"JEDITE VIŠE BUBA": Ovo je plan Britanije za rešavanje gladi u Africi

Novosti online

02. 09. 2022. u 20:08

PROJEKTI koje Velika Britanija finansira u Zimbabveu i u Demokratskoj Republici Kongo ohrabruju stanovništvo ovih afričkih zemalja da u svoju ishranu uvedu više buba bogatih hranljivim materijama.

ЈЕДИТЕ ВИШЕ БУБА: Ово је план Британије за решавање глади у Африци

Foto: Tanjug/AP

Kako je objavio "Gardijan", agencije iz Britanije trenutno troše čak 57.000 dolara u Kongu i 346.000 dolara u Zimbabveu za projekat uvođenja buba u ishranu lokalnog stanovništva-

U Kongu je trenutno u toku istraživanje o prednostima jedenja afričkih gusenica, migratornih skakavaca i crnih muva.

Istraživanje je pokazalo da u regionu postoji oko 23 vrste insekata, uključujući termite i cvrčke, koji se već konzumiraju u regionu Južnog Kivua, jednoj od 26 provincija Demokratske Republike Kongo.

Katolička agencija za prekomorski razvoj, dobrotvorna organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji, savetuje stanovnike Konga da počnu da uzgajaju bube, u nastojanju da okončaju probleme gladi u tom regionu.

Kaša sa gusenicama za školarce

U Zimbabveu, druga agencija traži načine da u škole uvede obroke koji se sastoje od kaše i mopanih crva.

"Gardijan" napominje da se ove ljigave zelene gusenice, koje se pretvaraju u carske moljce, već beru za ishranu tokom kišnih sezona.

Projekat ima za cilj da razvije obroke od kaše i buba za prehranu siromašne dece u gradu Gvanda i prestonici Zimbabvea Harareu. Iz agencije kažu da će ovo jelo biti kombinacija lokalno uzgajanih mopanih crva sa žitaricama i voćem, nudeći sve ključne vitamine i minerale kao što su fosfor, kalijum, gvožđe, bakar, cink, mangan, natrijum, kao i vitamini B1 i B2.

Doktor Alberto Fiore, profesor hemije koji vodi projekat u Zimbabveu, rekao je za "Gardijan" da je uvođenje obroka zasnovanog na bubama samo prva faza projekta. Kako je naveo, biće sprovedena i nasumična ispitivanja kako bi se videlo da li ovi obroci utiču na uspeh dece u školi i doprinose njihovom zdravlju.

Oba projekta finansiraju se kroz britanske agencije za istraživanje i inovacije (UKRI).

Portparol agencije je rekao za "Gardijan" da se organizacija nada da će finansiranje ovakvih projekata "koristiti građanima širom sveta, bez obzira na njihov ekonomski status" i istakao ekološke prednosti ishrane na bazi insekata.

BONUS VIDEO - PROBUDIO SE VULKAN NA ISLANDU: Snimak erupcije Fagradalsfjala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili