RAT U UKRAJINI: Napad na ruski aerodrom kod Sevastopolja, Ruski PVO radi "punom parom" (FOTO/VIDEO)

Novosti online

21. 08. 2022. u 07:19 >> 20:47

SPECIJALNA vojna operacija Rusije u Ukrajini - 179. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Напад на руски аеродром код Севастопоља, Руски ПВО ради пуном паром (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije/Jutjub/Florin Mocanu

Napad na aerodrom Belbek

Oružane snage Ukrajine pokušale su da izvedu napad na aerodrom Belbek u Sevastopolju, sistem PVO je presreo ciljeve, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.

Razvožajev je rekao da „ukrorajh tradicionalno pokušava da diže paniku“ među građanima Sevastopolja i dodao da je aktivirana protivvazdušna odbrana.

Ukrajinci granatirali Donbas

U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su više od 200 granata iz topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 milimetra, kao i iz minobacača kaliba 120 milimetra, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Gađani su okruzi osam naselja DNR. U granatiranju je ranjeno 16 civila, oštećeno 24 zgrade i sedam civilnih objekata.

Ukrajinci opet pokušali napad na Novu Kahovku

Oružane snage Ukrajine (APU) u nedelju su ponovo pokušale da napadnu grad Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti, uključujući i hidroelektranu Kahovka.

Ovo je novinarima rekao načelnik vojno-civilne administracije (MAC) Kahovske oblasti Vladimir Leontjev.

Meljnik se opet žali na Nemačku

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrij Meljnik, koji će ostati na funkciji do kraja septembra, još jednom je u nedelju izrazio nezadovoljstvo obimom vojne pomoći koju je Berlin pružio Kijevu, rekavši da je nemačka vlada Ukrajinu ostavila na vojnoj "dijeti“.

Nemci odobrili isporuku "Vulkana" Kijevu

Nemačka vlada je prvi put odobrila isporuku Ukrajini 255 dalekometnih vođenih artiljerijskih granata "Vulkan" kalibra 155 mm namenjenih za samohodne haubice, ali datum predaje municije u Kijev još nije objavljen. 

Zarobljeni "Azovac" o zločinima njegovih saboraca

Mitku posetio LNR

Predstavnik Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava Dinu Mitku je zajedno sa komesarom za ljudska prava Luganske Narodne Republike Viktorijom Serdjukovom posetio ukrajinske vojnike koji su dobrovoljno položili oružje i nalaze se u LNR, javio je dopisnik Sputnjika.

- Ovo je dugo očekivana poseta predstavnika UN teritoriji Luganske Narodne Republike. Stigao nam je Dinu Mitku. On se sastao sa ukrajinskim vojnicima koji su se dobrovoljno predali i trenutno se nalaze na teritoriji republike - rekla je Serdjukova novinarima tokom sastanka.

Ona je dodala da je Mitku pre ovog sastanka razgovarao sa pripadnicima LNR koji su se vratili iz ukrajinskog zarobljeništva i lično se uverio u razliku između uslova pritvora u Ukrajini i u LNR.

DNR: Ukrajinska vojska granatirala Makejevku, Zajcevo i Donjeck

Ukrajinska vojska je granatirala Zajcevo, Makejevku i Petrovski rejon Donjecka ispalivši tri granate kalibra 155 milimetara, šest granata kalibra 152 milimetra i deset mina kalibra 120 milimetara, izjavilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida režima vatre.

Ukrajina uvela novi sistem upozorenja

U Ukrajini su uvedena nova upozorenja na hemijsku opasnost, opasnost od radijacije i evakuaciju iz grada, saopštio je Centar za borbu protiv dezinformacija pri Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine.

- Jedan deo opština je uveo nekoliko signala koji se odnose na različite vrste opasnosti. Signal za hemijsku opasnost je zvuk crkvenih zvona, za opasnost od radijacije – zvono za uzbunu, a signal za evakuaciju iz grada se čuje kao zvuk voza - piše u saopštenju Centra na Telegramu.

Kadirov: "Peski su oslobođeni"

Šef Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je u svom Telegram kanalu o čišćenju naselja Peski kod Donjecka.

- Peski su oslobođeni! Naselje kod Donjecka, gde su se nalazili ukrajinski osvajači, očišćeno je od banderovskih formacija, sada su ga zauzele savezničke trupe.

Šef Čečenije je napomenuo da je nakon oslobađanja bilo kog naselja potrebno vreme za traženje skrovišta i uklanjanje mina, nakon čega će stanovnici sela moći mirno da se kreću ulicama i da povrate miran život.

Uhapšen bivši ukrajinski oficir osumnjičen za špijunažu

Pripadnici bezbednosnih snaga uhapsili su bivšeg oficira ukrajinske vojske osumnjičenog za sabotažu u Melitopolju u regionu Zaporožja, saopštile su danas gradske vlasti.

- Pripadnici bezbednosnih snaga uhapsili su osumnjičenog za sabotažu. Bivši ukrajinski oficir pratio je kretanje ruske vojske na pisti. U njegovoj kući je pronađeno oružje, komponente za pripremu eksploziva i simboli ukrajinskih snaga - navodi se u saopštenju.

U regionu Zaporožja lokalne vlasti često pronalaze osumnjičene za špijunažu, podseća ruska novinska agencija TASS.

Rakete "Kalibar" uništile skladište HIMARS-a

Rakete „Kalibar“ u Odeskoj oblasti uništile su skladište municije sa raketama američke HIMARS i zapadne protivvazdušne sisteme, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Šojgu: Rusija najveća nuklearna države, nemoguće je da nas izoluju

Oružane snage Rusije su tri puta upotrebile hipersoničnu raketu „kindžal“ tokom specijalne operacije u Ukrajini, saopštio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

- Raketa je tri puta upotrebljena tokom specijalne vojne operacije i tri puta je pokazala izvanredne karakteristike - rekao je Šojgu u intervjuu za ruski „Prvi kanal“.

Prema njegovim rečima, nijedna slična raketa u svetu nema karakteristike kao „kindžal“.

Pušilin: Operativno-borbenoj formaciji Kaskad predata dva sistema MLRS Čeburaška

 

Velika zastava Rusije podignuta u Hersonu

Javne organizacije Hersona podigle su zastavu Ruske Federacije veličine 4h6 metara na Hersonskoj TV kuli - najvišoj tački u gradu, javlja dopisnik RIA Novosti.

Akcija je, prema rečima njenih organizatora, tempirana da se poklopi sa Danom ruske zastave, dok je danas podignuti transparent najveća trobojka na oslobođenim teritorijama.

Donbas: Poslednje vesti sa fronta

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su ukrajinske trupe, pod pritiskom ruskih trupa, prinuđene da se povuku u području Blagodatnog (kod Nikolajeva) i Njujorka. Borbe se vode na teritoriji ova dva naselja. Deo Blagodatnog su već zauzele ruske snage.

Ukrajinska vojska rano jutros granatirala je Gorlovku iz artiljerijskog oruđa, zapadne proizvodnje, saopštili su u DNR.

Tokom noći ruska vojska je granatirala vojne ciljeve u Harkovu i Nikolajevu.

Pronađen mrtav šef Kirovogradskog odeljenja SBU

U Ukrajini je pronađen mrtav šef Kirovogradskog odeljenja SBU Aleksandar Nakonečni.

Njegovo telo sa ranom od vatrenog oružja i nagradnim pištoljem otkrila je njegova supruga prethodne noći, pišu lokalni mediji.

Prema preliminarnim podacima, Nakonečni je izvršio samoubistvo.

Zelenski upozorio Ukrajince da budu na oprezu zbog praznika

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski upozorio je Ukrajince da budu posebno oprezni naredne nedelje, dok se pripremaju za proslavu Dana nezavisnosti.

U video obraćanju kasno sinoć, Zelenski je rekao da Ukrajinci ne smeju da dozvole Rusiji da "širi malodušnost i strah" među njima, preneo je Gardijan.

Ukrajina u sredu, 24. avgusta, obeležava Dan nezavisnosti, a taj datum označava i punih šest meseci od početka ruskog napada.

- Svi moramo da budemo svesni da bi Rusija ove nedelje mogla da pokuša da uradi nešto posebno ružno, nešto posebno zlobno - rekao je Zelenski.

U obraćanju ukrajinski predsednik pomenuo je i seriju eksplozija koje su poslednjih dana pogodile Krim.

- Ove godine bukvalno možete da osetite Krim u vazduhu, da je okupacija tamo samo privremena i da se Ukrajina vraća - kazao je Zelenski.

Foto: AP

Na Krimu predvideli intenziviranje vojnih provokacija Kijeva uz odobrenje SAD

Sjedinjene Američke Države planiraju da legalizuju nagomilavanje provokacija ukrajinskih nacionalista na Krimu, izjavio je Georgij Muradov, stalni predstavnik Republike pri predsedniku Rusije, zamenik premijera krimske vlade.

Kijev planira da održi onlajn drugi međunarodni samit takozvane „Krimske platforme“ 23. avgusta. U njemu će učestvovati desetine zemalja i međunarodnih organizacija. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je svoje učešće.

- Vašington i Kijev računaju na stvaranje nove tačke eskalacije u ratu između NATO-a i Rusije. Upravo zbog toga generalni sekretar bloka Stoltenberg aktivno tera svoje štićenike na sastanak tzv. platforme za deokupaciju Krima NATO bičem - rekao je Muradov za RIA Novosti.

Državna duma: Napad ukrajinskih bespilotnih letelica na Krim „agonija kijevskog režima“

Deputat Državne dume iz regiona Krim Mihail Šeremet nazvao je napad ukrajinskih dronova na Krim „agonijom kijevskog režima“.

Ukrajinski dron koji je u subotu ujutro napao štab Crnomorske flote oborio je stub PVO, pao je na krov i zapalio se. Osim toga, sistem PVO je radio i na zapadnom Krimu. 

- Napad dronom na Krim je agonija kijevskog režima, imitacija aktivnosti i želja da se zapadni kustosi uvere u svoju borbenu sposobnost. Situacija na poluostrvu je pod kontrolom vlasti i oružanih snaga. Dronovi ne predstavljaju nikakvu pretnju, prema preliminarnim informacijama - rekao je Šeremet za RIA Novosti.

Ukrajinske trupe napale su Gorlovku iz NATO topova

Ukrajinske trupe su rano ujutro gađale Gorlovku artiljerijom NATO kalibra, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

- Zabeležena je vatra sa strane Oružanih snaga Ukrajine na pravcu: 04.35 – naselje Novgorodskoje – naselje Gorlovka: ispaljeno je šest granata kalibra 155 mm - objavljeno je u saopštenju. 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024