ISPLIVALI ŠOKANTNI DETALJI O SMRTI PRINCEZE DAJANE: Kako je sprečen veliki skandal u Britaniji

Novosti online

21. 08. 2022. u 10:19

DAJANA, princeza od Velsa, umrla je pre 25 godina od povreda koje je zadobila u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. godine.

ИСПЛИВАЛИ ШОКАНТНИ ДЕТАЉИ О СМРТИ ПРИНЦЕЗЕ ДАЈАНЕ: Како је спречен велики скандал у Британији

Foto: Arihva Novosti/AP Photo/Rick Rycroft

Njen vozač Henri Pol je uoči nesreće navodno pokušao da pobegne od paparaca koji su ih jurili kako bi uslikali Dajanu, a tokom godina "rođene" su mnoge teorije zavere o udesu.

Pogrešna operacija britanske tajne službe poznate kao MI6 u Parizu kobnog dana 31. avgusta 1997. možda je "nenamerno" doprinela saobraćajnoj nesreći u kojoj je poginula Dajana, piše "Dejli Star".

Agenti pratili svaki korak princeze

Bivši telohranitelj kraljevske porodice, Li Sansum, veruje da su agenti MI6 pomno pratili princezu.

- Dajana je bila pod prismotrom radi sopstvene zaštite, ali zbog toga su svi znali gde se ona nalazi u svakom trenutku, što je sigurno bilo pitanje nacionalne bezbednosti - rekao je Sansum.

On je istakao da su agenti agenti službe bezbednosti koji su vozili "motocikle visokih performansi" bili prisutni na mestu nesreće.

Takođe je sugerisao da su agenti službe bezbednosti koji su vozili "motocikle visokih performansi" bili u tunelu Pont de l'Alma u Parizu gde se nesreća dogodila. Svedoci su ranije izjavili da su videli motore u blizini vozila neposredno pre sudara.

Kako navodi Sansum, agenti su mogli nehotice da navedu vozača automobila princeze Dajane, Henrija Pola, da "preduzme akciju izbegavanja".

- Vozači tih motocikala nikada nisu pronađeni i to nije slučajnost. Mislim da su bili tamo, a neko je rekao "Niko ne sme da zna da smo bili ovde". To je, tvrdi, pokrenulo lavinu događaja koju javnost nije mogla da razume.

Prema rečima bivšeg telohranitelja, pokušaj agenata MI6 da prikriju svoje tragove mogao bi da objasni teorije zavere koje su se razvile u toku godina.

- Bilo da je vozač nekoga zakačio ili nešto slično, verujem da je bilo ljudi na zemlji. Da se ​​znalo da su operativci MI6 u kritičnom trenutku bili pored mercedesa, mnogi bi ih krivili i ovo bi bili veliki skandal - rekao je Sansum i dodao da nipošto ne veruje da je MI6 organizovao da ubije Dajanu.

Prema njegovim rečima, za tragediju je namerno okrivljen vozač automobila Henri Pol. Situacija je, ističe, bila sumnjiva, a Pol je postao žrtveni jarac.

25 godina od smrti princeze

Dajana, princeza od Velsa, poginula je u saobraćajnoj nesreći u pariskom tunelu u avgustu 1997. sa svojim dečkom Emadom "Dodijem" Fajedom i vozačem Henrijem Polom.

Fajed i Pol su preminuli na licu mesta, dok je Dajana zadobila teške povrede i preminula u bolnici od srčanog zastoja.

Telohranitelj Trevor Ris-Džons je teško povređen, ali je preživeo nesreću. Neki mediji su tvrdili da je ponašanje paparaca koji su jurili automobil doprinelo nesreći.

Francuska i britanska policija vodile su dve odvojene istrage o ovom slučaju.

"Operacija Paget" koju je pokrenula britanska policija 2004. godine utvrdila je da je vozač Henri Pol vozio prebrzo kako bi pobegao od fotografa, kao i da je bio pod dejstvom alkohola i lekova na recept.

Nakon nesreće, sedam francuskih fotografa je uhapšeno i ispitano od strane policije. Kako je preneo "Njujork tajms", optužbe za ubistvo iz nehata podignute su protiv devet fotografa koji su pratili automobil princeze i fotografisali nakon nesreće, ali su na kraju proglašeni nevinim.

BONUS VIDEO - PROBUDIO SE VULKAN NA ISLANDU: Snimak erupcije Fagradalsfjala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NOLETOV ČAROBNI NAPITAK: Eliksir kojim Đoković započinje dan - jedna namirnica je ključna (RECEPT)