RUSKI TURISTI POSVAĐALI ŠOLCA I NORDIJCE: Spor oko zabrane ulaska svim Rusima u EU

D. D. S.

16. 08. 2022. u 12:29

RASCEP je nastao između Berlina i nordijskih zemalja oko zabrane ulaska ruskim državljanima u Evropsku uniju. Dok nemački kancelar Olaf Šolc smatra da ne treba uvoditi generalnu zabranu ulaska za Ruse u EU, ukazavši na ruske građane koji beže od Putinovog režima, Finska traži da im se svima spusti rampa i u tome uživa podršku još nekoliko nordijskih zemalja.

РУСКИ ТУРИСТИ ПОСВАЂАЛИ ШОЛЦА И НОРДИЈЦЕ: Спор око забране уласка свим Русима у ЕУ

Olaf Šolc, Foto EPA

- Ovo nije rat ruskog naroda, ovo je Putinov rat - smatra Šolc.

Uprkos skepsi nemačkog kancelara, finska premijerka Sana Marin na samitu pet nordijskih zemalja sa Šolcom u Oslu, kojem su prisustvovali i šefovi vlada Danske, Islanda, Norveške i Švedske, izrazila je drugačije mišljenje:

- Ruski građani nisu počeli rat, ali mora nam biti jasno da oni taj rat podržavaju. Smatram da nije u redu da ruski građani mogu da ulaze u EU, u Šengenski prostor, i u turističke obilaske, dok Rusija ubija ljude u Ukrajini - rekla je Marin i dobila podršku danskog kolege Metea Frederiksena.

Zabrane ulaska u EU trenutno važe za osobe iz političkog i privrednog rukovodstva Rusije. Za turiste to ne važi.

Finska, Estonija i Litvanija su, međutim, zatražile da se kazne i turisti, jer one kao zemlje koje graniče sa Rusijom imaju mnogo posetilaca iz te zemlje. I Poljska sada podržava ideju da se tim turistima zabrani kretanje po Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (5)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom