"JEDITE VIŠE BUBA": Ovo je plan Britanije za rešavanje gladi u Africi

Novosti online

02. 09. 2022. u 20:08

PROJEKTI koje Velika Britanija finansira u Zimbabveu i u Demokratskoj Republici Kongo ohrabruju stanovništvo ovih afričkih zemalja da u svoju ishranu uvedu više buba bogatih hranljivim materijama.

ЈЕДИТЕ ВИШЕ БУБА: Ово је план Британије за решавање глади у Африци

Foto: Tanjug/AP

Kako je objavio "Gardijan", agencije iz Britanije trenutno troše čak 57.000 dolara u Kongu i 346.000 dolara u Zimbabveu za projekat uvođenja buba u ishranu lokalnog stanovništva-

U Kongu je trenutno u toku istraživanje o prednostima jedenja afričkih gusenica, migratornih skakavaca i crnih muva.

Istraživanje je pokazalo da u regionu postoji oko 23 vrste insekata, uključujući termite i cvrčke, koji se već konzumiraju u regionu Južnog Kivua, jednoj od 26 provincija Demokratske Republike Kongo.

Katolička agencija za prekomorski razvoj, dobrotvorna organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji, savetuje stanovnike Konga da počnu da uzgajaju bube, u nastojanju da okončaju probleme gladi u tom regionu.

Kaša sa gusenicama za školarce

U Zimbabveu, druga agencija traži načine da u škole uvede obroke koji se sastoje od kaše i mopanih crva.

"Gardijan" napominje da se ove ljigave zelene gusenice, koje se pretvaraju u carske moljce, već beru za ishranu tokom kišnih sezona.

Projekat ima za cilj da razvije obroke od kaše i buba za prehranu siromašne dece u gradu Gvanda i prestonici Zimbabvea Harareu. Iz agencije kažu da će ovo jelo biti kombinacija lokalno uzgajanih mopanih crva sa žitaricama i voćem, nudeći sve ključne vitamine i minerale kao što su fosfor, kalijum, gvožđe, bakar, cink, mangan, natrijum, kao i vitamini B1 i B2.

Doktor Alberto Fiore, profesor hemije koji vodi projekat u Zimbabveu, rekao je za "Gardijan" da je uvođenje obroka zasnovanog na bubama samo prva faza projekta. Kako je naveo, biće sprovedena i nasumična ispitivanja kako bi se videlo da li ovi obroci utiču na uspeh dece u školi i doprinose njihovom zdravlju.

Oba projekta finansiraju se kroz britanske agencije za istraživanje i inovacije (UKRI).

Portparol agencije je rekao za "Gardijan" da se organizacija nada da će finansiranje ovakvih projekata "koristiti građanima širom sveta, bez obzira na njihov ekonomski status" i istakao ekološke prednosti ishrane na bazi insekata.

BONUS VIDEO - PROBUDIO SE VULKAN NA ISLANDU: Snimak erupcije Fagradalsfjala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar