RUSIJA GRADI DVA NUKLEARNA REAKTORA U MAĐARSKOJ Sijarto na Fejsbuku: "Neka gradnja počne!"

Tanjug

27. 08. 2022. u 08:22

RUSKI nuklearni energetski gigant Rosatom narednih nedelja započinje s izgradnjom dva nova nuklearna reaktora u Mađarskoj, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

РУСИЈА ГРАДИ ДВА НУКЛЕАРНА РЕАКТОРА У МАЂАРСКОЈ Сијарто на Фејсбуку: Нека градња почне!

Foto: Shutterstock

- Neka gradnja počne! - objavio je Sijarto na Fejsbuku.

- Ovo je veliki korak i važan kamen temeljac. Na ovaj način Mađarska će dugoročno osigurati energetsku bezbednost i zaštitiće Mađare od nekontrolisanog rasta cena energije - izjavio je Sijarto.

Sporazum postignut između Rusije i Mađarske 2014. godine ima za cilj proširenje postojeće nuklearne elektrane Paks koja trenutno pokriva 40 odsto potreba Mađarske elektricnom energijom.

Ruska nuklearna industrija nije podvrgnuta sankcijama EU, podseća Bi Bi Si.

I Seul gradi sa "Rosatomom"

Južna Koreja sklopila je ugovor vredan 2,25 milijarde dolara sa ruskom državnom nuklearnom korporacijom "Rosatom" za obezbeđivanje komponenti i izgradnju turbina za prvu nuklearnu elektranu u Egiptu.

Prema saopštenju Ministarstva energetike, državna kompanija "Koria hidro end nuklear pauer" dobila je ugovor za snabdevanje materijala i opreme za egipatski projekat El Daba.

Prošlog meseca "Rosatom" je, kako prenose ruski mediji, započeo građevinske radove u egipatskom primorskom gradu Daba, oko 130 kilometara severozapadno od Kaira. Očekuje se da će objekat uključivati četiri reaktora kapaciteta po 1,2 gigavata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (2)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)