KO JE POKRENUO RAT BOMBARDOVANJEM BEOGRADA? Putin: Tada se niste setili principa međunarodnog prava

Novosti online

07. 09. 2022. u 11:02

MEĐUNARODNO pravo se uvek krši, rat u Iraku, bombardovanje Jugoslavije i Beograda nije pratilo odobrenje UN, a danas optužuju Moskvu, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin. Svet mora da bude pravedniji, dodao je on.

КО ЈЕ ПОКРЕНУО РАТ БОМБАРДОВАЊЕМ БЕОГРАДА? Путин: Тада се нисте сетили принципа међународног права

Foto: I. Marinković/Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

- Međunarodno pravo se uvek krši. Sada mnogi govore o tome da Rusija krši međunarodno pravo. Smatram da to apsolutno ne odgovara stvarnosti. Ko je započeo rat u Iraku bez odobrenja UN? Ko je uništavao Jugoslaviju pod zgodnim izgovorima, ko je to radio? Ko je pokrenuo rat u srcu Evrope, bombardujući Beograd? Niko se tada nije sećao principa međunarodnog prava - rekao je Putin na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

- Predstava o multipolarnosti i svetu je takva da on mora biti daleko pravedniji i ne sme biti zasnovan na diktatu jedne države koja je uobrazila da je izaslanik Boga na Zemlji, možda čak i nešto više, i svoju politiku bazira na svojoj navodnoj izuzetnosti - rekao je ruski predsednik.

O Donbasu i međunarodnom pravu

Rusija je dužna da pruži pomoć kako bi zaštitila DNR i LNR i to čini u skladu sa tačkom 51 Povelje UN, rekao je ruski predsednik.

- Povelja UN govori o pravu naroda na samoopredeljenje. Tokom ‘kosovske krize’ Međunarodni sud pravde je doneo odluku prema kojoj, ako neki deo teritorije, deo zemlje želi da proglasi nezavisnost, onda on nije obavezan da traži dozvolu od centralnih vlasti države. To je primenjivo u slučaju Kosova. A zašto nije ista stvar u slučaju DNR i LNR? Sve je isto - rekao je on.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO - RUSKA MOĆ NA VOJNOJ VEŽBI "VOSTOK 2022": Pogledajte kako "bastion" uništava ciljeve na moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili