RUSI NAPRAVILI "LOVCA TENKOVA": Prevazilazi vodene barijere i istovremeno puca

Novosti onlajn

12. 08. 2022. u 14:24

U RUSIJI su završena državna ispitivanja modernizovanog samohodnog protivtenkovskog tenka 2S25 kalibra 125 milimetara, saopštio je prvi zamenik državne korporacije „Rosteh“ Vladimir Artjakov uoči međunarodnog vojno-tehničkog foruma „Armija“ i najavio novi vojni egzoskelet.

РУСИ НАПРАВИЛИ ЛОВЦА ТЕНКОВА: Превазилази водене баријере и истовремено пуца

Foto: EPA

Modernizovani protivtenkovski tenk 2S25 je oklopno gusenično amfibijsko vozilo sa moćnim artiljerijsko-raketnim kompleksom. Kako je pojasnio prvi zamenik kompanije „Rosteh“, ovo višefunkcionalno vozilo može da bez prethodne pripreme prevaziđe vodene barijere i istovremeno da puca. Osim toga, vozilo može da radi i na planinskom terenu i u tropskoj klimi, kao i u močvarnom području.

Artjakov smatra da po vatrenoj moći 2S25 nije ništa lošiji od tenkova tipa T-80, T-90, a po pokretljivosti na kopnu i vodi je na nivou amfibijskog borbenog vozila BMP-4M i BMP-3. On zaključuje da mu nema ravnog ni u Rusiji ni u svetu.

Samohodni top može da se desantuje iz vazduha sa posadom i domet mu je 500 kilometara bez punjenja gorivom. Namenjen je prvenstveno za jedinice Vazdušno-desantnih snaga.

„Rosteh“: Uskoro predstavljanje prototipa ergonomskog egzoskeleta

Vladimir Artjakov je istakao da državna ruska korporacija „Rosteh“ priprema i prototip univerzalnog egzoskeleta (kostura) koji će se koristiti u vojsci, a čiji će oklop pokrivati celo telo.

- Ove godine ćemo prikazati prototip ergonomskog kombinovanog egzoskeleta. On će značajno povećati efikasnost vojnika, smanjiti troškove energije i poboljšati preciznost prilikom pucanja iz automatskog oružja. Konstrukcija se bazira na laganim i izdržljivim delovima od kompozitnih materijala, od kojih se sklapa egzoskelet - torzo, karlica, noge, stopala, ruke i vrat - rekao je on.

Artjakov je naveo da se takvi delovi mogu integrisati direktno u opremu vojnika i objediniti u jedan sistem. Na primer, integrisani modul „torzo“ se može ugraditi u element opreme „pancir“. Na ovaj način se pojednostavljuje sistem pričvršćivanja modula okvira na telo vojnika, udobnije je i dobija se veća ergonomija.

Eksperimentalni uzorci pasivnih i aktivnih mehanizama su već napravljeni i oni mogu da blokiraju zglobove egzoskeletnog kompleksa. Kako je zaključio Artjakov to je neophodno kako bi se dugo držao teret do 20 kilograma u rukama ili do 60 kilograma na okviru egzoskeleta. Ovakvi blokatori omogućavaju da se drži oružje u ruci do osam sati, dok čovek bez ove opreme to ne može da izdrži.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

DEJSTVO RUSKE ARTILjERIJE: Izveštači "Novosti" na položaju u blizini Jasinovate

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove