"ZAPAD JE PREVARIO NAJSIROMAŠNIJE ZEMLJE": Putin otkrio da su imali plan i kako su ga realizovali

Novosti online

07. 09. 2022. u 09:30

PRAKTIČNO celo žito koje je bilo izvezeno iz Ukrajine završilo je u zemljama EU, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin na Istočnom ekonomskom forumu koji se održava u Vladivostoku.

ЗАПАД ЈЕ ПРЕВАРИО НАЈСИРОМАШНИЈЕ ЗЕМЉЕ: Путин открио да су имали план и како су га реализовали

Foto: EPA/Shutterstock/ilustracija

On je napomenuo da je Rusija, zajedno sa Turskom, učinila sve da ukrajinsko žito bude izvezeno.

- Rezultat: Ako izuzmemo Tursku kao zemlju posrednika, onda se sve, skoro sve žito koje se izvozi iz Ukrajine, šalje ne u zemlje u razvoju i najsiromašnije zemlje, već u zemlje EU. U okviru Svetskog programa za hranu UN, koji i predviđa pružanje pomoći onima državama kojima je to najpotrebnije, bila su natovarena samo dva broda. Naglašavam, samo dva od 87. U njima je bilo izvezeno 60.000 od dva miliona tona. Samo tri odsto je bilo poslato u zemlje u razvoju - rekao je Putin.

- Možda bi trebalo ograničiti izvoz pšenice iz Ukrajine, o tome ću se posavetovati sa (Redžepom) Erdoganom - dodao je on.

Kako je istakao, najsiromašnije zemlje gube pristup osnovnim namirnicama jer ih razvijene zemlje kupuju, njihova kupovina u velikim količinama izaziva rast cena, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Zapad misli samo na svoje interese, baš ga briga za želje zemalja u razvoju, istakao je Putin i dodao: "On ih je prevario i napustio sa izvozom žita iz Ukrajine, ali Rusija nastavlja svoj posao, kako bi ciljevi bili ispunjeni".

Po njegovim rečima, 345 miliona ljudi već pati od nedostatka hrane, što je 2,5 puta više u poređenju sa 2019. godinom.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO - RUSKA MOĆ NA VOJNOJ VEŽBI "VOSTOK 2022": Pogledajte kako "bastion" uništava ciljeve na moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna