GLUPI PREDLOG SEULA: Sestra Severnokorejskog lidera Kim Jo DŽong ismejala ponudu južnog suseda

Novosti online

20. 08. 2022. u 06:51

Kim Jo DŽong, sestra severnokorejskog lidera Kim DŽong Una, saopštila je da njena zemlja nikada neće prihvatiti "glupu" ponudu južnokorejskog predsednika Jun Suk Jola o ekonomskoj pomoći u zamenu za korake ka denuklearizaciji i optužila Seul za "reciklirane predloge" koje je Pjongjang već odbacio.

ГЛУПИ ПРЕДЛОГ СЕУЛА: Сестра Севернокорејског лидера Ким Јо Џонг исмејала понуду јужног суседа

Kim Jo DŽong sestra Kim DŽong Una, Foto AP

Ona je pritom naglasila i da njena zemlja nema nameru da odustane od programa nuklearnog oružja i balističkih projektila zbog ekonomske saradnje

- Niko ne trguje svojom sudbinom za kukuruzni kolač - poručila je Kimova.

Visoka zvaničnica Severne Koreje dovela je u pitanje i iskrenost poziva iz Seula na poboljšanje bilateralnih odnosa, u trenutku kada Južna Koreja nastavlja zajedničke vojne vežbe sa SAD i ne sprečava civilne aktiviste koji prebacuju propagandne letke protiv Pjongjanga i drugi "prljavi otpad" preko granice dve zemlje.

Kim Jo DŽong je takođe ismejala vojne sposobnosti Južne Koreje, rekavši da je jug "pogrešno locirao" mesto lansiranja najnovijih raketnih testova Pjongjanga u sredu, nekoliko sati pre nego što je južnokorejski predsednik iskoristio konferenciju za novinare da pozove Severnu Koreju da se vrati diplomatiji.

- Bilo bi bolje za njegovu reputaciju da začepi usta, nego da priča gluposti pošto nije imao ništa bolje da kaže - rekla je ona o Junovom predlogu.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje, koje se bavi međukorejskim poslovima, izrazilo je "snažno žaljenje" zbog komentara Kim Jo DŽong, a iz kabineta predsednika poručili su Pjongjangu da pokaže "uzdržanost" i "duboko razmisli" o ponudi Seula.

Kim Jo DŽong je prošle nedelje zapretila "smrtonosnom" odmazdom Južnoj Koreji zbog izbijanja epidemije kovida u njenoj zemlji, za koju tvrdi da su je izazvali leci i drugi predmeti bačeni iz balona koje lansiraju južnokorejski aktivisti.

ISTA PONUDA

Jun Suk Jol je tokom govora na državnoj televiziji ponudio paket ekonomske pomoći Severnoj Koreji ako ona preduzme korake ka denuklearizaciji i odustane od nuklearnog oružja. Ova ponuda velike pomoći u hrani i lekovima, kao i modernizaciji sistema za proizvodnju električne energije i morskih luka i aerodroma, nije se razlikovala od prethodnih južnokorejskih predloga koje je Pjongjang odbacio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MOŽE STOMAK DA ZABOLI Srbin kupio krofnu sa kremom - ostao u šoku kad ju je presekao i video šta ima u njoj (FOTO)