SASTANAK SLEDEĆE NEDELJE: Erdogan otkrio šta će tražiti od Putina

Tanjug

09. 09. 2022. u 11:50

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će zahtevati da ruski proizvodi budu isporučeni preko crnomorskog koridora uspostavljenog sporazumom uz posredovanje UN, kada se bude sastao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sledeće sedmice, javila je TV stanica Haberturk.

САСТАНАК СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ: Ердоган открио шта ће тражити од Путина

Foto: EPA

Erdogan je rekao novinarima u avionu, prilikom povratka iz posete Balkanu, da će izvoz ruskih žitarica i drugih proizvoda pomoći siromašnim zemljama koje su u teškoj situaciji.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja nedavno je upozorio da sporazum o ukrajinskom izvozu žitarica možda neće biti produžen nakon njegovog isteka, jer do sada ništa nije urađeno da bi se omogućio ruski izvoz žita i đubriva.

- Sporazum je sklopljen na četiri meseca, a to znači da ističe u novembru. Dogovor bi inače trebalo da bude produžen. S obzirom na rezultate, odnosno da nema rezultata u vezi sa ruskim izvozom u okviru sporazuma, ništa ne isključujem - saopštio je ruski diplomata novinarima u utorak, prenosi TASS.

On je naveo i da Moskva "želi da vidi kako se ruski deo sporazuma sprovodi".

Nebenzja je naglasio da u sklopu ovog sporazuma nije izvezeno rusko žito, a da to nije bio slučaj ni sa izvozom ruskog đubriva, navodi ruska agencija.

Sporazum koji ima za cilj da pomogne oko izvoza ukrajinske i ruske hrane i đubriva na svetska tržišta potpisan je 22. jula u Istanbulu, uz posredovanje UN i Turske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna