IAKO SU U NATO, KUPUJU OD RUSIJE: Šugajev - "Isporučujemo Turskoj sisteme S-400 po ugovoru"

Novosti online

16. 08. 2022. u 17:05

RUSIJA je potpisala ugovor o isporuci druge serije raketnog sistema S-400 Turskoj, gde će biti proizvođene i neke komponente, rekao je danas rukovodilac Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev.

ИАКО СУ У НАТО, КУПУЈУ ОД РУСИЈЕ: Шугајев - Испоручујемо Турској системе С-400 по уговору

Foto: Novosti arhiva

- Ugovor s Turskom trenutno se sprovodi u praksi - naveo je Šugajev i istakao da će u narednih nekoliko godina bilo koja zemlja malo verovatno dizajnirati sistem koji bi mogao da parira raketi S-400 Trijumf, prenosi "TASS".

S druge strane, Rojters je objavio da je zvaničnik turske odbrane rekao danas da nema novih sporazuma" sa Rusijom u vezi sa nabavkom raketnih sistema.

- Prvobitni ugovor, koji je ranije potpisan sa Rusijom za kupovinu S-400, već je uključivao dve serije - rekao je zvaničnik.

Rojters dodaje da bi svaki novi odbrambeni ugovor između Rusije i Turske izazvao ozbiljnu zabrinutost Vašingtona u trenutku kada pokušava da izoluje Rusiju i održi jedinstvo NATO usred rata u Ukrajini.

TASS podseća da je Turska 2017. godine postala prva zemlja NATO koja je od Rusije kupila sisteme protivvazdušne odbrane S-400.

Rojters navodi da je u okviru tog sporazuma, navodno vrednog 2,5 milijarde dolara, Turska primila prve isporuke u julu 2019.

Dodaje se da su kao odgovor na to Sjedinjene države uvele sankcije turskoj odbrambenoj industriji u decembru 2020. i izbacile Ankaru iz programa stelt borbenih aviona F-35, gde je bila proizvođač i kupac.

Ankara je ocenila da su ti potezi bili nepravedni.

Ruski S-400 Trijumf najnoviji je raketni sistem zemlja-vazduh dugog i srednjeg dometa dizajniran za uništavanje strateških i taktičkih aviona i može pogoditi bilo koje druge vazdušne ciljeve.


BONUS VIDEO: Reporter "Novosti" na liniji fronta u Donbasu
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POGLEDAJTE: Ovako je Vučić oduvao hrvatske novinare (VIDEO)