ŠOJGU: Rusija najveća nuklearna države, nemoguće je da nas izoluju

Novosti online

21. 08. 2022. u 10:42

ORUŽANE snage Rusije su tri puta upotrebile hipersoničnu raketu „kindžal“ tokom specijalne operacije u Ukrajini, saopštio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

ШОЈГУ: Русија највећа нуклеарна државе, немогуће је да нас изолују

Foto: EPA

- Raketa je tri puta upotrebljena tokom specijalne vojne operacije i tri puta je pokazala izvanredne karakteristike - rekao je Šojgu u intervjuu za ruski „Prvi kanal“.

Prema njegovim rečima, nijedna slična raketa u svetu nema karakteristike kao „kindžal“.

- Niko još nema takvu raketu: i hipersoničnu, i s takvom brzinom, i s takvim prodornim mogućnostima. Nemoguće je pronaći i presresti - dodao je Šojgu.

Ministar je podsetio da „kindžal“ može da razvije brzinu veću od 10 maha, menjajući pritom trajektoriju kako u horizontalnoj, tako i u vertikalnoj ravni.

- Praktično je nemoguće uhvatiti je, a mi je koristimo za gađanje posebno važnih ciljeva - rekao je Sergej Šojgu.

„Kindžal“ je najnoviji ruski kompleks s hipersoničnim aerobalističkim raketama, koje nose specijalno opremljeni avioni MiG-31K. Raketa je teško uočljiva za radare, ima visoku manevarsku sposobnost i namenjena je uništavanju kopnenih i morskih ciljeva.

Šojgu je, takođe, komentarisao pokušaje da se Rusija izoluje, ocenivši da je to nemoguće, jer je reč o najvećoj nuklearnoj državi.

- Gromoglasne izjave o izolaciji Rusije – to je i inače prilično teško postići, a kada je reč o našoj zemlji, praktično je nemoguće. Mi smo najveća nuklearna država, najveća zemlja po površini i teritoriji. Zemlja s naprednom naukom, prilično razvijenom industrijom i odbrambeno-industrijskim kompleksom. A i sama istorija govori o tome da je to prilično teško učiniti - rekao je Šojgu u intervjuu za televizijski kanal „Rusija 24“.

Prema njegovim rečima, oni su se nadali da će specijana vojna operacija na neki način uticati na broj preduzeća i kompanija koje učestvuju na vojno-tehničkom forumu „Armija 2022“ u Moskvi, održanom prošle sedmice, kao i na broj delegacija i obim kupovine ruskog naoružanja.

- Kažem vam, prijatelji su ostali prijatelji. Na njih nije uticao taj snažni pritisak sa svih strana - zaključio je ministar.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO - ZAPAD PREKO NOĆI "ZABORAVIO" MARIJUPOLj: U "Ukrajinskom Staljingradu" se gradi, rade pekare...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)