom zarobljenih ruskih vojnika, a jedan korisnik društvenih mreža navodi da se situacija odvila u blizini Balaklije, u regiji Harkov, gradu koji su uz još desetak mesta ukrajinske snage oslobodile nakon višemesečne ruske okupacije.

Mnogi koji su pregledali snimke primetili su da je jedan od zarobljenih pripadnika ruskih snaga, navodno zarobljen u uniformi potpukovnika, jako sličan Sičevoju, kada se uporedi s ranijim fotografijama general-pukovnika, kako prenosi Newsweek. Takve su se spekulacije počele javljati u četvrtak.

Televizija Nexta objavila je na Tviteru fotografiju navodnog generala pored ranije fotografije Sičevoja u njegovoj odori.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane rekao da je ruski PVO oborio šest ukrajinskih dronova i uništila 18 raketnih bacača

On je naveo da je protivvazdušna odbrana oborila juče ukrajinske bespilotne letelice u okolini Izjuma u Harkovske oblasti, kao i u više mesta samoproglašene Donjecke Narodne Republike, prenosi Tas s.

Prema ruskom ministarstvu odbrane od početka vojne operacije, ruske oružane snage uništile su 293 aviona, 152 helikoptera, 1.916 bespilotnih letelica, 374 PVO sistema, 4.870 tenkova i drugih oklopnih sredstava, 827 višecevnih raketnih sistema, 3.371 top poljske artiljerije i minobacača, kao i 5.417 specijalnih vojnih vozila.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Stoltenbergova poruka Kijevu

Ukrajina više neće biti suverena država ako Kijev odluči da prekine borbe. Tako kaže generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je skrenuo pažnju da će situacija na političkom planu dobiti drugačiji obrt ako Moskva donese sličnu odluku.

- Ako Rusija prekine neprijateljstva, biće mir. Ako Ukrajina prekine neprijateljstva, onda će prestati da postoji kao nezavisna država - naglasio je Stoltenberg.

Ukrajina broji poginule

Ukrajinska vojska je povukla sve svoje rezervne snage u Harkovsku oblast, ali trpi ogromne gubitke koji se broje u hiljadama, rekao je šef administracije oblasti Vitalij Gančev.

Kako je dodao, ukrajinska vojska ciljano izvodi napade na civilno stanovništvo u Harkovskoj oblasti, koristeći američke višecevne raketne bacače „Himars“. Na područje Velikog Burluka ispaljeno je pet-šest granata.

Gančev je istakao da je zadatak ukrajinskih vojnika kod Harkova da pokažu svojim zapadnim partnerima da zauzimaju mesta koristeći njihovo naoružanje.

- Najvažnije je da svuda stignu da snime, da prikažu kako u nekom naselju podižu ukrajinsku zastavu, a šta se potom dešava sa vojnicima niko ne govori. Tamo su veliki gubici - saopštio je Gačev za televiziju „Rusija 24“.

Borbe za Balakleju

Ruska vojska nastoji da istisne ukrajinske snage iz predgrađa Balakleje u Harkovskoj oblasti, saopštio je šef administracije tog regiona Vitalij Gančev.

- U Balakleji je složena humanitarna situacija, vode se žestoke borbe. Mi Balakleju suštinski ne kontrolišemo - rekao je Gančev za televizijski kanal „Rusija 24“.

Kupjansk pod ruskom kontrolm

Situacija u Kupjanskom rejonu, u Harkovskoj oblasti, i dalje je složena, ali savezničke snage drže grad pod kontrolom, on je prilično bezbedan, saopštile su lokalne vlasti.

Vojska pokušava da evakuiše što veći broj civila na teritoriju Luganske Narodne Republike i Rusije. Prema navodima vlasti, nijedna ukrajinska diverziono-teroristička grupa nije uspela da prodre u Kupjanski rejon.

Šef vojno-civilne administracije Kupjanskog rejona Maksim Gubin rekao je za televizijski kanal „Rusija 24“ da Oružane snage Ukrajine granatiraju civilnu infrastrukturu i stambene oblasti projektilima iz višecevnih raketnih bacača HIMARS.

Pravac - Harkov

Ruska vojska prebacuje oklopna vozila i ljudstvo u pravcu Harkova. Ogromna kolona ruske vojne tehnike primećena je i u blizini Izjuma.

 

Kadirov: Soledar uskoro pod našom kontrolom

Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da se savezničke snage Luganske i Donjecke Narodne Republike i Rusije utvrđuju u Soledaru u DNR i da se pripremaju da preuzmu potpunu kontrolu nad gradom.

Erdogan otkrio šta će tražiti od Putina

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će zahtevati da ruski proizvodi budu isporučeni preko crnomorskog koridora uspostavljenog sporazumom uz posredovanje UN, kada se bude sastao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sledeće sedmice, javila je TV stanica Haberturk.

Erdogan je rekao novinarima u avionu, prilikom povratka iz posete Balkanu, da će izvoz ruskih žitarica i drugih proizvoda pomoći siromašnim zemljama koje su u teškoj situaciji.

Rusija sprema kontraudar, ali...

Rusija razmatra mogućnost uvođenja viza za državljane Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, preneli su ruski mediji. Kako je precizirano, odluka u vezi s tim pitanjem još nije doneta.

Ukrajina je 1. jula uvela vizni režim za državljane Rusije. Tada je ukrajinski diplomatski resor saopštio da posedovanje dokumenta kojim se odobrava ulazak ne garantuje ulazak u zemlju, jer konačnu odluku donose graničari.

Ipak, Moskva sprema odgovor na potez Kijeva koji je uveo vizni režim za državljane Rusije, ali ne namerava da deluje recipročno prilikom donošenja odluke, saopštila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Prvenstveno ćemo se voditi interesima Rusije i humanitarnim prilikama. Nije nam u planu da stvaramo dodatne poteškoće običnim Ukrajincima, uključujući izbeglice, koji u Rusiji traže zaštitu od progona ukrajinskih neonacista. Ne zaboravljamo porodične i druge veze koje objedinjuju narode dve zemlje- navodi se u saopštenju Zaharove.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ona je podsetila da je ruska strana ranije više puta komentarisala situaciju u vezi viznog režima s Ukrajinom.

- S tim u vezi skrenuli smo pažnju na vesti koje su se pojavile na pojedinim portalima u kojima se pozivaju na rusko Ministarstvo spoljnih poslova o tome da se navodno ruska strana sprema da uvede vize za ukrajinske državljane. To je u osnovi netačno i dovodi u zabludu po pitanju realnog stava ruske strane - naglasila je Zaharova.

Zapad popušta

Zapad bi mogao početi postepeno da ukida sankcije Rusiji, izjavio je ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg.

Šalenberg smatra da bi eventualna odluka o potpunoj zabrani izdavanja viza Evropske unije Rusima bila greška.

- Važno je imati osećaj za meru i ne preterivati. To bi bila potpuna obustava ulaska za svih 144 miliona Rusa - izjavio je ministar za list „Viener cajtung“.

Šelenberg je dodao da je „Austrija sa svojom istorijom“ odlično upoznata s ruskom stvarnošću, „geografija se ne menja, Rusija ostaje deo istorije i evropske kulture“.

Moravjecki otputovao u Kijev

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki otputovao je u Kijev, saopštio je portparol Vlade Poljske Petar Miler.

Prema njegovim rečima, Moravjecki će u Kijevu imati nekoliko sastanaka, na kojima će s predstavnicima kijevskih vlasti razgovarati o geopolitičkoj situaciji, energetskom tržištu, kao i o vojnoj bezbednosti.

Odbijen novi desant ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinska vojska ponovo je bez uspeha pokušala da izvede desant preko Dnjepra u Zaporopškoj oblasti, u pravcu Kamenke. Napad je odbijen, saopšti je predstavnik lokalne administracije Vladimir Rogov.

- Protekle noći sprečen je novi pokušaj militanata Zelenskog da se preko Dnjepra iskrcaju u oblasti Kamenke Dnjeprovske. Napad je uspešno odbijen - rekao je Rogov za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, protivnik pokušava da pronađe slabu tačku u odbrani, jer su ranije pokušaji desanta bili usmereni ka Energodaru, Dnjeprorudnom i Vasiljevki.

- Traže mesto na kojem mogu da se utvrde na obali Dnjepra i da sebi stvore mostobran za ofanzivu - naglasio je Rogov.

Ruska vosjka zarobila ukrajinske vojnike

Ruska vojska je uspela da zarobi ukrajinske vojnike koji su učestvovali u kontraofanzivi na Hersonsku oblast, saopštio je Sputnjiku zamenik šefa administracije oblasti Kiril Stremousov.

On je dodao da ukrajinske vlasti ne uzimaju u obzir poginule, a da su od 29. avgusta izgubile više od 3.000 ljudi.

Stremousov ističe da se kontraofanziva koja je „promovisana“ u ukrajinskim medijima u praksi pokazala kao samoubistvo.

Paraziti iz G7

Zemlje članice G7 više neće parazitirati na ostatku sveta, jeftino kupujući energente, naveo je na Telegramu predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

Ukrajina granatira DNR

Tri čoveka su poginula, a 12 ljudi je ranjeno u protekla 24 sata usled ukrajinskog granatiranja teritorije Donjecke Narodne Republike, saopštio je Teritorijalni štab DNR.

Uništeni poljski tenkovi

Ukrajinska vojska koristila je poljske tenkove u kontraofanzivi u hersonskom pravcu, ali oni su uništeni, izjavio je predstavnik administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

On je dodao da su u naoružanju ukrajinske armije bili i nemački i holandski oklopni transporteri.

Ukrajinska armija pokušava da izvede kontraofanzivu od kraja avgusta. Ministarstvo odbrane Rusije saopštava da se svi pokušaji uspešno odbijaju, a ukrajinska vojska trpi velike gubitke u ljudima i tehnici. Iz Moskve poručuju da su odlučni da "završe specijalnu operaciju i pomognu onima koji žive u Donbasu".

Stalni ruski predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da Oružane snage Ukrajine ne vode nikakvu kontraofanzivu. Sve izjave ukrajinskog rukovodstva su čista propaganda zarad dobijanja nove pomoći Zapada.

Ruski zvaničnici su sigurni da će Amerika na sve načine odugovlačiti sukob bez obzira na, kako kažu, ogromne gubitke ukrajinske vojske i ekonomske probleme u Evropi.

Premijer Rusije Mihail Mišustin kaže da je pokušaj Zapada da ograniči izvoz ruskih energenata doveo do povećanja prihoda u budžet za 50 odsto.

BONUS VIDEO: Reporter "Novosti" na prvoj liniji fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (8)

SRUŠIO SE RUSKI STRATEŠKI BOMBARDER: Pao nakon borbenog zadatka u Ukrajini, oglasilo se i ministarstvo